Jarmo Raveala, Helsingin kaupunki
Ilmoitus

Uudet RT-sopimuslomakkeet ohjeineen vuokramallin hankkeisiin – Helsingin kaupunki hyödyntää monipuolisesti Sopimusasiakirjat-palvelua investoinneissaan

Rakennustiedon Sopimusasiakirjat-palvelu on täydentynyt RT-sopimusasiakirjakokonaisuudella, joka helpottaa sopimusasiakirjojen laadintaa hankittaessa tiloja vuokramallilla. Alan yhdessä eri toteutusmalleille laatimat ja vakioidut RT-sopimusasiakirjapohjat helpottavat kaikkien osapuolten työtä ja yhtenäistävät sopimuskäytäntöjä.

Kirjoittaja(t)

Helsingin kaupunki investoi vuosittain yli 300 miljoonaa euroa talonrakennushankkeisiin ja suunnilleen saman verran infrahankkeisiin. Hankkeita toteutetaan monipuolisesti erilaisilla sopimusmalleilla ja niissä hyödynnetään alan osapuolten yhdessä laatimaa Rakennustiedon Sopimusasiakirjat-palvelua.

Yksikön päällikkö Jarmo Raveala Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialalta katsoo, että Sopimusasiakirjat-palvelun yhtenäiset sopimuspohjat helpottavat sekä tilaajien että tarjoajien työtä ja edistävät hankkeiden sujuvaa, laadukasta ja taloudellista toteutusta kaikenlaisilla sopimusmalleilla toteutettavissa julkisissa ja yksityisissä hankkeissa.

Jarmo Raveala oli puheenjohtajana Rakennustietosäätiö RTS sr:n Built to suit  -toimikunnassa, joka laati uusimpana julkaistut vuokramallin RT-sopimusasiakirjat. Vuokramalli mahdollistaa tilahankinnan ilman omaa investointia ja on yleistymässä myös julkisen sektorin tilojen yhtenä hankintatapana.

”Yhteinen sopimuspohja nopeuttaa ja helpottaa todella paljon vuokramallin käyttöönottoa. Jos jokaisessa kunnassa pitäisi aloittaa sopimuspohjien kehittäminen nollasta, se olisi valtava työ”, Jarmo Raveala sanoo.  ”Kun kaikki rutiinit ovat mallissa valmiiksi vakioituina, voidaan keskittyä siihen mistä asioista kussakin hankkeessa neuvotellaan.”

”Rakennustieto koetaan alalla puolueettomaksi toimijaksi, joka ei aja yksipuolisesti tilaajan, tuottajan tai kenenkään muunkaan osapuolen etua. Yhtenäiset sopimusasiakirjat ovat osaltaan varmistamassa sitä, että asiat ymmärretään samalla tavalla. Tämä vähentää myös riskejä ja edistää sitä kautta hankkeiden taloudellista ja laadullista toteuttamista”, Jarmo Raveala sanoo.

Vuokramalliasiakirjojen ohella Sopimusasiakirjat-palveluun on juuri tuotu asiakkailta saadun toiveen mukaisesti käytettävyyteen liittyvä parannus. Aiemmin pdf-muodossa olleet tehtäväluettelot ovat nyt täytettävässä muodossa. Ne on aiempaa helpompi muokata käyttäjä- tai hankekohtaisiksi tehtäväluetteloiksi ja liittää osaksi hankkeiden sopimuksia.

Nyt tehtäväluettelot täytettävässä muodossa uudistuneessa Sopimusasiakirjat-palvelussa

sopimusasiakirjat.rakennustieto.fi

Rakentamisen yleiset laatuvaatimukset RYLit päivittyvät vuosittain:
  • InfraRYL ja MaaRYL kesäkuussa.
  • KorjausRYL lokakuussa. Nyt käytössäsi myös purkutyöselostuspohja.
  • TalotekniikkaRYL marraskuussa.
  • KiinteistöRYL toukokuussa.
  • Päivitetyt RunkoRYL ja SisäRYL tulossa verkkopalveluun 2025.
  • Sidothan sopimuksesi aina uusimpaan RYLiin!

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi