Luja-yhtiöiden hallituksen puheenjohtajan Timo Kohtamäen mukaan vastuullisuus on hyvän liiketoiminnan perusta. Kun arvot muuttuvat toiminnaksi, siitä hyötyvät kaikki osapuolet. Kuva: Suvi Suovaara.

Vastuullisuus on välittämistä

Enää ei riitä, että asunnon ostaja löytää kivan kodin hyvältä paikalta. Valinnassa painaa rakentajan maine – ja hyvä maine kertoo vastuullisuudesta, sanoo Luja-yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Timo Kohtamäki.

Kirjoittaja(t)

Mitä rakennusyhtiön vastuullisuus sisältää?

Vastuullisuus näkyy rakentamisen koko prosessissa. Se on lupausten pitämistä ja vastuun kantamista; sitä, että välitämme asiakkaiden tarpeista ja työmme tuloksista. Kansallisvarallisuudestamme 70 prosenttia on kiinni rakennetussa ympäristössä: asunnoissa, työpaikoissa, teissä, kaduissa ja infraverkostoissa. Niiden on oltava toimivia, terveellisiä ja turvallisia, ja siitä meillä ja muun muassa kiinteistöjen ja infran omistajilla on iso vastuu. Kannamme yhteiskunnallisen vastuumme ja minimoimme ekologisen jalanjälkemme niin kaavoituksessa, päästöissä kuin energia- ja materiaalivalinnoissakin.

Miten vastuullisuus on muuttunut?

Sitä on edistetty valtavasti viime vuosina. Rakennusalan harmaa talous on kitketty minimiin ja esimerkiksi työturvallisuutta parannettu merkittävästi. Olemme näissä asioissa jo mallimaa, vaikka töitä riittää yhä. Paljon on tehty hyvän sisäilman ja vähähiilisyydenkin eteen. Konkreettista vastuullisuutta on myös elinkaarirakentaminen, jossa rakentaja vastaa rakennuksen ylläpidosta jopa vuosikymmeniä.

Lujatalo on tutkimusten mukaan toimialan mainejohtaja. Miten se asema on saavutettu?

Työn jälki on koko ajan luupin alla, ja maine on helppo menettää hetkessä. Rakennusyhtiöiden arvoihin kirjatut hienot sanat, kuten laatu, luotettavuus ja arvostus, on pystyttävä muuttamaan toiminnaksi, joka näkyy arjessa koko ajan. Tämä vaatii hyvää johtamista. Kun jokaista rakentamiseen osallistuvaa ammattilaista johdetaan hyvin ja hän sitoutuu yrityksen arvoihin, se näkyy työn jäljessä.

Miten asunnon ostaja voi varmistaa rakentajan vastuullisuuden?

Tutustumalla rakennusyhtiöön ja sen tuotantoon. Jos yhtiöllä on Rakentamisen Laatu ry:n eli RALAn myöntämä pätevyys, se kertoo paljon. Moni tutustuu jo tarkasti asunnon ekotehokkuuden ja turvallisuuden kaltaisiin mitattaviin asioihin, ja tämä lisääntyy. Vastuullisuudesta ja hyvästä johtamisesta kertoo myös hyvä asiakaspalvelu.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi