Helppokäyttöiset sähköiset työkalut ovat olennainen osa sujuvaa ja tehokasta suunnittelua, muistuttaa Timo Riisiö. Kuvassa selin kameraan Cadmaticin eCommerce Marketing Manager Assaf Eshed ja samaan palaveriin osallistunut Business Process Manager Ilkka Kuusela. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Ilmoitus

Suunnittelusofta taipuu myös kiinteistöjen elinkaarenhallintaan

Kiinteistöjen energiatehokkuus, mahdollisimman vähäpäästöiset rakennusprosessit, tiukasti kurissa pysyvät kustannukset ja ennakoiva kunnossapito. Suunnitteluohjelmistoista on hyvää vauhtia kasvamassa rakentamisen tehokkuustyökalu ja tietopankki, jolle on entistä enemmän käyttöä myös projektin päätyttyä – käytännössä kiinteistön koko elinkaaren ajan.

Kirjoittaja(t)

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, muistuttaa vanha kansanviisaus.

Lause pitää edelleen kutinsa myös rakennusalalla. Rakennusprojektit ovat alati monimutkaisempia kokonaisuuksia ja sen myötä huolellinen, erilaiset muuttujat jo hyvissä ajoin huomioiva suunnittelu on sujuvasti etenevän työmaan ja laadukkaan lopputuloksen peruselementti.

Kasvava datan ja vaihtoehtojen määrä, entistä nopeammin muuttuva tekninen säädösympäristö ja rakennusalalle kiihtyvällä tahdilla tulevat uudet innovaatiot ovatkin haaste paitsi suunnittelijoille myös suunnitteluohjelmistojen kehitystyölle, sanoo alan kotimaisiin kärkiyhtiöihin lukeutuvan Cadmaticin rakentamisen liiketoimintayksikön johtaja Timo Riisiö.

”Hyvä suunnittelu on onnistuneen projektin perusta, mutta samalla myös sille asetetaan alati tiukempia aikataulu- ja kustannusvaatimuksia. Siksi ohjelmistojen on oltava paitsi tehokkaita myös mahdollisimman helppokäyttöisiä ja yhteensopivia asiakkaiden omien järjestelmien kanssa. Tietoa ei pantata suunnittelijoiden työpisteillä ja koneilla, vaan sitä jaetaan. Lisäksi yhteen järjestelmään syötetyn tiedon pitää olla saatavilla myös muualla”, Riisiö kertoo.

Tekoäly tulee auttavaksi kädeksi

Digitalisaatio ja tietomallinnus etenevät rakennusalalla nyt vauhdikkaasti. Yksi tulevista kehityssuunnista on myös tekoälyn entistä laajempi hyödyntäminen suunnittelussa.

Tekoälyn avulla voidaan automatisoida monia rutiinitoimintoja, hyödyntää valmiita vakioratkaisuja, vähentää virheitä ja nopeuttaa suunnitteluprosessia, kun raskas seulonta- ja laskentatyö jää koneiden kontolle.

”Tekoäly tarjoaa tulevaisuudessa suunnittelijoille mahdollisuuden simuloida ja vertailla eri ratkaisuja esimerkiksi kustannusten, hiilijalanjäljen tai energiatehokkuuden perusteella. Lopullisen valinnan eri vaihtoehtojen välillä tekevät silti edelleen ihmiset”, Riisiö muistuttaa.

Vielä suurempia mahdollisuuksia tarjoaa suunnitteluprosessin yhteydessä syntyvä digitaalinen kaksonen. Sen myötä suunnitteluohjelmistosta voi kasvattaa avaintyökalun myös kiinteistön kunnossapitoon ja elinkaarenhallintaan.

”Aiemmin suunnitteludata ja tarvittavat dokumentit luovutettiin kiinteistön valmistuttua eteenpäin. Digitaalisen kaksosen avulla kaikki kiinteistöön liittyvä data on jaettavissa, hyödynnettävissä ja päivitettävissä reaaliaikaisesti koko elinkaaren ajan. Se on todellinen tietopankki esimerkiksi ennakoivaa kiinteistönhuoltoa tai korjausinvestointeja ajatellen”, Riisiö toteaa.

Kiinteistö- ja rakennusalan suurimmille toimijoille digikaksosesta tulee jo lähiaikoina arkipäivää. Monet alan pienemmät yritykset sen sijaan tarvitsevat ylläpitoon osaavia kumppaneita.

”Tätä kautta myös suunnittelutoimistoille avautuu uusia liiketoimintamahdollisuuksia”, Riisiö ennustaa.

Kotimaisuus on tärkeä arvo

Suomalainen ohjelmisto-osaaminen on ollut jo vuosikymmeniä alan kansainvälistä kärkeä ja sen myötä moni sinivalkoinen softa- ja suunnittelutalo on siirtynyt ulkomaiseen omistukseen.

Cadmaticille kotimaisuus on pysynyt yhtenä perusarvona, josta pidetään Riisiön mukaan kiinni jatkossakin. Yhtiön juuret laiva- ja prosessiteollisuudessa ja taannoisen Kymdata-yrityskaupan myötä sillä on vahvaa osaamista myös rakentamisessa.

”Viimeaikaisten kriisien myötä entistä useampi on todennäköisesti oppinut arvostamaan sitä, että apu löytyy läheltä. Me korostamme ohjelmistojen toimivuutta ja helppokäyttöisyyttä, mikä tuo työhön sujuvuutta. Lisäksi tarjolla on edelleen suomenkieliset versiot, helpdesk palvelee samalla aikavyöhykkeellä ja omalla äidinkielellä. Tämä kaikki helpottaa suunnittelijoiden työtä ja parantaa paitsi suunnittelun myös rakentamisen tehokkuutta”, Riisiö muistuttaa.


Cadmatic Oy

  • Kehittää 3D-pohjaisia suunnittelu- ja tiedonhallintaohjelmistoja rakennus-, meri- ja laitosteollisuudelle.
  • Perustettu 1985 Turussa
  • Liikevaihto 28,3 milj. euroa
  • Henkilöstöä 260
  • Yli 6000 asiakasorganisaatiota 60 maassa

www.cadmatic.com

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi