”Vastuullisuus koskettaa jo nyt meitä kaikkia. Vaikka CSRD:n mukainen vastuullisuuden raportointi velvoittaa aluksi vain suuria yrityksiä, se vaikuttaa jo nyt pienempiin yrityksiin esimerkiksi alihankintaketjujen, rahoitusmahdollisuuksien ja kilpailukyvyn kautta”, Rakennustiedon ESG-palvelun kehittämisestä vastaava tuotepäällikkö, arkkitehti Taru Lehtinen painottaa.
ESRS-standardi (European Sustainability Reporting Standards) tarkentaa sitä, miten CSRD:n (Corporate Sustainability Reporting Directive) mukaista raportointivelvoitetta tulee toteuttaa, ja ryhmittelee vastuullisuusaiheet ympäristövastuullisuuteen (E), sosiaaliseen vastuullisuuteen (S) ja hyvään hallintoon (G) – ESG. Tuore Euroopan komission Omnibus-aloite aiheuttaa kuitenkin raportointiin mahdollisia muutoksia.
”Kokonaisvaltaisessa vastuullisuusajattelussa huomioidaan niin ympäristön kuin ihmisen hyvinvoinnit liiketoiminnan näkökulmaa unohtamatta”, Taru Lehtinen korostaa. ”Rakennustiedon ESG-palvelu on Suomessa ainutlaatuinen, koska se kytkee kiinteistöjen konkreettiset ominaisuudet, kuten suunnitteluratkaisut tai suorituskyvyn CSRD:n ja ESRS:n mukaiseen yritysten vastuullisuuteen. Palvelu auttaa toimijoita ymmärtämään, mitä vastuullisuuden laaja kokonaisuus konkreettisesti tarkoittaa kiinteistöjen ja hankkeiden tasolla ja miten vastuullisuutta voidaan niissä aidosti toteuttaa ja todentaa.”
Taru Lehtinen toimii myös tutkijana Rakennustietosäätiön johtamassa Kiinteistökohtaiset vastuullisuuskriteerit eli KIVA-hankkeessa, joka kokoaa yhteen kiinteistöjen vastuullisuutta määrittävät tekijät ja mittarit. KIVA-hankkeen pohjalta Rakennustieto Oy kehittää ESG-palvelua, jonka avulla yritykset voivat ohjata, raportoida ja arvioida rakennushankkeiden vastuullisuutta keskeisenä osana yritysten vastuullisuutta.
CSRD:n mukaista vastuullisuuden raportointia tehdään yritystasolla. KIVA-hankkeen ja ESG-palvelun uniikkina tulokulmana on vastuullisuuden tarkastelu kiinteistöjen ominaisuuksien kautta. ”Kiinteistö- ja rakentamisalan (KIRA-alan) yritysten vastuullisuus konkretisoituu niiden tuotteissa eli kiinteistöissä,” Taru Lehtinen perustelee.
Tuleva ESG-palvelu tarjoaa viitekehyksen suomalaiselle KIRA-alalle
Rakennustiedon ESG-palvelun ensimmäinen, alkuvuonna 2026 lanseerattava kokonaisuus koskee asuinkerrostalohankkeita ja -kiinteistöjä. Kiinteistöllä tarkoitetaan myös piha- ja ulkoalueita.
”Tuleva ESG-palvelu on kohdennettu suomalaiselle kiinteistö- ja rakentamisalalle ja kehitetty yhdessä alan kanssa juuri meidän tarpeisiimme, olosuhteisiimme ja lainsäädäntöömme soveltuen”, Taru Lehtinen sanoo.
Tuleva ESG-palvelu myös sitoo Rakennustiedon laajan palvelutarjonnan yhteen. ”Esimerkiksi ESRS-standardissa esitetty sosiaalinen inkluusio ja syrjimättömyys konkretisoituvat kiinteistöissä esteettömyydeksi, johon Rakennustieto tarjoaa useita ohjekortteja osana uudistunutta RT-kortistoa. Lisäksi kiinteistön elinkaaren hiilijalanjäljen laskennassa voidaan hyödyntää Tuotetieto hiililaskuriamme”, Lehtinen kuvailee.
Myös Rakennustiedon ympäristöluokitus (YL-luokitus) palvelee edelleen rakennushankkeiden ja kiinteistöjen ympäristösuorituskyvyn johtamis- ja luokitusjärjestelmänä, joka kytketään jatkossa vuoropuheluun ESG-palvelun kanssa.
Tulevan ESG-palvelun avulla kaikkien yritysten ei tarvitse aloittaa vastuullisuustyötään alusta, vaan voivat nojata palvelun tarjoamaan tukeen. ”Vastuullisuuden edelläkävijöiden hyötyjä ovat muun muassa yritysten markkina- ja brändiarvon kasvattaminen sekä niiden tuottamien kiinteistöjen arvonnousu, vuokrauksen helpottuminen, vihreän rahoituksen saaminen sekä vaikutusmahdollisuus alan yhteisiin, muodostuviin käytäntöihin.”