Ilmoitus

Rakennustiedon urakoitsijoita palveleva tuotetieto käyttöön YIT:n uusilla työmailla

YIT on ottamassa Rakennustiedon urakoitsijoita palvelevan tuotetietopalvelun – nimeltään RT-urakoitsijan tuotetieto – käyttöön uusilla työmaillaan rakennustuotteita koskevan luovutusaineiston kokoamisessa työmaan alusta lähtien. YIT:n mukaan alan yhdessä kehittämä kolmannen osapuolen palvelu säästää urakoitsijoilta ja rakennustuoteteollisuudelta työtä verrattuna kohdekohtaisten tuotetietojen kokoamiseen erikseen kaikilta tuotevalmistajilta. Se varmistaa myös tietojen ajantasaisuuden ja luotettavuuden sekä digitalisaation tehokkaan hyödyntämisen osapuolten kesken.

Kirjoittaja(t)

”Viime syksynä Rakennustiedon urakoitsijoita palvelevaan tuotetietopalveluun liittyi noin 50 YIT:n työmaata ja tänä vuonna pelkästään helmikuussa yli 20 työmaata. Edellytämme palvelun käyttöä, kun teemme uuden toimittajan kanssa sopimuksen. Tänä vuonna kaikki uudet työmaat ovat alkaneet kerätä luovutusmateriaalin työmaiden alusta lähtien tällä palvelulla”, YIT:n hankintapäällikkö Timo Hämäläinen sanoo.

Tällä hetkellä arviolta kolmasosa YIT:n kaikista työmaista käyttää Rakennustiedon urakoitsijoille tarjoamaa tuotetietopalvelua, vaikka yhtiö on edistänyt sen käyttöä aktiivisesti vasta puolisen vuotta.

Säästää aikaa työmaalla

Hämäläisen mukaan palvelulla on monia etuja, kuten tiedon luotettavuus, ajantasaisuus sekä selkeä hierarkia. Työaikaa säästyy verrattuna siihen, että työmaainsinööri joutuu kokoamaan valtavan määrän tuotetietoja lukuisten valmistajien verkkosivuilta tai sähköpostilla.

”Sähköpostien lähettäminen ja vastaanottaminen on aina yhden miehen show, mutta Rakennustiedon tuotetiedon palveluun voidaan luoda käyttöoikeudet useammille henkilöille. Palvelun käyttö ei jää kiinni yhden henkilön poissaolosta, jonka koneelle tiedot on talletettu.”

”On tärkeää, että dokumentit ovat kootusti kolmannen osapuolen eli Rakennustiedon hallinnassa tuotetietokannassa. Se sujuvoittaa ja nopeuttaa toimintaa ja varmistaa oikeat tiedot”, Timo Hämäläinen sanoo.

Lain mukaan dokumentit voivat olla myös tuotetoimittajan kotisivuilla, mutta jos dokumenteista löytyy virhe, toimittaja voi käydä muuttamassa tiedon eikä voida tietää mitä on muutettu ja milloin. Tällöin esimerkiksi reklamaatioon johtaneiden asennusohjeiden, CE-merkintöjen tai suoritustasoilmoitusten (DoP) oikeellisuuden osoittaminen voi olla vaikeaa.

Timo Hämäläinen, hankintapäällikkö, YIT

Edistää alan tuottavuutta

Hämäläinen pitää Rakennustiedon tuotetietopalvelun ja Starkin toimintamallia hyvänä esimerkkinä kehityksestä ja toivoo vastaavan toiminnan yleistyvän myös muiden toimijoiden kanssa. Urakoitsija saa helposti listan työmaan Starkilta ostamista tuotteista ja pystyy lisäämään ne muutamassa sekunnissa Rakennustiedon urakoitsijan tuotetietopalveluun.

Parhaassa tapauksessa urakoitsija saa kyseisistä tuotteista luovutusaineistoon ja tuotekelpoisuuden todentamiseen tarvittavat dokumentit ja muun muassa kemikaaliluetteloon tarvittavat tiedot menevät työntekijöiden puhelimiin saataville saman tien.

YIT on pitänyt tärkeänä alan yhteisen tuotetietopalvelun kehittämistä osana toimintatapojen uudistamista ja koko prosessin kehittämistä. Tuotetietojen yhtenäisyys ja virtaus osapuolten kesken on tärkeä edellytys myös digitalisaation ja automaation hyödyntämiselle sekä tuottavuuden parantamiselle.


YIT tänään

  • Suurin suomalainen ja merkittävä pohjoiseurooppalainen hankekehittäjä ja rakennusyhtiö.
  • Kehittää ja rakentaa kestäviä elinympäristöjä: toimivia koteja asumiseen, julkisia ja kaupallisia rakennuksia tulevaisuuden tarpeisiin, infrastruktuuria sujuvaan liikkumiseen ja uusiutuvan energian ratkaisuja ilmaston hyväksi.
  • Työllistää noin 5 000 ammattilaista yhdeksässä maassa: Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Tšekissä, Slovakiassa ja Puolassa.
  • Liikevaihto 2,4 miljardia euroa vuonna 2022.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi