”Kiertotalous, yhteiskäyttö ja jakaminen ovat etenkin nuoremmalle polvelle tärkeitä asioita eikä kaikkea enää hankita itse”, asumisen palveluista vastaava kehitysjohtaja Lotta Toivonen tähdentää. Kuva: SRV
Ilmoitus

Tornitalossa palvelut ja yhteiskäyttö ovat tärkeä osa asumista

Saunaan silloin, kun se sopii omaan aikatauluun. Kauppareissulle taloyhtiön yhteiskäyttöautolla ja kodin pikkukorjaukset pois päiväjärjestyksestä handyman-palvelun avulla. Tilojen ja tavaroiden yhteiskäyttö sekä erilaiset asumiseen liittyvät palvelut ovat tulevina vuosina arkea entistä useammassa taloyhtiössä.

Kirjoittaja(t)

Helsingin Kalasataman 35-kerroksinen Majakka on näyttävä tornitalokohde, mutta se aukoo uusia uria myös asumisen osalta.

Talon alakerrassa on aulapalvelu, asukkailla oma kuntosali sekä polkupyörien huoltotila. Myös tornitalon 33. kerros on avattu asukkaiden yhteiskäyttöön. Heillä on varattavissa muun muassa iso juhlatila, saunaosasto ja kesäkeittiö. Tarpeen mukaan tarjolla on myös kotisiivousta, lemmikkien ulkoilutusta sekä apua kodin pieniin korjaustöihin.

Kalasataman tornitaloista saatuja kokemuksia tullaan kehityspäällikkö Lotta Toivosen mukaan hyödyntämään tulevina vuosina muussakin asuntorakentamisessa.

Majakassa yhteistilat ovat olleet ahkerassa käytössä ja SRV:n tekemässä asukaskyselyssä niiden on kiitelty tuoneen selkeää lisäarvoa asumiseen.

”Kiertotalous, yhteiskäyttö ja jakaminen ovat etenkin nuoremmalle polvelle tärkeitä asioita eikä kaikkea enää hankita itse. Tarvittavien palveluiden on kuitenkin oltava vaivattomasti ja nopeasti saatavilla. Käytännössä kaiken on hoiduttava muutamalla klikkauksella”, asumisen palveluista vastaava Toivonen toteaa.

Asukkaat mukaan jo suunnitteluvaiheessa

Rakentajilta asumisen palvelullistaminen edellyttää herkkää korvaa, jota on kallistettava loppuasiakkaiden suuntaan jo kohteiden suunnitteluvaiheessa.

Näin tehtiin Toivosen mukaan Majakassa ja samalla periaatteella on viety eteenpäin myös viereistä tornitaloa.

”Kyse on lopulta asukkaiden tarpeiden ymmärtämisestä. Ihminen ei oikeastaan tarvitse porakonetta, vaan reiän seinään.”, Toivonen tähdentää.

Tornitalossa voi tilata talon handymanin poraamaan tai lainata taloyhtiön hankkimaa yhteistä porakonetta. Siirtyminen tavarasta palveluiden kuluttamiseen vähentää myös asumisen aiheuttamaa ympäristökuormitusta.

Isommassa kuvassa mukaan tulevatkin kiinteistöjen resurssitehokkuus sekä asumisen hiilijalanjälki, jota on tulevina vuosina painettava jatkuvasti alaspäin. Energiatehokkaan tekniikan lisäksi kyse on myös tilojen järkevästä käytöstä: kun taloyhtiön saunan voi kiinteän saunavuoron sijaan laittaa päälle vaikka sunnuntaiaamuna, asuntokohtaisten saunojen tarve vähenee huomattavasti.

Myös perinteisten parkkipaikkojen tarve vähenee, sillä hyvien julkisten liikenneyhteyksien ansiosta entistä harvempi tarvitsee päivittäiseen liikkumiseen omaa autoa.

”Meidän rakentaminen keskittyy kaupunkikeskuksiin ja raideyhteyksien varrelle. Tuomme uudiskohteisiin yhteiskäyttöautoja, varustamme puolet parkkipaikoista sähköautojen latausmahdollisuudella ja huomioimme pyöräilijöiden tarpeet. Nyt palveluja tuodaan riittävän asiakaspohjan omaaviin kerrostaloyhtiöihin. Jatkossa ne ovat arkea muuallakin”, Toivonen vakuuttaa.

www.srv.fi

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi