Kirsi Laakko oli yksi palkitun maalariporukan ammattilaisista. Kuva: Jukka Pekkanen
Ilmoitus

Priimaa tehdään tekemisen ilosta

Uudiskohteiden luovutusvaiheessa todetut virheet liittyvät tyypillisesti viimeistelyvaiheen töihin. Henna-Riikka Erolan nelihenkiselle maalaritiimille on kunnian ja omantunnon asia, että heidän kädenjäljestään ei löydy huomautettavaa.

Kirjoittaja(t)

”Viimeksi eilen olimme tilanteessa, jossa tiesimme, että kattoon, viiden metrin korkeuteen oli jäänyt kittaamaton kohta. Vaikka kohteen valmistuttua sitä ei kukaan tulisi huomaamaan, luonto ei antanut periksi jättää sitä kittaamatta”, Henna-Riikka Erola kertoo.

”Yhdessä todettiin, että tehdään se nyt, kun se on vielä helppoa. Asia jää kuitenkin vaivaamaan ja luovutuksen jälkeen homman hoitaminen on paljon vaikeampaa. Työ kannattaa aina tehdä viimeisen päälle silloin, kun on vielä suojat lattialla ja telineet ja nostimet apuna.”

Skanskalla työskentelevä Erolan tiimi voitti Laadun rakentaja -kilpailun yleisöäänestyksen ylivoimaisesti. Esimies ilmoitti tiimin kilpailuun pitkällä perustelulistalla, jolla toistui tekijöiden huolellisuus, työtä pelkäämätön ja toiset huomioiva asenne sekä halu oppia uutta.

Tabletti yhtä tärkeä työkalu kuin tela

Maalaustöiden lisäksi tiimin jäsenet voi tavata työmaalla esimerkiksi tekemässä vesieristyksiä, tiivistämässä ilmavuotoja, vetämässä silikoneja tai epoksoimassa lattioita. Erolan omaa erikoisalaa ovat palomassaukset, Kirsi Laakko on taitava laatoittaja ja myös Saaramaria Hautakangas ja Essi Eerola ovat monitaitureita.

Maalaustelan lisäksi tabletti pysyy luontevasti tiimiläisten käsissä.

”Ennen saatoimme saada paperilla ilmoituksen, jossa mainittiin vain, että huoneessa numero 27 on kolhu seinässä. Siinä meni aikaa ihmetellessä ja paikattavaa kohtaa etsiessä. Tabletilla kaikki tiedot ovat tarkkoja ja helposti kaikkien saatavilla. Kyllä sen saaminen käyttöön nelisen vuotta sitten on helpottanut työtä ja sen dokumentointia todella paljon.”

Vaikka itseohjautuva tiimi ottaa hanakasti haltuun uusia tehtäviä ja menetelmiä, niin materiaalien suhteen Erola luottaa hyväksi havaittuihin tuotteisiin.

”Onneksi aivan kaikki rautakauppojen hyllyille tulleet uudet tuotteet eivät ihan heti päädy isoille työmaille. Meille on kuitenkin tärkeää tietää, kuinka esimerkiksi tietty maali käyttäytyy pitkänkin ajan kuluessa. Pilkuntarkkaa sävyä huomattavasti tärkeämpää on kestävyys.”


Laadun rakentaja -kilpailu

  • Laadun rakentajia on palkittu vuodesta 2016 alkaen
  • Kilpailulla nostetaan esiin ammatistaan ylpeitä rakentajia ja niitä hyviä käytäntöjä, joita kisassa menestyneet hyödyntävät omassa työssään
  • Kilpailun järjestävät Rakennuslehti, Rakennusteollisuus RT, Rakennusliitto ja RALA
  • www.rakennusteollisuus.fi/laadunrakentaja2020

Kuva: Jussi Helttunen

Kun vain paras on riittävän hyvä

”Maailman parhaiden pelien tekemiseen maailman parhaat toimitilat.” Tätä tavoitetta lähti toteuttamaan SRV:n työmaapäällikkö Pekka Ruokonen, toinen Laadun rakentaja -kisan voittajista. Jo entuudestaan kovan luokan osaajalle Supercellin pääkonttorin työmaalta tarttui matkaan monia hyviä käytäntöjä: esimerkiksi tilaajan ideoima työntekijöiden johtoryhmä on erinomainen tapa päästä lähelle työntekijöitä ja käydä työmaalta tulleita havaintoja läpi koko rakennushankkeen ajan. Kilpailun tuomaristo vaikuttui etenkin Ruokosen jatkuvan parantamisen asenteesta yhdistettynä työntekijöiden ja yhteistyökumppaneiden aitoon kuulemiseen.


Kuva: Petri Jauhiainen

Hevimies on pelimies

Työntekijöistä laatukisan kärkeen nousi kirvesmies Jani ”Hevi” Hartikainen, jolla on todellista pelisilmää tiimityölle. KUMONIn työmaille siirtymistä reilut 10 vuotta sitten edelsi ammattilaisura KuPSin riveissä, jopa joukkueen kapteenina. Entisen huippufutaajan nykyinen ykköslaji on panelointi, mutta timpurintöiden lisäksi lähes kaikki työmaan hommat ovat hallussa, muurauksiin ja lattiavaluihin saakka. Lempinimen ”Hevi” hän ansaitsi jo nuoruudessaan sekä raskaan musiikin ystävänä että etenkin tiukkana vastuksena jalkapallokentillä. Sama määrätietoisuus on seurannut työmaille laadun tekemiseen, jossa hän ei anna tuumaakaan periksi.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi