Sari Kinnusen unelmatyöpaikka olisi Itä-Suomessa. ”Olen kuitenkin joustava ja reissutyötkin käyvät.” Kuva: Sari Kinnunen
Järjestöjulkaisu

Tekemällä osaajaksi

Riverian aikuisopiskelija otti infra-alan nopeasti haltuun opiskelijoiden katutyömaalla Joensuun Papinkankaalla.

Kirjoittaja(t)

Joensuulaisella Sari Kinnusella on yli 20-vuotinen kokemus yrittäjyydestä hevosalalta. Elämänkokemuksesta oli hyötyä Joensuun Papinkankaan katutyömaalla.

”Hevostilan yrittäjänä olen tottunut ajamaan traktoria ja kuorma-autoa, ja osaan asettua niin työntekijän kuin työnantajankin saappaisiin. Uskallan aukaista suuni ja kysyä, jos en jotain osaa tai koneen kanssa on ongelmia. Olen saanut siitä kiitosta ja säästänyt kasan korjausrahoja”, Kinnunen kertoo.

Sari ja muut Riverian infraopiskelijat tarttuivat koneen ohjaimiin työmaalla, joka avattiin opiskelijoita varten. Tuloksena on saatu 30 uutta infra-alan ammattilaista – ja 200 metriä uutta katua.

Kinnunen työskenteli Joensuun kaupungin ja Riverian hankkeessa työmaan perustamisvaiheessa.

”Teimme esimerkiksi parkkipaikat henkilöstölle. Kuormasin ja ajoin hiekkaa kuorma-autolla. Sen työn osasin jo aiemman urani kautta.”

Aiempi infra-alan työmaakokemus silti puuttui, kunnes Papinkankaalla sai hypätä syvään päätyyn.

”Opin valtavasti varsinkin tekniikasta. Paikalla oli vastuuyrityksen henkilöitä, jotka antoivat ohjeita ongelmatilanteissa. Tuli iso kivi vastaan, mitä teen? Viemärinputken asennuksessa törmäsin kallioon, miten jatkan? Monesti oikeat työt tehdään eri lailla kuin teoriassa.”

Sari aloitti töillä, joissa oli vahvoilla. Konetöistä hän nauttii eniten, ja pyöräkone on ehdoton suosikki. Kaivukonetta on toiveena oppia ajamaan todella hyvin.

Yrittäjänä Kinnunen on kouluttanut muita, ja liputtaa mestari-kisällimallin puolesta.

”On paljon asioita, joita ei voi oppia kirjasta lukemalla ja jotka tulevat vain tekemällä eteen. Oppiminen on tehokasta, kun kuljet mestarin mukana päivittäin etkä jää yksin yrityksen ja erehdyksen kautta oppimaan.”

58-vuotias Kinnunen on Joensuusta kotoisin, mutta asui 20 vuotta muualla ja palasi 1,5 vuotta sitten.

”Harmittaa, ettei harjoituspaikkoja ole oikein tarjolla Itä-Suomessa. Uusimman harjoittelun tein Kirkkonummella.”

Kesämatkailijan Sari veisi käymään uusitulla Joensuun tapahtumatorilla ja maistamaan aitoja Karjalan piirakoita.

Työnantajillekin on vinkkejä: ”Palkkaa myös tekijöitä, joilla on vähän kokemusta. Ei päästetä valmistuneita alalta! Ole itsekin yhteydessä kouluun ja pyydä työharjoittelijoita. Ole joustava ja kannustava, ja pyri järjestämään töitä ympäri vuoden.”


Mestarit ja kisällit yllättyivät

Voiko kadun vesi-, viemäri- ja sähkölinjoineen sekä pyöräteineen rakentaa opiskelijavoimin? Tätä testattiin Joensuun Papinkankaalla.

Koulutuspäällikkö Aki Hankilanoja, Riveria

Opiskelijapalaute oli erinomaisia, kun infraopiskelijamme pääsivät opiskelemaan alaansa aidolla kaupungin katutyömaalla Papinkankaalla. Hanke motivoi aivan eri tavalla kuin oppilaitosharjoittelu, ja opiskelijat kokevat olevansa nyt valmiimpia työelämään. Koulun yksittäiset harjoitteet loivat pohjan, joka jalostui työmaalla yht-yhteistoiminnallisiksi kokonaisuuksiksi. Yhteistyö myös lähensi Riveriaa, kaupunkia ja urakoitsijaa. Kokeilua valmisteltiin ensin pari vuotta. Lähtökohtana oli, että opiskelijat ovat työntekijöitä pääurakoitsijan alaisuudessa ja tekevät töitä urakoitsijan koneilla. Kun kilpailutuskriteerit oli luotu, itse kilpailutus eteni normaalin kaavan mukaan. Tarjouksia saatiin hyvin.

Pedagoginen johtaja Jatta Herranen, Riveria

Rakennusalan lisäksi Papinkankaan tyyppistä mestari-kisällimallia on hyödynnetty muun muassa kalastus-, metalli- ja ravintola-alojen koulutuksissa. Aidossa ympäristöissä työskentely yleensä motivoi opiskelijaa. Se mahdollistaa taitojen oppimisen muuttuvissa olosuhteissa. Olennaisinta on, että opiskelija tietää saavansa ja saa tarvittaessa ohjausta ja tukea. Hänen tulisi voida työskennellä taitonsa ylärajoilla ja haastaa sopivasti itseään ja osaamistaan. Tarvitaan myös luottamusta ja arvostusta puolin ja toisin sekä onnistumisen kokemuksia.

Rakennuttajapäällikkö Janne Kettunen, Joensuun kaupunki

Tässä pilotti- ja yhteistyöhankkeessa Riverian kanssa kaupungilla oli normaali rakennuttajan rooli. Laatuvaatimukset ja lopputulos olivat vastaavat kuin missä tahansa kadunrakennushankkeessamme. Aikataulullisesti hanke oli luonnollisesti hitaampi; se kesti noin tuplat tavanomaiseen nähden. Opiskelijalle tämä on keino suorittaa pakolliset näytöt, urakoitsijalle löytää parhaat tekijät. Kunhan lomat ovat ohi, käydään vielä loppupalaveri. Arvelen, että jonkinlaista kaupungin, Riverian ja urakoitsijoiden yhteistyötä nähdään jatkossakin.

Työmaapäällikkö Otto Toivonen, Maansiirto E. Huttunen Oy

Työntekijämme opettivat oppilaita tekemään työn laadukkaasti ja turvallisesti ja valvoivat suoritusta. Tarvittaessa konkari antoi ensin työnäytteen ja opiskelija teki perässä. Työt tehtiin pääasiassa talvella, jolloin urakoitsijoilla on paremmin aikaa, vaikka kovat pakkaset ja lumisateet toivat toki lisähaastettakin. Isojen oppilasryhmien opettaminen ja opastus vei aikaa, mutta oli palkitsevaa ja toi meille jatkoa ajatellen kokemusta siitä, miten tulevaisuuden tekijöitä harjaannutetaan ammattilaisiksi. Suurin yllätys oli, miten nopeasti oppilaat kehittyivät ja kykenivät itsenäisempään työskentelyyn. Tämä selkeytti itselle sen, että harjoittelijoille ja uran alkutaipaleella oleville on annettava työmahdollisuuksia, jotta ammattitaitoisia tekijöitä on alalla jatkossakin. Löysimme opiskelijoista myös tarvitsemamme monipuolisen osaajan alkaneelle työkaudelle.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi