RTS-luokitus kertoo asunnonostajalle, että talo on suunniteltu ja rakennettu ympäristö huomioiden ja tulevaisuutta ajatellen. Kuva: Skanska.
Ilmoitus

RTS-luokitus helpottaa ympäristötietoisen asunnonostajan valintaa

Rakennusyhtiö Skanska ottaa ympäristösertifikaatin käyttöön myytävissä asunnoissa ensimmäisenä Suomessa.

Kirjoittaja(t)

Moni uutta asuntoa etsivä haluaa kattavaa ja luotettavaa tietoa talojen energiankulutuksesta ja muista ympäristöasioista. Sitä on kuitenkin usein huonosti saatavilla.

Helpotusta ympäristötietoisen asunnonostajan valintaan tuo RTS-ympäristöluokitus, jossa puolueeton asiantuntija arvioi rakennuksen kestävyyteen, kosteudenhallintaan ja asumisen viihtyvyyteen liittyvät asiat.

Talo saa RTS-ympäristösertifikaatin, jos se täyttää esimerkiksi energiatehokkuudessa tiukat kriteerit. Luokitus on käytössä julkisissa rakennuksissa ja vuokra-asunnoissa, mutta nyt se on tulossa myös omistusasuntorakentamiseen.

Ensimmäisenä asialla on Skanska, joka alkaa käyttää RTS-luokitusta valittujen kohteiden ympäristövastuullisuuden sertifiointiin.

”Luokitus kertoo asunnonostajalle, että talo on suunniteltu ja rakennettu ympäristö huomioiden ja tulevaisuutta ajatellen. Rakentamisen aikana tehdyt ratkaisut ja moderni tekniikka antavat myös mahdollisuuden pienentää ympäristön kuormitusta asumisen aikana”, Skanska Kotien myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma sanoo.

Ensimmäinen kohde Tampereella

Skanska hakee ympäristösertifikaattia ensimmäisenä Tampereen keskustaan rakennettavalle As. Oy Ranta-Tampellan Kaplanille.

Kuosma kertoo, että energiatehokkaan talon katolle asennetaan runsaasti aurinkopaneeleja, joista saatava sähkö hyödynnetään muun muassa yhteistiloissa ja hississä. Lämmityskauden ulkopuolella talossa toimii lattiaviilennysjärjestelmä, jonka kylmäenergia tuotetaan ekologisesti Näsijärvestä kaukokylmällä.

Energian kulutusta ja siten myös käyttökuluja vähentävät led-valaistuksen kaltaiset ratkaisut.

”Asukkaat voivat myös seurata energian ja veden kulutustaan asuntokohtaisilla mittareilla”, Kuosma toteaa.

RTS-ympäristöluokituksesta vastaa Rakennustietosäätiö RTS sr, joka rakennusalan puolueettomana toimijana tekee paljon tutkimus- ja kehitystoimintaa. Luokituspäällikkö Laura Sariola kertoo, että järjestelmä on kehitetty vastaamaan Suomen oloja, lainsäädäntöä ja kiinteistöjen monipuolisuutta.

”RTS-ympäristöluokitus kannustaa rakennuttajia, kiinteistön omistajia ja käyttäjiä toimimaan entistä ympäristövastuullisemmin. Luokitus on ohjausväline, joka tukee jatkuvaa parantamista”, Sariola toteaa.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi