Pia Rämö, liiketoimintajohtaja, Rakennustieto Oy
Ilmoitus

Rakennustieto vauhdittaa alan kehitystä ja digitalisoitumista

Kirjoittaja(t)

Hyödyntämällä rakennusalan kattavinta sopimuslomakepalvelua, ohjekortistoja ja alan yhdessä sopimia laatuvaatimuksia RYLejä hankkeen osapuolet varmistavat sujuvan ja taloudellisen toteutuksen sekä laadukkaan lopputuloksen.

Sopimuslomake Net -palvelu on rakennus- ja kiinteistöalan kattavin sopimusasiakirjapalvelu, josta löytyvät alan yhdessä laatimat ja vakiintuneet sopimusasiakirjat.

Rakentamisen yleiset laatuvaatimukset eli RYLit yhdistävät maankäyttö- ja rakennuslain vaatimukset hyvälle rakennustavalle sekä erilaiset tuotteiden laatuominaisuuksia määrittävät standardit vaatimuksiksi, joille on alan laaja hyväksyntä ja konsensus.

RYLien kehittäminen lähtee aina toimialan toiveista ja tarpeista. Alan asiantuntijat laativat RYLejä Rakennustietosäätiö RTS:n toimikunnissa apunaan laajat lausuntokierrokset.

Tällä hetkellä RYL-verkkopalvelusta löytyvät InfraRYL, MaaRYL, TalotekniikkaRYL KiinteistöRYL ja KorjausRYL. Vuonna 2025 verkkopalveluun tuodaan RunkoRYL ja SisäRYL sekä tämän jälkeen MaalausRYL.

Toimivan verkkopalvelun kehittämisessä on oma työnsä, mutta verkkopalvelun etuna on tietojen joustava hakeminen, yhdistäminen ja siirtäminen rajapintojen kautta. RYL-verkkopalvelusta tällä erää puuttuvien RYLien uusiminen ja rakenteellistaminen on miljoonaluokan investointi. Myös RYL-palvelun sisältöjen jatkuva päivittäminen on merkittävä vuosittainen työ.

Rakentamisen tuotannon johtamiseen työmailla tarkoitettu Ratu-kortisto julkaistiin tietokantamuodossa maaliskuussa. Asiakkaidemme toiveesta Rakennustiedolla on käynnissä kehitystyö myös muiden ohjekorttien rakenteellistamiseksi.

Olen ollut suurimman osan työurastani rakennustuoteteollisuuden palveluksessa. Siellä RYLit ovat olleet itsestään selvästi käytössä. Jos olisin silloin tajunnut mihin kaikkeen Rakennustiedon ohjekorteista löytyy vastauksia, niin olisin varmasti pyytänyt niitä työnantajaltani.

Nyt kun olen tutustunut tähän valtavaan tietopankkiin, niin kyseessähän on todella tärkeä ja alan eri toimijoita hyödyttävä tietopalvelu. Kun taloyhtiössä kiistellään sähköautojen latauspaikkojen toteutuksesta, niin täältähän tarvittava tieto löytyy.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi