Peab-opettaja Jari Tyni on innoissaan uudesta työstään, jossa voi jakaa tietoa rakennusalan mielenkiintoisuudesta myös muille. Kuva: Peab
Ilmoitus

Rakennusalan koulutus houkuttelevaksi ja valmistuneet töihin – Peab-opettaja tarttuu toimeen

Rakennusyhtiö Peab palkkasi kesällä oman opettajan, Jari Tynin. Hänen tehtävänsä on lisätä yhteistyötä rakennusalan työpaikkojen ja koulutuksen välillä, jotta alan vetovoima saadaan kasvuun. ”Haluamme Peab-opettajan avulla auttaa oppilaitoksia ja luoda koko rakennusalalle parempaa tulevaisuutta”, toimitusjohtaja Mika Katajisto sanoo.

Kirjoittaja(t)

Rakennusalalla on pulaa sekä työntekijöistä, opiskelijoista että opettajista. Ala kaipaa kipeästi lisää osaavaa työvoimaa, ja tulevaisuudessa tarve vain kasvaa.

Peabin toimitusjohtaja Mika Katajisto painottaa, että rakennusalan koulutusta kehittämällä voi vaikuttaa myös koko suomalaisen yhteiskunnan uudistamiseen.

”Tarvitsemme Peabillakin lisää työntekijöitä. Siksi palkkasimme käytännön toimijan, joka luo uusia yhteyksiä oppilaitoksista työelämään ja parantaa alan houkuttelevuutta. Peab-opettaja voi tuoda hyvin konkreettisesti esiin alan erilaiset ja mielenkiintoiset työtehtävät, joissa palkkakin on kilpailukykyinen”, Katajisto sanoo.

Peab-opettaja innostuu ja innostaa

Peab-opettajaksi kymmenien hakijoiden joukosta valittu Jari Tyni on kuin luotu tehtäväänsä: hän on koulutukseltaan sekä rakennusmestari että kasvatustieteen maisteri. Tyni kertoo suorastaan rakastavansa rakennusalaa, jolla hän on aloittanut jo hyvin nuorena isänsä yrityksessä Taivalkoskella.

”Yhdistän tässä kokemukseni kasvatusalalta ja rakennusalalta. Ennen kaikkea kuitenkin innostan. Se on helppoa, koska olen itsekin innoissani. Toivon sen tarttuvan myös alan opiskelijoihin, opettajiin, opinto-ohjaajiin ja kaikkiin niihin, jotka eivät ehkä vielä ole tehneet uravalintaansa”, Jari Tyni sanoo.

Jari Tynin työ Peab-opettajana alkoi kesällä tutustumisella erilaisiin työmaihin eri puolella Suomea. Niissä opettajaa ilahdutti erityisesti positiivinen ja rento meininki.

”On mielettömän hienoa, miten avoin ilmapiiri työmailla on. Hyviä työntekijöitä tarvitaan, ja heitä arvostetaan”, Jari Tyni kertoo.

Oppilaitosten huoleen on vastattava

Peab havahtui koulutuksen heikkoon vetovoimaan teetettyään vuonna 2019 selvityksen rakennusalasta. Selvitys paljasti, että rakennusalan opintoihin pyrkivien määrä on viidessä vuodessa pudonnut ammattioppilaitoksissa 22 prosenttia (ensisijaiset hakijat). Vuonna 2014 rakennusalan ja talotekniikan perustutkintoihin pyrki yhteishaussa ensisijaisena hakunaan 4 307 opiskelijaa, viisi vuotta myöhemmin 3 379. Laskeva trendi on jatkunut tänä vuonna, sillä ensisijaisesti rakennusoppiin pyrki yhteishaussa 3282 hakijaa.

Selvitykseen kertoivat näkemyksensä myös 20 ammattioppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen edustajaa eri puolilta Suomea. Haastatteluista kävi ilmi, että oppilaitoksissa on suuri huoli opiskelemaan hakevien vähenevästä määrästä ja opintojen keskeyttämisestä. Rakennusalan töihin päätyy vain noin puolet tutkinnon suorittaneista.

”Suomalaisen ammattikoulutuksen laatu on meille ja koko yhteiskunnalle ensiarvoisen tärkeää. Siksi olemme seuranneet huolestuneina alan vetovoiman vähenemistä ja ammattioppilaitosten jäämistä niin mielikuvalliseen kuin taloudelliseenkin paitsioon. Nyt haluamme nostaa esiin ammattioppilaitosten merkityksen rakennusalan uusien osaajien kouluttajana. On kaikkien etu saada motivoituneita opiskelijoita, jotka haluavat valmistuttuaan myös alan töihin”, Mika Katajisto painottaa.

Näihin tarvitaan muutos rakennusalalla

Rakennusalan opintoihin ammattioppilaitoksiin pyrkivien määrä on vähentynyt 22 prosenttia viidessä vuodessa (yhteishaku 2014–2019, rakennusalan ja talotekniikan perustutkinnot, ensisijainen hakutoive).

  • Vuonna 2014 hakijoita oli 4 307.
  • Vuonna 2019 määrä oli 3 379.
  • Opintojen keskeyttäminen on yleistä.
  • Alan töihin päätyy vain puolet tutkinnon suorittaneista.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi