Jaakko Leppo asentaa hirsitalonsa ikkunanpieliin CONTEGA SL -liitosnauhaa. Ikkuna on jo paikallaan, ja nauhan asemointi on tarkistettava vielä ennen suojapaperin irrottamista. Kuva: Suvi Suovaara / Cuvaya.
Ilmoitus

Tiivistä rakennus oikein ja säästä energiaa

Jaakko Leppo rakentaa Tuusulaan hirsitaloa ja haluaa varmistaa, että kesäaikainen talon viilennys ei tuota rakennukseen kosteutta. Siksi hän vaati taloonsa älykkään höyrynsulun, joka takaa rakennuksen terveyden ja tuo myös säästöjä.

Kirjoittaja(t)

Kun me kaipaamme kesän lämpimän ulkoilman vastapainoksi viileää sisäilmaa ja hankimme viilentäviä ratkaisuja, riskinä on kesäkondenssi. Se tarkoittaa, että kun viileä ja lämmin ilma kohtaavat rakenteessa, voi vesihöyry jopa tiivistyä vedeksi höyrynsulun pinnalla.

”Perinteisesti suomalaiset talot on tehty lämmitettäviksi. Kun niitä nykyisin yhä useammin myös viilennetään, on tärkeää huolehtia oikeiden tiivistystuotteiden käyttämisestä. Rakenteen tuleekin päästä kuivumaan molempiin suuntiin, niin sisälle kuin ulospäinkin”, Tiivistalon toimitusjohtaja Janne Puronlahti toteaa.

Hän on huolissaan puheista, joiden mukaan rakennukset ovat nykyään jopa liian tiiviitä.

”Rakennusten tulee olla ehdottoman ilmatiiviitä, mutta ylimääräisen kosteuden tulee päästä poistumaan rakenteista”, Puronlahti toteaa.

Hyvä tiivistys paitsi mahdollistaa puhtaan sisäilman myös voi Puronlahden mukaan säästää asumisen energiakuluja jopa 20 prosenttia.

”Ei siis ole yhdentekevää, millaisia tuotteita tiivistämisessä käytetään. Höyrynsulkukangas ja liitosnauhat ovat rakennuksen tiivistämisen avaintuotteet”, Puronlahti toteaa.

Höyrynsulkukangas takaa terveet rakenteet

Tuusulaan hirsitaloa rakentava Jaakko Leppo sai työhön ryhtyessään vahvan suosituksen tutulta rakennusmestarilta Tiivistalon Intello-höyrynsulkukankaasta ja vaati sen osaksi Honkarakenteen toimitussisältöä. Höyrynsulkukangasta käytetään puhallus- ja levyeristeiden kanssa puurakenteisissa yläpohjissa, ulkoseinissä ja tuulettuvissa alapohjissa.

”Taloomme tulee viilennysjärjestelmä, ja höyrynsulkukangas pystyy älykkäästi muuntautumaan siihen. On tärkeää, että sisärakenteisiin ei kerry kosteutta. Lisäksi tukeva kangas helpottaa yläpohjaeristeen asennusta”, Leppo sanoo.

Rakennuksen vaipan tiivistäminen vaatii huolellisuutta. Jaakko Leppo tiivistää höyrysulkukankaan liitoskohtaa Tescon No 1 -teipillä. Kuva: Suvi Suovaara / Cuvaya.

Hänen talonsa tulee Tuusulan kesän 2020 asuntomessualueen lähelle, ja sinne voi varata Honkarakenteelta erikseen vierailun messujen aikaan. Työmaa on tuttu myös Tiivistalon markkinointivastaavalle Mikko Pellikalle. Pellikan mukaan Intello-höyrynsulkukangas on talvella tehokas kosteussulku mutta päästää kesällä höyrynsulun pintaan tiivistyvän kosteuden lävitseen sisätiloihin. Se läpäisee vesihöyryä sisäilman suhteellisen ilmankosteuden mukaan.

”Intello-älykangas takaa talon terveet rakenteet. Se sekä vähentää rakenteiden kosteusrasitusta että edistää niiden kuivumista. Kangas on ollut markkinoilla yli kaksikymmentä vuotta, ja uusin versio tulee pian myyntiin. Kun älykalvo on tähän asti ollut kankaan toisella puolella, nyt se on kankaiden välissä. Tämä parantaa selvästi tuotteen käsiteltävyyttä”, Pellikka kertoo.

Liitosnauha tärkeä Kuivaketju10:n osa

Toinen rakennuksen ilmatiiviyden takaaja on Pellikan mukaan sisäpuolen liitosnauha. Ulkopuolen liitosnauhat taas varmistavat julkisivun vesitiiviyden. Tiivistalon Contega-nauhoista löytyy vaihtoehtoja molempiin.

”Liitosnauhoilla on tärkeä roolinsa Kuivaketju10:n varmistamisessa”, Pellikka sanoo.

Kolmanneksi tiivistämisen takaajaksi Pellikka nimeää hyvän suunnittelun. Sitä varten suunnittelijat tarvitsevat kaiken mahdollisen ajantasaisen tiedon tuotteiden käytöstä, ja Tiivistalo järjestääkin koulutuksia säännöllisesti. Se myös on juuri julkaissut suunnittelijoille laajan uudis- ja korjausrakentamisen detaljikirjaston ProdLib-palvelussa.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi