Flow 55:ksi nimetyn kolmikerroksisen ja yli sata metriä pitkän kiinteistön saneeraustyöt alkoivat vuonna 2019. Kohteessa on yhteensä 43 asuntoa, jotka ovat kooltaan 33,5–144,5 neliötä. Kuva: Tietoa Finland Oy.
Ilmoitus

Vanhalle virastotalolle uusi elämä

Yksi Turun Aurajokirannan uusista katseenvangitsijoista on Barkerin puiston kupeessa sijaitseva vanha virastotalo, josta kuoriutuu edustava asuinkerrostalo. Gyproc Habito SlimWall-väliseinäratkaisun avulla taloon on loihdittu lisäneliöitä yhden yksiön verran.

Kirjoittaja(t)

Keskusta-alueilla tai muutoin hyvien yhteyksien varrella olevia vanhoja virasto- ja toimistokiinteistöjä on alettu viime vuosina muuntaa myös asumiskäyttöön. Trendin voi olettaa kiertotalouden ja kaupungistumisen myötä vain vahvistuvan, sillä uudet hyvät rakennuspaikat ovat etenkin keskusta-alueilla vähissä. Myös purkutyöt ovat alati merkittävämpi kustannuserä.

Muutostöille tuo yhden hankalan rajoitteen rakennuksen paino. Esimerkiksi kivirakenteisten väliseinien käyttö pakottaa usein vahvistamaan myös talon runkoa ja perustuksia. Se taas nostaa kustannuksia entisestään.

Väliseinissä pyritäänkin hyödyntämään mahdollisimman keveitä ja ohuita, mutta silti ääni- ja palotekniset vaatimukset täyttäviä ratkaisuja. Ne ovat ohjanneet pitkään virastona palvelleen toimistokiinteistön muutostöitä Turussa Linnankatu 55:ssä.

Flow 55:ksi nimetyn kolmikerroksisen ja yli sata metriä pitkän kiinteistön saneeraustyöt alkoivat vuonna 2019. Kohteessa on yhteensä 43 asuntoa, jotka ovat kooltaan 33,5–144,5 neliötä.

Lisäneliöt tärkeä etu

Kohteen suunnittelija ja rakennuttaja Jarkko Milan Insinööritoimisto Milan Oy:stä oli ensimmäisissä suunnitelmissaan päätynyt väli- ja käytävänseinien kohdalla perinteiseen tuplarunkoiseen Gyproc-ratkaisuun. Ajatukset kuitenkin muuttuivat, kun hän kuuli uudesta Habito SlimWallista.

Vanhoja arvokohteita saneeranneen Milanin huomio kiinnittyi etenkin lisääntyvään tilaan ja sitä kautta tuleviin lisäneliöihin. Toisena vahvana argumenttina oli uuden levyn pintakovuus, joten sen käyttö kerrostalokohteen yleisissä tiloissa tuntui luontevalta.

”Peltirankainen SlimWall on 50 millimetriä perinteistä tuplarunkoista villa-kipsilevyseinää kapeampi ja tuo pieneenkin asuntoon hyödynnettävää lisätilaa. Siitä on hyötyä etenkin kylpyhuoneissa. Saneerauskohteissa vanha runko ja uusi sijoitettava talotekniikka hormeineen tekee kosteiden tilojen suunnittelusta paikoitellen senttipeliä – etenkin jos kalustesuunnittelussa pyritään tyylikkääseen lopputulokseen”, Milan selvittää.

Kokonaisuudessaan uusi väliseinäratkaisu tuo Linnankadulle lisäneliöitä yhden yksiön edestä.

”Näillä numeroilla on ihan selvää, että tällainen mahdollisuus herättää suunnittelijan ja toteuttajan kiinnostuksen. Tuntuu hyvältä huomata, että tuotetoimittajilta tulee uusia innovatiivisia ratkaisuja joiden ominaisuudet on testattu ja ne täyttävät tiukat määräykset mm. äänieristysarvon osalta.”

SlimWallin ääneneristysarvo on 55 dB ja palonkesto EI 90.

Peltirankainen SlimWall on 50 millimetriä perinteistä villa-kipsilevyseinää kapeampi ja tuo pieneenkin asun-toon hyödynnettävää lisätilaa. Siitä on hyötyä etenkin kylpyhuoneissa. Kuva: Jarno Kylmänen.

Tervetullut tuote työmaille

Parhaillaan Flow 55:ssä tehdään tasoite-, maalaus- ja viimeistelytöitä.

Työt ovat sujuneet myös väliseinien osalta kitkattomasti. SlimWallit on koottu perinteiseen tapaan ruuvaamalla kipsilevyt peltirunkoon. Tässä on ollut etuna Habito-levyihin kehitetyt omat kiinnitysruuvit.

Osa kalusteasennuksista voidaan tehdä suoraan puuruuveilla ja ilman proppuja ilman taustalle tulevaa vaneritukea. Se vähentää poraamista, pölyä ja siivoustyötä.

Jarkko Milan pitääkin SlimWallia tervetulleena tuoteinnovaationa etenkin Linnankatu 55:n kaltaisissa muunto- ja saneerauskohteissa. Sitä aiotaan käyttää vastaavissa kohteissa myös jatkossa.

”Lisäetuna on muuntojoustavuus. Jos jossain vaiheessa halutaan esimerkiksi yhdistää kaksi asuntoa toisiinsa, voi väliseinät purkaa siististi ja varsin vähällä vaivalla”, Milan huomauttaa.

Sairaaloista saneerauskohteisiin

Teknisten seikkojen ohella suunnittelijoiden ja rakentajien huomio kiinnittyy entistä enemmän mm. tuotteiden ja ratkaisujen energiatehokkuuteen, paloturvallisuuteen ja ekologisuuteen. Niiden lisäksi myös käytön ja asentamisen on oltava mahdollisimman vaivatonta, nopeaa ja turvallista.

Gyprocin suunnittelijapalvelun aluepäällikkö Petri Lindroos korostaa, että seinäratkaisu on kehitetty paitsi rakennusteknisten säädösten myös asiakaspalautteen pohjalta. Habitosta on saatu jo hyviä kokemuksia mm. sairaalarakentamisessa, jossa seinärakenteiden äänieristykselle ja paloturvallisuudelle on erittäin tiukat kriteerit.

”Linnankadulla Habito SlimWallia päästään hyödyntämään kohteessa, jossa vanhojen toimistotilojen tilalle tulee asuntoja. Käytännössä se tarkoittaa rakentamista, jossa tällaiset ratkaisut näyttävät parhaat etunsa”, Lindroos toteaa.

Habitosta on saatu jo hyviä kokemuksia mm. sairaalarakentamisessa, jossa seinärakenteiden äänieristykselle ja paloturvallisuudelle on erittäin tiukat kriteerit. Kuva: Jarno Kylmänen.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi