Perinteiseen teollisuuteen liitetään usein erilaiset fyysiset vaivat kuten tuki- ja liikuntaelinvammat sekä raskaan työn rasituksesta aiheutuvat muut sairaudet.
Tämä mielikuva on monilla myös betoni- ja rakennustuoteteollisuudesta, mutta totuus on toisenlainen. Fyysisyys on työssä edelleen vahvasti läsnä, mutta sen lisäksi työntekijöitä kuormittavat aivan samat henkisen hyvinvoinnin ja jaksamisen haasteet töissä ja vapaa-ajalla kuin muissakin ammattiryhmissä.
Tästä on saatu selkeää näyttöä Lujabetonilla. Yhtiö avasi viime talvena yhdessä työterveyspalveluista vastaavan Mehiläisen kanssa henkisen jaksamisen Tönäri-palvelun, johon on saatu yhteydenottoja ajoittain ruuhkaksi asti.
Vastaanotto oli pieni yllätys myös henkilöstöjohtaja Mikko Satulille. Samalla on kirkastunut, että työssä jaksamiseen, uneen ja mielialaan liittyviä huolia esiintyy kaikissa ammateissa ikään tai sukupuoleen katsomatta. Siksi myös tukea on tarjottava tasapuolisesti.
”Tarve tällaiselle palvelulle on ollut aistittavissa jo pidemmän aikaa. Käyttäjiä on ollut ensimmäisten kuukausien aikana jo noin neljä prosenttia henkilöstöstä, ja iso osa heistä on tehtaiden työntekijöitä. Jos tuon prosenttiluvun suhteuttaisi koko Suomeen, se vastaisi noin 100 000:tta avun tarvitsijaa”, henkilöstöjohtaja toteaa.
Apua ja tukea yhdeltä luukulta
Arjen haasteet voivat liittyä esimerkiksi alakuloisuuteen, orastavaan masennukseen, sosiaalisiin suhteisiin, alkoholiin, uniongelmiin tai yleiseen elämänhallintaan.
Tönärissä työterveyshuollon mielen hyvinvoinnin ammattilaiseen saa yhteyden nopeasti, matalalla kynnyksellä ja myös oman työajan ulkopuolella puhelimitse, sähköpostilla, whatsappilla tai tekstiviestillä. Myös pulmia päästään ratkomaan tarvittaessa jopa saman tien.
”Kun omat voimat alkavat ehtyä, voi avun hakeminen tuntua vaikealta. Tönärin kautta asiat lähtevät hoitumaan yhdestä osoitteesta olipa kyse suuresta tai pienestä asiasta, joka liittyy mielen hyvinvointiin”, Satuli selvittää.
Tönäri on osa Lujabetonin varhaisen välittämisen toimintamallia, jossa hyvinvointiin liittyviin seikkoihin pyritään tarttumaan heti alkuvaiheessa. Satulin mukaan vastuuta kantavat paitsi esihenkilöt ja työterveyshuolto myös koko työyhteisö.
”Jos työkaveri vaikuttaa väsyneeltä ja murheiden painamalta, kannattaa kysyä kuulumisia. Jokainen meistä kohtaa joskus elämässään vastatuulta, jossa ulkopuoliselle avulle ja tuelle on tarvetta”, Satuli muistuttaa.