Rakennusoppia isältä pojalle
Iiläinen kirvesmies Pasi Karvonen tietää, että kunnon rakentajaksi oppii vain tekemällä töitä monipuolisesti. Karvonen on ollut alalla kolmekymmentä vuotta ja työskentelee nyt Peabilla urakkaporukan nokkamiehenä.
”Kun tulin aikoinaan rakennushommiin, kokeneemmat timpurit opettivat työhön. Kerron ja opastan itsekin mielelläni nuoria, ja samalla haluan välittää heille ammattiylpeyttä. Kokemuksen ja hiljaisen tiedon siirtäminen on tärkeää.”
Nyt tietotaito siirtyy Karvosen perheessä sukupolvelta toiselle. Pasi Karvosen ja hänen 17-vuotiaan poikansa Antin löytää usein saman työn äärestä Peabin Oulun Lipporannan kerrostalotyömaalla.
Talonrakentajaksi opiskeleva Antti Karvonen suorittaa oppisopimustaan, ja isä Pasi Karvonen toimii hänen työpaikkaohjaajanaan.
”Isän paras oppi on ollut, että pitää uskaltaa luottaa itseensä ja omaan tekemiseensä. Hän kertoo, näyttää ja antaa palautetta – ja minä teen, opin ja otan selvää. Olin jo lapsena isän apuna rakentamassa kaikenlaista”, Antti Karvonen kertoo.
Pasi Karvosen mukaan nuoria pitää innostaa rakennusalalle, jotta laadukas rakentaminen jatkuu tulevaisuudessakin. Hän on ollut kannustava esimerkki, sillä myös perheen vanhin poika työskentelee kirvesmiehenä Peabilla.
”Rakennusalalla näkee omien käsiensä jäljen. Minulle ammattiylpeys on sitä, että pyrin aina virheettömään työhön. Kun talo on valmis, haluan ylpeänä sanoa, että me olemme tuon tehneet.”
Asiat kerralla kuntoon
Rakennusalalla pärjää ja menestyy, kun tekee työnsä luotettavasti, laadukkaasti ja on innokas oppimaan uutta. Tämän tietää tamperelainen rakennusinsinööri Jutta Niittylä, 23, joka on edennyt Peabilla kesäharjoittelijasta työnjohtajaksi.
Tampereen Hervantajärven alueelle nousevan kerrostalon työmaalla hän muun muassa valvoo ja koordinoi rakentajien tekemisiä, työturvallisuutta, laatua, aikatauluja ja kosteudenhallintaa.
Niittylälle palkitsevinta on rakentaa kunnon koteja, joissa ihmisten on hyvä ja turvallista asua.
”Minulle on kunnia-asia, että hoidamme asiat kerralla kuntoon. Emme esimerkiksi asenna mitään pintamateriaaleja ennen kuin mittaukset näyttävät, että betoni on varmasti kuivaa.”
Kuunteleminen on hänen mielestään työnjohtajalle tärkeä taito.
”Pitkään alalla olleet konkarit tietävät monet asiat minua paremmin, joten haemme parasta ratkaisua aina yhdessä. Peab tukee ja kannustaa työntekijöitään kehittymään.”
Parasta Niittylän työssä on nähdä asukkaiden tyytyväiset ilmeet, kun valmis kohde on luovutettu – silloin tietää onnistuneensa.
Tekniikka ei korvaa osaajia
Helsinkiläinen rakennusammattimies Kimmo Ratinen on ollut 25-vuotisen uransa aikana monessa mukana.
Nyt hän rakentaa Peabilla uusia kerrostaloja Helsingin Sompasaareen. Hienoimpia hetkiä on tunne, kun oma kädenjälki saa arvostusta.
”Olipa kyse omasta työporukasta, kohteen tilaajasta tai tulevista asukkaista – parasta on nähdä, että he ovat tyytyväisiä työni laatuun. Mielestäni käsillä tekemisen arvostus on kasvanut. Tekniikka on hyvä apuri, mutta ilman ammattitaitoisia rakentajia yksikään talo ei valmistu.”
Ratinen jakaa työssään Peabin periaatteen olla Suomen parhaita rakentajia. Konkarille on tärkeää, että jokainen työvaihe tehdään vain kerran ja huolellisesti loppuun saakka.
”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Toimin myös työpaikkaohjaajana, eli ohjaan ja valmennan rakennusalan opiskelijoita työelämään. Minulla on nuorille yksi neuvo ylitse muiden: mittaa kaksi kertaa, sahaa kerran. Kunnon rakentajaksi opitaan vain käytännön työssä.”
Ratisen jämptistä luonteesta kertoo se, että hän on pitkällä urallaan nukkunut pommiin ainoastaan kaksi kertaa – vaikka työt alkavat yleensä kukonlaulun aikaan.
”Molemmat tapahtuivat 2000-luvun alussa, ja vieläkin närästää! Kolmatta kertaa ei tule”, hän naurahtaa.
Peab
- Pohjoismainen yhteiskuntarakentaja, joka työllistää yhteensä 16 000 työntekijää.
- Suomessa työntekijöitä yli 2 000.
- Liikevaihto 5,7 miljardia euroa.
- Pääkonttori sijaitsee Förslövissä, Skånessa.
- Konsernin osake noteerataan
- Tukholman pörssissä.