Lujatalon HR-kehittämispäällikkö Susanna Aholan mukaan rakennusalan ”äijäimago” on pehmentynyt selväs-ti. Naisten osuus kasvaa jatkuvasti, henkilöstön työ- ja osaamistaustat ovat laajempia ja urallaan voi edetä, vaikka ei omaisikaan rakennusalan koulutuspohjaa. Kuva: Rami Marjamäki
Ilmoitus

Rakennusinsinööri hallitsee myös HR-hommat

Rakennusalan urapolku kulkee perinteisesti työmaalta projektijohtoon ja hallintoon. Susanna Ahola on kuitenkin esimerkki siitä, että toimiala tarjoaa myös toisenlaisia vaihtoehtoja. Työmaasiivoojana uransa aloittanut diplomi-insinööri on nykyisin Lujatalon HR-kehittämispäällikkö.

Kirjoittaja(t)

Kun tamperelainen Susanna Ahola viitisentoista vuotta sitten siivoili tuolloin vasta rakenteilla olleen kauppakeskus Duon työmaata Tampereen Hervannassa, hän ei voinut kuvitellakaan, että löytää jonain päivänä itsensä HR:stä henkilöstön koulutus- ja kehittämistehtävistä.

Tampereen TTY:llä rakennusalaa opiskelleen Aholan tähtäimessä olivat alun perin rakennusalan päällikkötehtävät, joihin hän uskoi opiskeluvuosien haalarihommien antavan hyvää pohjaa ja käytännön kokemusta.

”Rakennusala oli minulle aikanaan itsestään selvä valinta, sillä olin pienestä pitäen isän apuna nikkaroimassa ja korjaustöissä”, hän muistelee.

Nuoren diplomi-insinöörin urapolku etenikin aluksi varsin perinteisiä latuja: työmaasiivouksesta siirryttiin seuraavaksi rakennustöihin ja sieltä työnjohtoharjoitteluun. Talotyömaiden jälkeen Ahola haki kokemusta rakennusalan konsultointi- ja suunnittelupuolelta palatakseen myöhemmin takaisin Lujataloon ja rakentamisen pariin.

”Täällä minua pyydettiin mukaan uuden HR-järjestelmän käyttöönottoprojektiin ja sille tielle myös jäin. Henkilöstön kehittämiseen liittyvät asiat veivät nopeasti mukanaan ja aiemmasta työmaakokemuksesta on ollut todella paljon hyötyä. Ymmärrän ja tunnistan siellä työskentelevien murheet ja puhun heidän kanssaan myös samaa kieltä”, Ahola toteaa.

Työmaa on ainutlaatuinen yhteisö

Perinteisesti rakentajan polku vie suorittavista töistä ensin työnjohtotehtäviin ja sieltä askel kerrallaan suurempiin saappaisiin projektinjohto- ja liiketoimintavastuuseen.

Aholan mukaan alalla kuitenkin puhaltavat muutoksen tuulet. Uusia osaajia tarvitaan lisää, mutta samalla on pidettävä huolta myös perinteisistä ammattilaisista. Siksi henkilöstölle on tarjottava monipuolisia uravaihtoehtoja ja mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistaan.

Tämän uusiutumisen myötä myös toimialan ”äijäimago” on jo paljon pehmeämpi. Naisten osuus kasvaa jatkuvasti, henkilöstön työ- ja osaamistaustat ovat laajempia ja urallaan voi edetä, vaikka ei omaisikaan rakennusalan koulutuspohjaa.

Ei siis ihme, että Aholalta tulee alanvaihtoa vielä miettiville vahva suositus.

”Rakennustyömaa on parhaimmillaan todella ainutlaatuinen työyhteisö, jossa kaveri- ja yhteistyöhenki on vertaansa vailla. Itsekin muistelen aina urani alkua, kun satun ajamaan Hervannassa Duo-kauppakeskuksen ohi”, Ahola tunnustaa.

www.lujatalo.fi

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi