Kun Lujatalossa käydään rakennushankkeita läpi tietomallin avulla, voidaan tarkastella vaikkapa sitä, mitä työmaalla tapahtuu seuraavan kuukauden aikana. Kuva: Jussi Hellsten.
Ilmoitus

Vastuu työn laadusta vauhdittaa digirakentamista ja elinkaarimallia

Mitä yhteistä on digitaalisella ja elinkaarirakentamisella? Molemmat tuovat mukanaan valtavan muutoksen ja kummassakin on pääosassa ihminen ja parempi asiakaspalvelu.

Kirjoittaja(t)

Lujatalon digitaalisen rakentamisen johtaja Matti Tauriainen ja elinkaariliiketoiminnan johtaja Mikko Hollmén puhuvat samassa virkkeessä sujuvasti kärkiteknologiasta ja inhimillisestä työotteesta.

Tauriaisen pöydällä on päällimmäisenä RIBiTWO 5D -projektinhallintajärjestelmä, josta tulee lähivuosina yhtiön koko henkilöstön työkalu niin suunnitteluun, laskentaan, tuotantoon, raportointiin kuin asiakaspalveluunkin.

”Tähän ohjelmistosovellukseen kertyy kaikki tieto hankkeistamme. Tähän asti meillä on ollut rakentamisen ja ICT-alan ammattilaiset erikseen, mutta jatkossa tarvitsemme yhä enemmän moniosaajia, jotka hallitsevat molemmat. Saamme muutosta aikaan vain, jos alan ammattilaisten asenteet ja toimintatavat muuttuvat”, Tauriainen sanoo.

Myös Mikko Hollmén puhuu korvienvälin muutoksen välttämättömyydestä. Hän edistää yhtiössä elinkaarirakentamista. Yksittäisten rakennusten sijaan julkiselle sektorille suunnitellaan nyt asiakkaiden tarpeiden mukaisia toimintaympäristöjä, toteutetaan ne ja vastataan rakennusten teknisestä toimivuudesta niiden elinkaaren kahden ensimmäisen vuosikymmenen ajan.

”Kannamme rakentajana vastuun rakennusten suunnittelusta, hoidosta, ylläpidosta, käyttäjäpalveluista ja mahdollisista myöhemmistä perusparannuksista, jotta rakennuksen käyttäjä voi keskittyä omaan ydintoimintaansa. Tämä onnistuu kuitenkin vain, jos rakennusalan digi- ja elinkaariosaajat ymmärtävät asiakkaan tarpeita ja asiakaspalvelua.”

Rakentaminen tehostuu järkevällä digitalisoitumisella

Matti Tauriainen muistuttaa, että esimerkiksi laivanrakennuksessa, lentokoneteollisuudessa ja monella muulla toimialalla digitalisaatio on pidemmällä kuin rakentamisessa. Edelläkävijyys on myös kohentanut alojen mainetta.

”Sama voi tapahtua rakennusalalla järkevän digitalisoitumisen ja elinkaariajattelun ansiosta. Meillä järkevyyttä on se, että etenemme pienellä riskillä ja tartumme ratkaisuihin, jotka on jo todettu toimiviksi.”

Tärkeintä Tauriaisen mukaan on tietomallien edistyksellinen hyödyntäminen kaikessa rakentamisessa.

”Käytännössä tämä näkyy noin 40 tietomallinnetussa hankkeessamme vuosittain. Tietomallit ovat mittamiesryhmän käytössä työmaalla sekä työnjohdon ja kirvesmiesryhmän puhelimilla tai tableteilla. Rakennuksen digitaalinen tietomalli antaa yleisellä tasolla kattavamman ja perusteellisemman kuvan rakennuksesta kuin perinteiset piirustukset, ja työskentely tehostuu ja virheitä saadaan ehkäistyä.”

Rakennusalasta on tultava palveluala

Lujatalo hoitaa jo elinkaarimallilla yhtä koulu- ja monitoimirakennusta sekä toteuttaa parhaillaan terveydenhuoltokampusta. Mikko Hollménin mukaan digiratkaisut ovat keskeisiä elinkaarimallin toteuttamisessa.

”Rakennus ja rakentaminen mallinnetaan ja kertyvä tieto hyödynnetään 20 vuoden aikana. Tärkein ei kuitenkaan ole malli, vaan se, miten rakennusten käyttäjä hyötyy siitä arjessaan ja miten hänen tarpeensa täyttyvät. Esimerkiksi jos rakennus pystyy uuden teknologian ansiosta itse ilmoittamaan esimerkiksi liiallisista lämpövaihteluista ennakoivasti sen sijaan että asiakas reklamoi niistä, syntyy sekä parempia asiakaskokemuksia että säästöjä.”

Elinkaarirakentamisessa sen tulisi kantaa riski, jolta se tehokkaimmin onnistuu. Aiemmin kunnat ovat ottaneet paljon riskiä ja vastanneet esimerkiksi koulurakennusten teknisistä määrittelyistä ja ylläpidosta. Monet sisäilma- ja muut ongelmat ovat osoittaneet, että käytännössä on parantamista.

”Elinkaarimallissa tilaaja ostaa rakennussuorituksen sijasta tilojen toiminnallisuutta ja käytettävyyttä. Meidän on siis jatkossakin rakennettava yhä paremmin – mutta kehityttävä samalla palvelualaksi. Vain siten onnistumme”, Hollmén sanoo.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi