Anne Kaiserin ja Viktor Laxin mukaan rakennusmateriaalien hiilijalanjäljen merkitys korostuu tulevina vuosina entisestään, kun rakennusten käyttämästä energiasta yhä suurempi osa on päästötöntä uusiutuvaa energiaa. Samalla se lisää painetta entistä vähähiilisempien ratkaisujen kehittämiseen. Kuva: Suvi Suovaara / Cuvaya
Ilmoitus

Rakennusmateriaaleista on tulossa hiilineutraaleja

Monia Suomessa tuttuja rakennusmateriaaleja valmistava Saint-Gobain aikoo leikata nettopäästönsä nollaan. Nykyisin se tuottaa vuosittain yhtä paljon kasvihuonekaasupäästöjä kuin 15 000 suomalaista.

Kirjoittaja(t)

Maailman suurimpiin rakennustuotevalmistajiin kuuluva Saint-Gobain aikoo saavuttaa hiilineutraaliuden kaikissa 67 toimintamaassaan vuoteen 2050 mennessä. Suomessa tavoite on asetettu kuitenkin jo vuoteen 2035.

Saint-Gobain Suomen markkinointijohtaja Viktor Lax sanoo, että hiilijalanjäljen järjestelmällinen pienentäminen edellyttää yhtiön suorien ja epäsuorien päästöjen tarkkaa tuntemista.

Tätä varten yhtiö laski kasvihuonepäästönsä, jotka ovat 150 000 tonnia vuodessa. Se vastaa noin 15 000 suomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä.

”Hiilijalanjäljen laskentamme perustuu kansainvälisiin standardeihin ja ohjeistuksiin. Halusimme myös julkistaa tulokset, sillä mielestämme luottamus näissä asioissa perustuu avoimuuteen ja faktoihin”, Lax perustelee.

Päästöt alas yhteistyössä raaka-ainetoimittajista purkuun saakka

Laskelma osoitti, että Saint-Gobainin kasvihuonepäästöistä noin 20 prosenttia syntyy suoraan yhtiön omassa tuotannossa Suomessa ja peräti 80 prosenttia epäsuorasti arvoketjun muissa osissa, esimerkiksi raaka-aineiden tuotannossa, kuljetuksissa ja purkujätteiden käsittelyssä.

Vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiserin mukaan tulos korostaa yhteistyön merkitystä rakennusalan muiden toimijoiden kanssa.

”Käymme esimerkiksi jatkuvaa keskustelua raaka-ainetoimittajien kanssa, kuinka päästöjä voitaisiin vähentää tuotannossa ja kuljetuksissa. Muun muassa sementtiteollisuus tekee tässä jo hyvää työtä, mutta sitä on jatkettava. Meidän on myös pystyttävä auttamaan asiakkaitamme ja muita sidosryhmiä vähentämään päästöjä”, Kaiser sanoo.

Viktor Lax sanoo, että rakennusmateriaalien hiilijalanjäljen merkitys korostuu tulevina vuosina entisestään, kun rakennusten käyttämästä energiasta yhä suurempi osa on päästötöntä uusiutuvaa energiaa.

”Energian hiilijalanjäljen pienentyessä rakennusmateriaalien suhteellinen osuus kasvaa. Se tuo meille lisää painetta kehittää entistä vähähiilisempiä ratkaisuja.”

Forssalaista biokaasua eristeiden valmistukseen

Koko Saint-Gobain-konserni on varannut seuraavalle kymmenelle vuodelle miljardi euroa vähäpäästöisten tuotteiden ja tuotannon kehittämiseen.

Suomessa yhtiön tuotantolaitoksissa energiatehokkuuden parantamiseen ja energiankulutuksen ohjaukseen on kiinnitetty jo pitkään huomiota. Esimerkiksi Forssassa Isover-eristeitä valmistava tehdas on siirtynyt käyttämään 70-prosenttisesti paikallisesti tuotettua biokaasua yli vuosikymmen sitten.

Anne Kaiserin mukaan energiatehokkuutta voidaan edelleen parantaa tekemällä asioita entistä fiksummin ja optimoimalla tuotantoa.

”Hiilineutraaliuteen pyritään sähköistämällä tuotantoa entisestään ja korvaamalla maakaasua biokaasulla sitä mukaa, kun tarjonta lisääntyy ja jakeluinfra paranee.”

Saint-Gobainin kaikki Pohjoismaissa kuluttama sähkö on ollut jo neljän vuoden ajan alkuperäsertifikaateilla varmistettua uusiutuvaa energiaa.

Paljon painoa kiertotalouden edistämiseen

Kaiserin mukaan tulevina vuosina painopiste on kiertotalouden edistämisessä. Se esimerkiksi tarkoittaa, että yhtiön valmistamat tuotteet ja pakkaukset voidaan kierrättää. Myös tuotteiden raaka-aineina käytetään yhä enemmän kierrätettyjä tai biopohjaisia materiaaleja.

”Esimerkiksi Gyprocin kipsilevyt sisältävät rakennus- ja purkutyömailta toimitettua kipsiä. Isoverin lasivillatuotannossa säästetään puolestaan hiekkaa ja energiaa käyttämällä kierrätyslasia”, Kaiser mainitsee.

Myös älykästä teknologiaa voidaan hyödyntää kiertotaloudessa. Saint-Gobain esimerkiksi hyödyntää Weberin tasoitteiden ja laastien tuotannon suunnittelussa tekoälyyn pohjautuvaa ratkaisua, joka auttaa vähentämään prosessissa syntyvän jätteen määrää.


Saint-Gobain

  • Vuonna 1655 perustettu ranskalaisyritys
  • Toimintaa yhteensä 67 maassa.
  • Saint-Gobain Finland Oy perustettiin 2017
  • Siihen kuuluvat Weber, Ecophon, Gyproc, ISOVER ja PAM
  • saint-gobain.fi

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi