Kingspan suunnittelee tuotantoprosessit mahdollisimman tehokkaiksi, ja tavoitteena on saavuttaa nettonollapäästöt laitoksillamme vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa, että pyrimme jatkuvasti vähentämään ja uudelleenkäyttämään tuotannossa syntyvää jätettä. Keräämme esimerkiksi polyisosyanuraatti- (PIR) eristelevyjen valmistuksessa syntyvän leikkausjätteen ja puristamme sen briketeiksi, jotta se voidaan helposti kierrättää. Osa tästä jätteestä käsitellään hiljattain rakennetussa glykolyysilaitoksessamme, josta saadaan raaka-aineita Therma-tuotteisiimme. Loppuosa menee yhteistyökumppaneillemme mekaanista kierrätystä varten, ja sitä käytetään raaka-aineena muissa rakennustuotteissa, kuten ikkunoiden asennuskehyksissä, laudoissa ja betoniseoksissa. Yksi näistä kumppaneista on liettualainen Warmotech.
Warmotechin perustaja ja toimitusjohtaja Nerijus Česnavičius kertoo olleensa pitkään kiinnostunut materiaalien uudelleenkäytöstä: ”Olen utelias ja haluan tutkia mahdollisuuksia”, hän selittää. ”Jätemateriaalit ovat kiinnostavia, koska ne voivat alentaa tuotantokustannuksia. Haasteena on luoda niistä tuote, jolla on hyödyllisiä ominaisuuksia ja taattu laatu.”
Huomatessaan, että jätteet lähetetään poltettavaksi tai kaatopaikalle, Nerijus pohti, miten syntyvää jätettä voitaisiin hyödyntää, ja keskittyi etsimään keinoja materiaalien kierrättämiseksi. Tämä johti siihen, että jätteet voitiin muuntaa uusiksi rakennusteollisuuden tuotteiksi, ja näin syntyi Warmotech-tuotevalikoima. Perusteellisen testauksen ja yksityiskohtaisen liiketoimintasuunnitelman laatimisen jälkeen saatiin riittävä investointi tuotannon aloittamiseksi. Yrityksen käynnistyttyä vuonna 2018, on kapasiteetti sen jälkeen kasvanut merkittävästi. Uudessa laitoksessa on nyt kaksi tuotantolinjaa, ja kolmas on tulossa vuoden 2025 alussa.
Hyvät ominaisuudet ovat tuotteiden menestyksen perusta
Warmotechin tuotteiden ja järjestelmien houkuttelevuutta lisäävät korkea puristus- ja taivutuslujuus yhdistettynä eristysominaisuuteen. Ne soveltuvat erinomaisesti tilanteisiin, joissa rakenteellista lujuutta ja eristystä tarvitaan yhdessä, esimerkiksi ikkunoiden ja ovien asennuskehyksissä sekä rakennusten julkisivuissa. Warmotech valmistaa myös laminaattilevyjä, jotka on helppo leikata ja joiden vedenkestävyys on erinomainen. Ne ovat vaihtoehto perinteisille lastulevyille, joita käytetään muun muassa keittiön työtasoissa, huonekaluissa ja märkätiloissa.
”Myyntiämme ohjaa yhtä paljon se, että tarjoamme hyviä tuotteita kuin se, että ne ovat osa kiertoprosessia”, Nerijus sanoo. ”Itse asiassa emme pidä materiaalia jätteenä vaan raaka-aineena. Tuotannossa olisi mahdollista käyttää alkuperäisiä raaka-aineita, mutta kustannukset tekisivät siitä kannattamatonta.”
Nerijus on varovainen välttääkseen Warmotechin tuotteisiin liittyvää viherpesua. ”Hiilijalanjälkemme on melko pieni, mutta se riippuu siitä, mihin sitä verrataan”, hän selittää. ”Jalanjälki on samankaltainen tai suurempi kuin puulla, mutta paljon pienempi kuin betonilla (ks. EPD RTS_139_21)”. Materiaalistamme valmistettu lattia edustaa todennäköisesti pienempiä hiilidioksidipäästöjä rakennukselle. Olemme vertailleet kierrätykseen liittyviä päästöjä (Vesta Sustainability Consultingin toimesta), ja vaikka ne kuljetettaisiinkin Euroopan halki, ne ovat jopa kolme kertaa pienemmät kuin jos materiaali poltettaisiin paikallisesti. Eristysmateriaalina se vähentää päästöjä myös rakennuksen toiminnassa.”
Kasvava kumppanuus Kingspanin kanssa
Warmotechin lopputuotteet sisältävät noin 85 % kierrätysmateriaalia. Tämän ansiosta yritys on pystynyt kierrättämään yli 5 000 tonnia PIR/PUR-materiaalijätettä elinkaarensa aikana. Tuotantokapasiteetin viimeaikaisen laajentamisen ansiosta se odottaa ylittävänsä tämän luvun tulevaisuudessa vuosittain.
Kingspan on toimittanut Warmotechille PIR-jätemateriaaleja tuotantolaitoksestamme Suomessa vuodesta 2022 lähtien. Toimitettu määrä on ajan myötä kasvanut siten, että se sisältää jätettä myös Alankomaissa sijaitsevasta tuotantolaitoksesta, ja muiden maiden tuotantolaitokset tulevat pian mukaan. Warmotechin myynnin laajentuessa uusiin Euroopan maihin, suhteella on mahdollisuuksia kehittyä edelleen. ”Kingspanista on tullut meille päätoimittaja, ja olemme kehittämässä vahvaa kumppanuutta”, Nerijus sanoi. ”Katson aina eteenpäin myynnin kasvattamiseksi, toimintamme laajentamiseksi sekä uusien tuotteiden ja materiaalien kehittämiseksi. Kun Kingspan on sitoutunut ottamaan talteen ja uudelleenkäyttämään arvokkaita luonnonvaroja, kuvittelen, että tulevaisuuden innovaatioille voi olla mahdollisuuksia, kun Kingspan vie eteenpäin kiertotaloutta ja nettonollapäästöjä koskevia tavoitteitaan.”