Sievi Elementin yhteistyökumppani Forentia Oy viimeistelee parhaillaan Oulun Hiukkavaarassa kymmenen pientalon yhtiön asuntoja ja pihoja. Rakennuttaja Tuomas Pelkonen kiittelee, että työnjako ja yhteistyö toimivat saumattomasti. Talomallit ovat Arkadi Arkkitehtien ja Forentian suunnittelemia, rakennesuunnittelusta vastasi Sievi Element. Kuva: Juha Sarkkinen.
Ilmoitus

Sievi Element lisää puurakentamiseen tehoja

Jos rakennuksen viimeistely onnistuisi yhdellä valmiilla elementillä, sellainen olisi jo tuotannossa Sievi Element Oy:n tehtaalla. Yhtiö on elementoinut kaikki mahdolliset rakennusvaiheet ja panostaa nyt valtakunnallisesti yhä suurempiin ja tehokkaampiin puurakentamisen prosesseihin.

Kirjoittaja(t)

Elementtirakentaminen ei ole vain elementtien tehtailemista ja niiden pystyttämistä, vaan entistä tehokkaampia ja kokonaisvaltaisempia rakentamisen prosesseja. Ne alkavat suunnittelusta ja päättyvät tyytyväisten käyttäjien kuittaukseen.

– Rakennuksen osia ja työvaiheita ei kannata ostaa seitsemältä eri toimittajalta, kun kaiken voi saada yhdestä paikasta kilpailukykyiseen hintaan, Sievi Elementin myyntipäällikkö Ari Hyötylä tiivistää.

Tämä on pohjoispohjalaisen Sievi Element -tehtaan toiminnan johtotähti. Yhtiö valtaa nyt vauhdikkaasti alaa suomalaisessa puuelementtirakentamisessa etenkin tehokkaamman rakentamisen projekteissa, kuten rivitaloyhtiöiden, luhtitalojen ja yhtiömuotoisten pientaloasuntojen tuottamisessa. Sievin Hannunkankaan tehtaalta lähtee säännöllisesti elementtejä myös hoivarakentamisen sekä puurakenteisten koulujen ja päiväkotien työmaille.

– Parhaillaan elementtejämme on kymmenillä työmailla eri puolilla maata, pääasiassa pääkaupunkiseudulla, jossa rakennetaan eniten. Vuosittain valmistamme satoja kohteita, myynti-insinööri Pauli Poikkimäki kertoo.

Ulkoa puuvalmiiksi

Sievi Elementin linjastolla syntyy niin ulko- ja väliseinä- kuin päätyräystäs- ja palokatkoelementtejäkin. Yhtä lailla tehdään autotalliseiniä, välipohjia ja terassien väliseiniä. Valttina on kokonaispalvelu, johon kuuluvat suunnittelu, tuotanto, kuljetus ja asennus.

– Toimitamme elementit työmaalle kapelliautolla. Sen jälkeen laaja ja kokenut asentajaverkostomme takaa, että elementit säilyvät kuivina eli ne hoidetaan saman tien säältä suojaan, asennuspäällikkö Ilkka Koskela toteaa.

Täällä laatu tarkoittaa paitsi varmoja toimituksia myös elementtien mittatarkkuutta ja viimeisteltyä ulkoverhousta.

– Olemme elementoineet monta sellaista työvaihetta, jotka on aiemmin hoidettu käsityönä työmaalla. Työvoiman saaminen työmaille on entistä vaikeampaa, ja siksi työtä siirtyy sieltä enemmän tehtaaseen, liiketoimintajohtaja Markus Göös kertoo.

Helsingin Malminkartanoon nouseva Honkasuon Karpalo -rivitaloyhtiö sisältää 12 kaksikerroksista asuntoa. Osassa on katettu sisäterassi, osassa iso lasitettu parveke. Räätälöinti on arkea täälläkin. Kuva: Tietoa Finland Oy / Mikko Hovi.

Vakioinnista vakautta

Yhä yksilöllisempien toiveiden mukaan rakentamista helpottaa se, että tehtaalla on oma suunnitteluosasto. Rakenne- ja elementtisuunnittelussa käytetään ArchiFrame-ohjelmaa, joka on yhteensopiva arkkitehtien käyttämän ArchiCADin kanssa.

– Virheet vähenevät, kun nappaamme suunnitelmat suoraan arkkitehtien malleista. Systeemien vakiointi vakauttaa koko ketjun laatua, liiketoimintajohtaja Göös korostaa.

Vaikka tehdas on uusi, sen juuret ovat vanhat. Työtä tukevatkin emoyhtiö Sievi Groupin pitkän ajan kuluessa luodut verkostot. Osa liiketoiminnasta syntyy myynnistä tytäryhtiöille, mutta myynti ammattirakentajille lisääntyy koko ajan. Rakentamisen trendit ovat elementin tekijöille tuttuja ja hiljaisia signaaleja seurataan jatkuvasti.

– Aika näyttää, miten kovaan nousuun puukerrostalojen rakentaminen lähtee. Vielä emme ole siinä mukana, mutta nyt yleistyy osakeyhtiömuotoinen pientaloasuminen. Siinä yhdistyvät rivitaloasumisen helppous ja omakotitaloasumisen vapaus. Kun samalla tontilla on kymmenen pientaloa, rakentaminen on tehokasta ja rakennusoikeus käytetään puolen neliön tarkkuudella, myyntipäällikkö Ari Hyötylä sanoo.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi