Rakennuksen vähähiilisyys syntyy monista palasista, ja vasta kun kaikki ovat koossa, vähähiilisyys toteutuu. Palojen kokoaminen on yksi verkkokoulutuksen tehtävistä. Kuva: Rateko
Ilmoitus

Verkkokoulutus päivittää rakentajien kiertotaloustiedot

Kiihtyvän luontokadon, energiakriisin, hintojen nousun ja materiaalien saantiongelmien myötä rakentami-sen kiertotalouden tuntemukselle on kysyntää enemmän kuin koskaan. Rakentaminen ja kiertotalous RAKI -verkkokoulutus tarjoaa perustiedot alan opiskelijoille, ammattilaisille ja kelle tahansa kiinnostuneelle.

Kirjoittaja(t)

Vähähiilinen kiertotalous muuttaa nyt rytinällä rakennusalan osaamistarpeita. Energiatehokkuus, päästöt ja luonnon monimuotoisuus on saatava kansallisten ja kansainvälisten tavoitteiden tasalle. Siinä rakentamisella on keskeinen rooli.

”Rakennusmateriaalit on valittava, käsiteltävä ja kierrätettävä huolellisesti, jätteitä on vähennettävä ja rakennuksista tehtävä kestäviä ja muunneltavia. Jotta tämä toteutuu, suunnittelijoilla ja rakentajilla on oltava riittävästi osaamista. Rakentaminen ja kiertotalous RAKI -verkkokoulutuksessa perustiedot avautuvat innostavan pelillisesti ja toiminnallisesti”, toteaa Sitran johtava asiantuntija Laura Järvinen.

Hän osallistui koulutuksen valmisteluun rahoittajan edustajana. Rakennusteollisuuden Koulutuskeskus RATEKOn tuottama koulutus otettiin käyttöön syyskuussa, ja se on tullut tutuksi jo sadoille opiskelijoille ja ammattilaisille.

”Jokainen voi haastaa koulutuksessa itseään ja miettiä, miten muutan toimintaani ympäristöystävällisemmäksi. Rakennettu ympäristö koskee kaikkia, ja kiertotalouden toteutuminen vaikuttaa suoraan ilmastoon ja luontoon. On tärkeää, että ammattilaisten lisäksi näitä asioita ymmärtävät mös kertarakentajat sekä asuntojen ostajat ja haltijat”, toteaa RATEKOn koulutuspäällikkö Meri Hietala.

Rakennusalan työt ovat murroksessa

Laura Järvisen mukaan jopa viidesosa Suomen työllisistä on rakennusalan tai rakennettuun ympäristöön liittyvissä ammateissa. Sektori on yhteiskunnallisesti ja taloudellisesti merkittävä, ja kiertotalous muuttaa alan töiden luonnetta olennaisesti. Muutosta hallitaan koulutuksella.

”Kiertotalouden osaamista tarvitaan kaikissa tehtävissä. Sitran tuore selvitys kertoo, että muun muassa materiaaleihin, logistiikkaan, kestävyyteen, kierrätettävyyteen ja muunneltavuuteen liittyvät taidot ovat rakennusalan ammattilaisille jatkossa entistä tärkeämpiä. Myös purkamisen ja rakennusten uudelleenkäytön tehtävissä, kuten rakennussektorin arvoketjun kaikissa osissa, tarvitaan aivan uutta osaamista”, Järvinen sanoo.

Reilun kahden tunnin Rakentaminen ja kiertotalous -verkkokoulutuksen voi käydä läpi kerralla tai osissa. Koulutus muuttuu ensi vuoden alussa maksulliseksi muille kuin alan opiskelijoille.

www.rakikoulutus.fi

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi