Valloxin uutta tekniikka ja isompaa laitekantaa testaavat tuotepäällikkö Juuso Nyström (vasemmalla) ja myyntipäällikkö Jarno Hatakka. Uudiskohteiden lisäksi yhtiö hakee markkinoita korjausrakentamisesta. Kuva: Vallox
Ilmoitus

Vallox laajentaa tarjontaa liike- ja julkisrakentamiseen

Loimaalainen Vallox on yksi ilmanvaihtoalan kotimaisista pioneeriyrityksistä, jonka teknologia on vuosikymmenten saatossa tullut tutuksi etenkin asuin- ja pientalorakentamisessa. Nyt yhtiö vie osaamistaan myös toimisto- ja liiketilarakentamiseen sekä julkiskohteisiin.

Kirjoittaja(t)

Jo vuosikymmeniä ilmanvaihtoteknologiaa valmistanut Vallox kuuluu alan kotimaisiin pioneereihin. Sen päämarkkinaa ovat tähän saakka olleet lähinnä omakoti-, kerros- ja rivitalot, mutta nyt asiakkaita haetaan myös liike-, toimitila- ja julkisrakentamiseen puolelta.

Myyntipäällikkö Jarno Hatakan mukaan markkinalaajennuksen motiivi on selkeä, sillä markkinaosuutta on pientalo- ja asuntorakentamisen puolella enää vaikea kasvattaa.

”Toimitila- ja julkisrakentamisessa kiinnostaa uudishankkeiden lisäksi myös korjausrakentaminen, jossa on töitä pitkälle tulevaisuuteen. Pelkästään peruskorjattavia tai kokonaan uusittavia koulukiinteistöjä, päiväkoteja ja terveydenhuollon tiloja on riittämiin ympäri Suomea”, Hatakka toteaa.

Vallox onkin tehnyt uuden markkinasegmentin eteen tiivistä tuotekehitystä.  Ensi vuonna se tuo markkinoille uuden Vallox Pureo-tuotesarjan, jonka teho ja teknologia riittävät isompiinkin kohteisiin, kertoo tuotepäällikkö Juuso Nyström.

Uuden malliston suurimman koneen ilmamäärä on noin 2 000 litraa sekunnissa. Se riittää jo monenlaisten toimitilojen ilmanvaihtotarpeisiin.

”Esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa yksi syy kiinteistöjen huonoon kuntoon on puutteellinen ilmanvaihto. Nyt tuomme oman osaamisemme ja kokemuksemme mukaan tällaisten kohteiden sisäilmatalkoisiin”, Nyström painottaa.

Koronapandemia tuo uusia sisäilmahaasteita

Hyvä sisäilma on tunnetusti yksi terveellisen asumisen ja hyvän työympäristön avaintekijöistä. Koronapandemian myötä sen merkitys on vain korostunut.

Tutkimustieto vahvistaa, että virus leviää ilman mukana. Tartuntavaaran minimoimiseksi onkin tärkeää, että tiloihin tuodaan riittävästi puhdasta, raitista ilmaa ja käytetty ilma poistetaan mahdollisimman tehokkaasti.

Moni viime keväänä etätöihin jäänyt on voinut alkuinnostuksen jälkeen huomata, ettei oman kotikonttorin ilmanvaihto ole lähellekään samaa luokkaa kuin ilmastoiduissa olosuhteissa työpaikalla.

Sisäilma on saattanut muuttua tunti tunnin jälkeen yhä raskaammaksi, mikä on voinut näkyä myös työtehossa ja jaksamisessa. Samalla on saatettu havaita, ettei ilmanvaihdon perinteinen aikaohjaus riitä takaamaan hyvää sisäilmanlaatua koko päiväksi – varsinkin, jos huoneistossa on yhtä aikaa useampi henkilö tai koko perhe.

”Myös keskitetyssä ilmanvaihtojärjestelmässä tulisi aina olla huoneistokohtainen tehostusmahdollisuus, jotta voidaan varmistaa tarpeen mukainen ilmanvaihto. Riittävän tehokas ilmanvaihto estää kaikenlaisten epäpuhtauksien leviämistä”, Nyström toteaa.

Älykäs ilmanvaihto toimii tarpeen mukaan

Kehitys onkin vienyt kohti älykkäämpiä järjestelmiä, jotka ohjaavat kiinteistöjen ilmanvaihtoa tiloissa olevan henkilömäärän ja esimerkiksi ilmankosteuden mukaan.

Vallox on käyttänyt jo pitkään sisäänrakennettua kosteusanturia ilmanvaihdon automaattiseen ohjaamiseen. Uusimmissa huoneistokohtaisissa ilmanvaihtokoneissa on myös hiilidioksidianturi. Vallox Pureo-mallisto saadaan sekin varustettua tarvittavilla antureilla.

Nyströmin mukaan taustalla ovat paremman ilmanlaadun ja asumismukavuuden ohella myös alati kiristyvät energiatehokkuusvaatimukset. Liian suurella teholla pyörivä ilmanvaihto tietää aina lämmönhukkaa, isompaa hiilijalanjälkeä ja ylimääräistä energialaskua. Heikko ilmanvaihto taas altistaa rakenteet kosteus- ja homevaurioille. Siksi ilmanvaihdon optimointi on olennaista.

”Valloxilla on oma olosuhdelaboratorio, jossa tuotekehitystyön aikana varmistetaan, että tuotteet toimivat oikein ja energiatehokkaasti erilaisissa sääolosuhteissa. Tehokkaan lämmöntalteenoton lisäksi älykäs ja tarpeen mukainen ohjaus on siinä avainasemassa”, Nyström painottaa.

Vallox Oy

  • Loimaalainen ilmanvaihtoteknologian valmistaja.
  • Perustettu 1987.
  • Liikevaihto noin 39 miljoonaa euroa.
  • Henkilöstöä noin 150.
  • Asiakkaat asunto- ja pientalorakentajia. Jatkossa myös julkis- ja toimitilarakentajia.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi