Kuva: Suvi Suovaara / Cuvaya
Ilmoitus

Rakennusala tarjoaa töitä ja tulevaisuutta, mutta osaajista on pulaa

Rakennusalaa riivaa paheneva osaajapula. Rohdoiksi tarjotaan koulutusten uudistamista sekä kansainvälisten osaajien houkuttelua. Osaajia houkuttelee myös työn monipuolisuus ja merkityksellisyys.

Kirjoittaja(t)

Rakennusalan yritysten on entistä vaikeampaa löytää osaavaa työvoimaa.

Rakennusteollisuus RT:n tuoreen osaamistarveselvityksen mukaan noin 70 prosenttia yrityksistä kuvaa rekrytointitilannettaan joko vaikeaksi tai erittäin vaikeaksi.

Kaupungistuminen, korjausrakentamistarve ja rakennetun ympäristön kestävyystavoitteet takaavat, että töitä riittää ja osaajista kisataan vielä pitkään. Selvityksessä kolme yritystä neljästä arvioi työvoiman tarpeen kasvavan jatkossa.

”Rakennusalan osaajapula on ollut Suomessa muita EU-maita pahempi jo 20 vuoden ajan. Valitettavasti tilanteeseen ei ole luvassa helpotusta, vaikka tarjolla on alati mielenkiintoisempia ja monipuolisempia työtehtäviä. Myös palkat ovat nousseet viime aikoina nimenomaan rakennusalalla”, RT:n työvoima- ja koulutuspolitiikka-asioista vastaava yhteiskuntasuhdepäällikkö Lauri Pakkanen kertoo.

Teknisen osaamisen lisäksi rakennusalalla tarvitaan yhä enemmän johtamisen ja työelämän taitoja. Reippaalla asenteella ja vastuunkantokyvyllä pääsee jo pitkälle, RT:n Lauri Pakkanen paljastaa. Kuva: Tanja Määttänen

Monipuolisesti merkityksellistä

Työnantajat eivät ole katselleet tilannetta toimettomina.

”Yhteistyö koulutusjärjestäjien kanssa on erittäin tiivistä. Harjoittelu- ja oppisopimuspaikkojen määrää ollaan valmiita lisäämään”, Pakkanen luettelee.

Osaamisvajetta Rakennusteollisuus ratkoisi lisäämällä etenkin koulutus- ja opetusresursseja sekä muokkaamalla koulutuksen sisältöjä. Niissä tulisi painottaa aiempaa selkeämmin työelämä-, yhteistyö- ja johtamistaitoja – tarvittaessa jopa teknisten valmiuksien kustannuksella.

”Rakennusprojektit ovat entistä vaativampia ja sijaitsevat jo rakennetuissa ympäristöissä, kuten kaupunkien keskustoissa. Teknisen osaamisen lisäksi tarvitaan myös johtamisen ja työelämän taitoja.”

Osaamistarveselvityksen mukaan osaajia on houkuteltava entistä enemmän myös ulkomailta. Kielimuurit on saatava mataliksi niin työpaikoilla kuin oppilaitoksissa.

Vaikka palkka ja työsuhde-edut ovat monille tärkeitä motivaattoreita, niiden rinnalla korostuvat yhä enemmän arvot, vastuullisuus ja hyvinvointi. Lisäksi vaakakupissa painavat työn monipuolisuus, joustavuus ja merkityksellisyys. Mitä rakennusala tarjoaa näihin tarpeisiin?

”Monipuolisuus on ainakin kunnossa. Työtä on tarjolla paitsi rakentamisen myös suunnittelun, tarjouslaskennan, valvonnan tai vaikka tuotekehityksen parissa – unohtamatta kaupallisia, hr- tai viestintätehtäviä”, Pakkanen summaa.

”Alalla pääsee myös luomaan ratkaisuja globaaleihin megatrendeihin kuten ilmastokriisiin tai kaupungistumiseen. Se jos mikä tarjoaa merkitystä.”

Rakennusalan perinteet monimuotoisuudessa ovat pitkät. Työmaalla kohtaavat eri kulttuurit, mutta myös eri ikäryhmät. Rakennusalalla työskentelevien ikäjakauma vuonna 2018. Lähde: Tilastokeskuksen Työvoimatutkimus

Rakentaja trendien harjalla

Työelämän tutkimuksessa puhutaan nykyään laajasti monimuotoisuudesta ja ihmisten erilaisuuden hyväksymisestä. Rakennusala tarjoaa aiheeseen mielenkiintoisen ikkunan.

”Rakennustyömaalla osaaminen ja asenne ratkaisevat, eivät henkilökohtaiset ominaisuudet. Monimuotoisuuden johtamisessa alalla on erittäin pitkät perinteet, ja mikäli toiveet kansainvälisen osaamisen vahvistamisesta toteutuvat, tämä vain korostuu jatkossa”, Pakkanen pohtii.

Alalla kiinnitetään huomiota myös siihen, että osaaja voisi yhdistää joustavasti työn ja muun elämän itselle sopivaksi urapoluksi.

”Jos monimuotoisuus on tulevaisuuden työelämän kuuma aihe, rakentaminen on ehdottomasti trendien aallonharjalla ja suunnannäyttäjä.”


Laurin tärpit rakennusalasta

  • Työllistää laajasti ympäri Suomen, pienilläkin paikkakunnilla
  • Hyvin erilaisia urapolkumahdollisuuksia työmaatasolta johtotehtäviin asti
  • Yritykset etsivät vastuunkantokykyisiä ja motivoituneita hakijoita

Rakennusteollisuus RT

  • Edustaa laajasti rakennusalan yrityksiä elinkeinopoliittisissa, teknisissä ja työmarkkina-asioissa.
  • RT-liittoyhteisöön kuuluu kuusi toimialaa: Talonrakennus, Rakennustuoteteollisuus, Infra, Talotekniikkateollisuus, LVI-tekninen urakointi ja Pinta.

www.rakennusteollisuus.fi

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi