”Kerromme asukkaille, miten toimimme ja mittaamme kosteutta jokaisessa rakennusvaiheessa. Se herättää luottamusta”, sanoo kirvesmies Markku Jouppi, joka rakentaa koteja Seinäjoella. Kuva: Tuukka Kiviranta
Ilmoitus

Terve koti syntyy kosteutta mittaamalla

Kunnolla hoidettu kosteudenhallinta suunnittelun ja rakentamisen aikana tekee kodista turvallisen ja mukavan asua. Asukkaan on kuitenkin pidettävä myös itse huolta, että koti pysyy kuivana ja sisäilma terveenä.

Kirjoittaja(t)

Tamperelainen Katri Carstensen tietää, mitä ihmiset kysyvät rakentamisesta. Hän myy Peabin uudisasuntoja Tampereella. Kun tekee elämänsä suurinta kauppaa, haluaa luonnollisesti tietää tarkasti, miten tuleva koti on rakennettu.

”Viemme ostajat heidän tulevan kotinsa työmaalle. Kerromme ja näytämme mitä teemme, jotta kodista tulee hyvä”, Carstensen kertoo.

Kosteudenhallinta kiinnostaa hänen mukaansa kaikkia ostajia. Näyttämällä työvaiheita ja materiaalien käsittelyä Peabin rakentajat hälventävät epäluuloja ja oikaisevat vääriä uskomuksia.

”Ihmiset varmistavat, ettei märälle pinnalle asenneta lattiamateriaaleja. Kerron tarkasti kosteudenhallinnan rutiinimme ja näytän, että olemme kaikki suorittaneet siihen liittyvän eKosteus-koulutuksen, myös me myyjät. Se vakuuttaa ihmisiä”, Carstensen sanoo.

Koko ketju kuntoon

Rakennusyhtiö Peab haastoi muut suomalaiset suuret rakennusyhtiöt kehittämään ja suorittamaan rakentamisen ammattilaisille tarkoitettua eKosteus-koulutusta, jonka kaikki Peabin työntekijät ovat tämän vuoden aikana suorittaneet. Alalla on yhteinen halu rakentaa kunnolla ja luoda suomalaisille turvallisia koteja ja työpaikkoja.

Seinäjoella asuinkerrostaloa rakentava kirvesmies Markku Jouppi oli mukana suunnittelemassa eKosteus-koulutusta. Hän korostaa koko ketjun vastuuta rakentamisessa. Kun kaikki huolehtivat yhdessä sovittujen kriteerien mukaan siitä, että kosteus ei vahingoita rakenteita tai materiaaleja, voi myös lopputulokseen luottaa.

”Suojaamme kaikki rakennusmateriaalit, ja meillä on kaikilla työmailla anturit mittaamassa kosteutta”, Jouppi kertoo.

Jokaisen asunnon kaikkien tilojen seinistä ja lattioista mitataan kosteudet ennen päällystämistä, eikä päällystämistä aloiteta ennen kuin raja-arvot on alitettu. Mittaukset tekee aina ulkopuolinen kosteusmittaaja.

Periaatteena on, että kaikki puuttuvat tarvittaessa peliin.

”Havaitut puutteet korjataan välittömästi ja ne käsitellään työmaiden viikkokokouksissa”, sanoo työpäällikkö Esa Rinne.

Opastus auttaa myös uusia asukkaita

Rinne kollegoineen pitää jo suunnitteluvaiheessa huolen, että riskirakenteita ei oteta toteutukseen.

Sama linja jatkuu materiaaleja hankittaessa. Tärkeintä Rinteen mukaan onkin, että kosteudenhallinnan ketju ei petä missään vaiheessa. Kun kaikki ovat perehtyneet asiaan ja tuntevat vastuunsa, on rakentamisen lopputuloksena toimiva ja sisäilmaltaan turvallinen koti tai työpaikka.

Rakennuksen luovutuksen jälkeen vastuu siirtyy sen käyttäjille, kuten kotien asukkaille. Siksi asunnon tai minkä tahansa kohteen luovutukseen kuuluu käytönopastus.

”Kokoamme kodin kansioon käyttöohjeet. Kerromme, että lattiakaivot pitää puhdistaa ja tiskikoneen kaapin alle kannattaa silloin tällöin vilkaista. Näytämme esimerkiksi kuinka nukkasihti irrotetaan ja putsataan”, Katri Carstensen listaa.

Peabin rakentajat ovat törmänneet sisäilmaongelmiin, jotka johtuvat siitä, että asukkaat ovat itse sammuttaneet huoneistokohtaisen ilmastoinnin kokonaan. Samoin märkätilojen kuivaamatta jättäminen on johtanut rakenteiden vahingoittumiseen. Omien vastuidensa lisäksi asukkaiden on myös huolehdittava, että huoltoyhtiö hoitaa huolto-ohjeissa sovitut toimenpiteet.

Peabilaiset uskovat, että kertomalla rakentamisesta luotettavasti ja yksityiskohtaisesti myös tulevat asukkaat sitoutuvat pitämään kotinsa hyvässä kunnossa.

www.peab.fi


Näin pidät kotisi terveenä

  • Perehdy asuntosi ohjeisiin.
  • Opettele sulkemaan koko asunnon vedentulo vahingon varalta.
  • Käytä ilmanvaihtoa ohjeiden mukaan.
  • Puhdista ilmanvaihtoventtiilit ja tuloilmasuodattimet vähintään kerran vuodessa.
  • Poista kosteus märkätiloista heti käytön jälkeen.
  • Puhdista märkätilojen lattiakaivot ja pesualtaiden vesilukot 1–4 kertaa vuodessa.
  • Varmista, ettei hana jää tiputtamaan vettä sulkemisen jälkeen.
  • Varmista, että astianpesukoneen alla on vuotoallas.
  • Sulje koneiden hanat aina käytön jälkeen.
  • Älä jätä pesukoneita toimimaan ilman valvontaasi.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi