”Tavoitteemme on rakentaa korkealaatuista, ympäristöystävällistä ja koko elinkaaren ajalta kustannusteho-kasta kiinteistökantaa. Katsoimme, että RTS-ympäristöluokituksen avulla voimme näitä asioita edistää”, Hel-singin yliopiston kiinteistöpäällikkö Jussi Tuomola perustelee. Kuva: Suvi Suovaara / Cuvaya
Ilmoitus

Vastuullinen rakennuttaja valitsee RTS-ympäristöluokituksen

Helsingin yliopisto ja kaupunki hyödyntävät rakennushankkeissaan suomalaista RTS-ympäristöluokitusta. Se auttaa ohjaamaan rakentamista ja kiinteistöjen ylläpitoa ympäristövastuullisemmaksi.

Kirjoittaja(t)

Helsingin yliopiston päärakennuksen peruskorjaus on edennyt puoliväliin. Senaatintorin arvorakennus on samalla ensimmäinen kohde, jossa yliopisto käyttää rakentamisen tukena RTS-ympäristöluokitusta.

Se on tarkoitettu rakennushankkeiden tilaajille, jotka haluavat toteuttaa ympäristötietoista rakentamista hyödyntäen Suomen oloihin kehitettyä järjestelmää.

”Tavoitteemme on rakentaa korkealaatuista, ympäristöystävällistä ja koko elinkaaren ajalta kustannustehokasta kiinteistökantaa. Katsoimme, että RTS-ympäristöluokituksen avulla voimme näitä asioita edistää”, Helsingin yliopiston kiinteistöpäällikkö Jussi Tuomola perustelee.

Hänen mukaansa yliopisto päättää aina tapauskohtaisesti ympäristöluokituksen hankkimisesta. Sen jälkeen vertaillaan, mikä tarjolla olevista luokituksista sopisi kohteeseen parhaiten.

Päärakennuksen ohella yliopisto on päättänyt hakea RTS-ympäristöluokitusta Viikin kampusalueen infokeskuksen peruskorjaukseen, joka on käynnistymässä lähiaikoina.

Myös Helsinki otti luokituksen käyttöön

Helsingin kaupunki on päättänyt ottaa RTS-ympäristöluokituksen käyttöön ensimmäisissä hankkeissa. Luokitusta haetaan neljään uudisrakennuskohteeseen, joista yksi on koulukiinteistö ja kolme päiväkotia. Luokitus on otettu käyttöön myös kaupungin asuntotuotannon seitsemässä kohteessa.

”RTS-ympäristöluokitus on suomalainen järjestelmä, joten halusimme kokeilla sitä”, Helsingin kaupunkiympäristön toimialan tiimipäällikkö Sara Tapiala sanoo.

Hänen mukaansa ensimmäisten hankkeiden perusteella on huomattu, että luokituksella voidaan ohjata tehokkaasti myös viime vuosina yleistyneitä elinkaari- ja SR-hankkeita.

Ensiksi mainitussa rakentaja vastaa kiinteistön huollosta, kunnossapidosta ja tavoitteen mukaisesta energian kulutuksesta tyypillisesti 20 vuoden ajan. Jälkimmäisessä urakoitsija sekä suunnittelee että suorittaa varsinaisen rakennustyön.

”RTS-ympäristöluokituksessa on viisi tähdillä kuvattua luokitustasoa. Niiden avulla voimme yksiselitteisesti kertoa, millaisia tavoitteita haluamme kullekin rakennuskohteelle asettaa”, Tapiala toteaa.

Yhä useammat rakennuttajat haluavat ottaa huomioon kustannus- ja ympäristövaikutukset rakennuksen koko elinkaaren ajalta. Kuva: Suvi Suovaara / Cuvaya

Tehokas ohjausväline koko elinkaarelle

RTS-ympäristöluokituksesta vastaa Rakennustietosäätiö RTS sr, joka rakennusalan puolueettomana toimijana tekee paljon tutkimus- ja kehitystoimintaa. Luokitus pohjautuu lainsäädäntöön, eurooppalaisiin standardeihin ja yhteisiin kansallisiin käytäntöihin, jotka koskevat muun muassa rakentamisen laatua, sisäilmaoloja ja energiatehokkuutta.

”RTS-ympäristöluokitus ohjaa rakentamista tehokkaasti haluttuun suuntaan suunnittelusta aina käyttöön ja ylläpitoon saakka. Se myös tukee toiminnan jatkuvaa parantamista”, RTS sr:n luokituspäällikkö Laura Sariola sanoo.

Hänen mukaansa yhä useammat rakennuttajat haluavat ottaa huomioon kustannus- ja ympäristövaikutukset rakennuksen koko elinkaaren ajalta. Se esimerkiksi tarkoittaa, että käytön aikaisiin kustannuksiin ja energiamuodon valintaan kiinnitetään entistä enemmän huomiota jo suunnitteluvaiheessa.

RTS-ympäristöluokitus on käytössä jo 144 uudis- ja korjausrakentamisen hankkeessa eri puolella Suomea. Toimisto- ja palvelukiinteistöjen ohella mukana on enenevässä määrin myös asuinkiinteistöjä.

RTS-ympäristöluokitus

  • Suomen oloihin kehitetty järjestelmä, joka auttaa rakennushankkeiden tilaajia toteuttamaan ja ohjaamaan ympäristötietoista rakentamista.
  • Pohjautuu lainsäädäntöön, eurooppalaisiin standardeihin ja kansallisiin käytäntöihin rakentamisen laadusta, sisäilmaoloista ja energiatehokkuudesta.
  • Luokituksesta vastaa Rakennustietosäätiö RTS sr, joka on rakennusalan puolueeton toimija.
  • Käytössä tällä hetkellä 144 uudis- ja korjausrakentamisen hankkeessa eri puolella Suomea.
  • Toimisto- ja palvelukiinteistöjen ohella mukana on enenevässä määrin myös asuinkiinteistöjä

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi