Petri Jaarto, tuotepäällikkö, Rakennustieto
Petri Jaarto, tuotepäällikkö, Rakennustieto
Ilmoitus

Rakennustiedon ympäristöluokitus laajenee Käyttö2023-kriteeristöllä elinkaaripalveluksi

Rakennusten omistajat, kiinteistösijoittajat ja käyttäjät sekä uudis- ja korjaushankkeiden rahoittajat ovat entistä kiinnostuneempia siitä millaisen jäljen rakennus jättää ympäristöön. Rakennustiedon ympäristöluokitus Käyttö2023 tarjoaa Suomen olosuhteisiin sopivan työkalun nyt myös käytössä oleville rakennuksille.

Kirjoittaja(t)

Ympäristöluokituksen tuotepäällikkö Petri Jaarto uskoo, että Suomen olosuhteisiin kehitetylle ympäristöluokitukselle on kasvavaa kysyntää.

”Rakennustiedon ympäristöluokituksen Käyttö2023-kriteeristö kokoaa yhteen sen, millainen on suomalaisen rakennus- ja kiinteistöalan mielestä kestävä ja vastuullisesti ylläpidetty rakennus”, Jaarto sanoo.

Käyttö2023-kriteeristö on tehty erikseen toimitila- ja palvelurakennuksille sekä asuinrakennuksille, joissa kriteeristöä on myös pilotoitu.

”Rakennustiedon ympäristöluokitus antaa huomattavasti laajemmin tietoa kiinteistöstä ja sen kestävästä ylläpidosta kuin tavanomainen isännöitsijäntodistus ja energiatodistus”, Jaarto sanoo.

RTS-ympäristöluokituksen nimi muuttui Rakennustiedon ympäristöluokitukseksi (YL-luokitus). Luokitus parantaa vastuullisen rahoituksen saatavuuden edellytyksiä ja tukee kiinteistön arvon kasvattamista.

Suunnitelmalliseen ja vastuulliseen kiinteistönpitoon

Käyttö2023-kriteeristö jakautuu kolmeen pääryhmään: Kiinteistönhallinta, Ympäristö ja energia sekä Hyvinvointi ja terveellisyys.

”Tavoitteena on, että kiinteistöä johdetaan ja kunnossapidetään suunnitelmallisemmin ja vastuullisemmin, mitataan ja ohjataan kulutuksia ja hankitaan vähähiilisempää energiaa. Kriteereissä otetaan kantaa myös esimerkiksi julkisen liikenteen saavutettavuuteen, pyöränsäilytystiloihin ja jätehuollon järjestämiseen. Sisäilmaston laatu ja kyselyillä kartoitettava käyttäjätyytyväisyys ovat myös tärkeitä kriteereitä.”

Jaarton mukaan on entistä tärkeämpää löytää työkaluja, joilla kiinteistöjä kehitetään pitkäjänteisesti. Sekä rahoitusehdoissa että lainsäädännössä korostuvat kestävyys ja vastuullisuus, joten niiden merkitys myös olemassa olevan rakennuskannan kehittämisessä kasvaa.

”Rakennustiedon ympäristöluokitus ohjaa tekemään asiat lainsäädännön perustasoa paremmin. Kun kiinteistöä ylläpidetään ja kehitetään kestävästi, sen markkina-arvo ja käytettävyys vastaavat myös tulevaisuuden lainsäädännön sekä omistajien ja käyttäjien vaatimuksiin.”

Jaarto kannustaa kaikkia kiinteistönomistajia ja kiinteistöjen ylläpidosta vastaavia ottamaan häneen rohkeasti yhteyttä.

”Katsotaan yhdessä, miten Rakennustiedon ympäristöluokitus auttaa kehittämään rakennuksen ja kiinteistösalkun ympäristösuorituskykyä.”

Rakennustiedon ympäristöluokitus parantaa vastuullisen rahoituksen saatavuuden edellytyksiä ja tukee kiinteistön arvon kasvattamista.

Rakennustiedon ympäristöluokituksella ohjataan jo yli 300 hanketta

Rakennustiedon verkkosivuilta löytyvästä hankegalleriasta löydät esimerkkejä hankkeista, joilla on Rakennustiedon ympäristöluokitus. Siirry hankegalleriaan ymparisto.rakennustieto.fi/rakennustiedon-ymparistoluokitus/hankegalleria

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi