Kahdesti koronan takia siirretty Finnbuild päättyi torstaina 6.10. (Kuva: Jouni Ranta)
Ilmoitus

Finnbuild sulki ovensa – rakennusalan ykköstapahtuma veti yhteensä 18 000 kävijää

Finnbuild-messut ovat tältä syksyltä ohi ja seuraavat ovat ohjelmassa lokakuussa 2024. Finnbuildissa oli vahvasti mukana myös Rakennuslehti, jonka kanssa samalla kumppaniosastolla olivat Protan, Purkupiha, Vertex, Rala ja Recticel Insulation sekä RIA, RIL ja RKL. Lue täältä messupäivien uutispoimintoja.

Kirjoittaja(t)

Hyvä laatu on myös kokemuksia ja elämyksiä

Hyvä laatu ja etenkin huolellinen suunnittelu ovat toimivan, turvallisen ja laadukkaan asuinympäristön peruselementtejä. Pelkän teknisen toimivuuden lisäksi sen on tarjottava käyttäjilleen myös elämyksiä, muistuttaa Rakentamisen Laatu RALA:n toimitusjohtaja Kirsi Hautala.

Lisää Hautalan näkemyksiä laadukkaasta rakentamisesta linkin takana olevalla videolla.

Tietomallinnuksessa on vielä monia mahdollisuuksia

Mallinnuksesta on tullut rakennushankkeissa jo arkinen työkalu. Kotimaisen ohjelmistotalo Vertex Systemsin toimitusjohtajan Reijo Havosen mukaan sitä voitaisiin hyödyntää huomattavasti nykyistä laajemmin myös asiakasyhteistyössä sekä tuottavuuden ja kilpailukyvyn parantamisessa.

Katso lisää Havosen mietteitä alan kehityssuunnista täältä.

Hyvä lämmöneristys pienentää myös hiilijalanjälkeä

Kallistuva energia on saanut entistä useamman kiinteistönomistajan miettimään kuumeisesti keinoja, joilla pienentää omaa kulutusta. Energiatehokas lämmitystekniikka on hyvä apu, mutta paras lääke on hyvä ja laadukas lämmöneristys, joka kutistaa myös hiilijalanjälkeä, muistuttaa Recticel Insulationin kaupallinen johtaja Ari Tanni.

Tanni kertoo lisää aiheesta linkin takaa aukeavalla videolla.

Vuoden paras putkiremontti tehtiin Helsingin Puotilassa

Vuoden 2022 parhaiten hoidettu putki- ja linjasaneeraushanke tehtiin As Oy Puotilantie 8:ssa Helsingissä. Palkinnon jakoi Finnbuild-messuilla asunto- ja kiinteistöyhtiöiden hallinnan osaamisverkosto Akha ry,  jonka tehtävänä on edistää ammattimaista ja eettisesti korkeatasoista asunto- ja kiinteistöyhtiöiden hallitustyöskentelyä.

Puotilantien putkiremontin takana oli osaava joukkue eli Constin työpäällikkö Kata Ruoppa, projektijohtaja Risto Partanen ja pääsuunnittelija Jussi Jaakkola Swecosta, isännöitsijä Olli Pajanen Tili-Kiintistä sekä taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Gunnar Åström.

Palkintoperusteissa taloyhtiön mittavaa linja- ja sähköteknistä saneerausta kiiteltiin mm. hyvissä ajoin aloitetusta laadukkaasta suunnittelusta, osapuolten sujuvasta yhteistyöstä, avoimesta viestinnästä sekä teknisesti ja laadullisesti onnistuneesta lopputuloksesta, jossa on huomioitu myös tulevien vuosien tarpeet. Niiden myötä yhtiö on siirtymässä mm. maalämpöön.

Lisäkehuja hanke keräsi hyvin pitäneestä budjetista sekä aikatauluista, joita edes koronapandemia ei venyttänyt.

As Oy Puotilanharjussa on kuusi nelikerroksista taloa, joissa on yhteensä 112 asuntoa. Saneeraushankkeen urakoitsijana oli Consti ja suunnittelijana Sweco.

Kisassa kakkoseksi sijoittui As. Oy Salpasävel, joka palkittiin kunniakirjoilla.

Akhan lisäksi kilpailuorganisaatiossa on mukana joukko kiinteistö- ja rakennusalan järjestöjä.

 

Sitran Katainen: Rakennusala nousee kiertotalouden avainpeluriksi

Jyrki Katainen korosti, ettei EU:n kiertotalousdirektiivissä ole kyse suitsimisesta, vaan markkinoiden uudistamisesta. (Kuva: Jouni Ranta)

Sitran yliasiamiehen Jyrki Kataisen mukaan rakennusala tulee olemaan yksi nopeasti kasvavan kiertotalouden keskeisistä toimialoista.

Finnbuid-messuilla Green Pro-lavalla keskiviikkona puhunut Katainen perusteli näkemystään selkeillä luvuilla: noin 50 prosenttia päästöistä ja 30 prosenttia jätekuormasta syntyy rakentamisesta ja kiinteistöistä.

”Jo pelkästään näillä luvuilla rakennusteollisuudella on mahdollisuus nousta suurimmaksi kiertotaloustoimijaksi”, hän totesi.

Samalla Katainen korosti, että alalla on jo otettu isoja edistysaskelia, joilla on vähennetty materiaalihukkaa ja jätteen määrää sekä tehostettu materiaalien uusiokäyttöä. EU:n sääntelyllä sitä tullaan vauhdittamaan edelleen, mikä samalla avaa myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

”EU on iso markkina ja monessa tapauksessa on nähty, että Brysselin pykälistä tulee varsin nopeasti globaali standardi. Kietotalousdirektiivien tarkoituksena  ei suitsia, vaan päinvastoin uudistaa markkinoita ja löytää uusia ratkaisuja”, Katainen painotti.

 

Vähähiilisyys nousi betoniteollisuuden pääteemaksi

Yksi Finnbuildin suurimmista messuosastoista on Betonipuisto, jossa esittäytyy yhteensä 25 alan yritystä. Perinteisten tuoteuutuuksien ja innovaatioiden lisäksi yhteisosastolla korostuu tuotteiden vähäpäästöisyys.

Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtajan Jussi Mattilan mukaan se kertoo selkeästi, kuinka paljon markkinat ja asenteet ovat ympäristöasioiden osalta muuttuneet.

”Vähähiilisyydestä on tullut alan yrityksille ehdoton edellytys, mikäli kisassa aikoo menestyä”, Mattila totesi.

Betonipuisto-konsepti esittäytyi ensimmäisen kerran vuoden 2018 Finnbuildissa. Tänä vuonna se on aiempaa suurempi.

”Tässäkin suhteessa on menty eteenpäin ja yhteiselle osastolle saatu entistä enemmän yrityksiä mukaan. Tämä on hieno näyte alan yhteistyöstä”, Mattila kiittelee.

Yksi osaston näkyvimmistä yrityksistä on elementtivalmistaja Parma, jonka messuteemana on selkeästi CO2.

”Kyllä päästöt ja vähähiilisyys tuntuvat nyt olevan myös messukävijöiden agendalla”, totesi markkinointipäällikkö Petri Kähkönen.

Hän kehui messujen ensimmäisen puoliskon yleistunnelmaa kiitettävän vilkkaaksi.

”Väkeä on ollut mukavasti liikkeellä ja odotukset ovat kaiken kaikkiaan positiiviset, Huomaa selvästi, että Finnbuildia on kaivattu niin näytteilleasettajien kuin asiakkaiden puolella. Tänään keskiviikkona väkeä vetävät myös iltabileet”, Kähkönen totesi.

Parman markkinointipäällikkö Petri Kähkösen ja Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Mattilan mukaan Betonipuisto on selkeä näyte alan yhteistyöstä. (Kuva: Jouni Ranta)

Vuoden LVI-Nainen löytyi Kangasalan Putkilämmöstä

Vuoden 2022 LVI-Nainen on Kangasalan Putkilämpö Oy:n toimitusjohtaja Virpi Rannikko. Palkinto julkistettiin tiistaina FinnBuild-messuilla.

Palkintoperusteissa Rannikkoa kuvailtiin uranuurtajaksi, joka positiivisella ja peräänantamattomalla asenteella näyttää esimerkkiä siitä, kuinka lvi-ala sopii erinomaisesti myös naisille.

Rannikko on kolmannen polven yrittäjä. Yrityksen johdossa on mukana myös hänen siskonsa sekä työntekijänä tämän tytär.

”Kangasalan Putkilämpö on varustettu hyvällä naisenergialla”, totesi palkinnon jakanut LVI-Naiset ry:n hallituksen puheenjohtaja Kaisa Pitkänen.

Virpi Rannikko on ollut LVI-alalla jo 30 vuotta ja näyttänyt samalla esimerkkiä muillekin.

 

Kiristyvät asbestisäädökset tuovat kustannus- ja aikataulupaineita

Asbestin purkutöitä koskevat säädökset ovat kiristymässä lähivuosina roimasti nykytasosta. Se tietää lisätöitä ja ylimääräisiä kustannuksia paitsi purkuyrityksille myös muulle rakennusalalle.

”Kaikki saavat tästä kyllä vielä osansa”, ennustaa Purkupiha Asbestityöt Oy:n toimitusjohtaja Timo-Pekka Kauhala.

Timo-Pekka Kauhala ennustaa nousevien kustannusten tuntuvan vielä koko rakennusalalla. Purkubisnekselle hän ennustaa silti myötätuulta. (Kuva: Jouni Ranta)

Lisää direktiivistä ja sen vaikutuksista oheisella videolla.

Nuoret osaajat saivat palkintonsa

RIA, RIL ja RKL palkitsivat Finnbuildin avajaispäivänä perinteiseen tapaan alan nuoria ammattilaisia.

Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA:n Vuoden nuori rialainen -kunniamaininta myönnettiin insinööri (amk) Anniina Söderholmille Tampereen RIAsta. Hänen opinnäytetyönsä on palkittu infra-alan vuoden parhaana. Fortumille tehty opinnäytetyö käsitteli jätteenpoltossa syntyvien sivutuotteiden eli pohjakuonan uusiokäyttöä tierakentamisessa.

Söderholm on työskennellyt suunnittelijana WSP:llä ja hän on ollut aktiivinen RIA:ssa sekä opiskelijatoiminnassa että paikallisyhdistyksessä edistäen samalla yhdistyksien välistä yhteistyötä.

Vuoden nuori rialainen -palkinnolla RIA haluaa korostaa rakentamisen ammattitaidon ja kaikkien rakentamisalan asiantuntijoiden tekemän työn merkitystä.

Hymy herkässä. Nuorten ammattilaisten järjestöpalkinnot pokkasivat Anniina Söderholm, Maiju Lahtinen ja Olli Ryhänen.

RIL-palkinto ilmastolaskennan osaajalle

Vuoden nuorena RILiläisenä palkittiin Afryllä työskentelevä Maiju Lahtinen. Hän toimii suunnittelu- ja konsultointiyrityksessä kiertotalouden ja päästölaskennan asiantuntijana ja on kehittänyt työssään infrarakentamisen ilmastolaskentaa. Lahtinen edistää tärkeinä pitämiään ympäristöaiheita myös vapaa-ajallaan.

Oulun yliopistossa ympäristötekniikkaa opiskellut Lahtinen työskentelee Afryllä kestävyyskonsulttina.

”Maijulla on kehittävä ote työhön. Hän on mukana niin Afryn sisäisessä kehitystyössä kuin asiakasprojektien ja palveluiden kehittämisessä. Kiertotalouden ohella Maiju on erityisesti kehittänyt infrarakentamisen ilmastolaskentaa ja työkaluja siihen”, Lahtista tunnustuspalkinnon saajaksi ehdottaneet afrylaiset kertovat.

Lahtinen vaikuttaa kira-alan kehitykseen myös osallistumalla alan järjestö- ja vapaaehtoistoimintaan. Hän on jäsenenä RIL:n Kiertotalous-teemaryhmän johtoryhmässä, ja on aiemmin opiskeluaikoinaan toiminut vuosien ajan aktiivisesti Oulun Ympäristörakentajakillassa.

Nuori rakennusmestari löytyi Joensuusta

Vuoden nuori rakennusmestari -palkinnon saajaksi valittiin joensuulainen Olli Ryhänen. Hän on valmistunut Tampereen ammattikorkeakoulusta rakennusmestariksi vuonna 2015. Ryhänen on toiminut lukuisten kohteiden vastaavana työnjohtajana, muun muassa puurakenteisen hoivakodin työmaalla Lieksassa. Viimeisin tehtävä on ollut työmaamestarina Karsikon koulun muodoltaan vaativassa, apilan mallisessa uudiskohteessa.

”Valtakunnallisesta tittelistä saa olla todella iloinen ja ylpeä. Kun tavallinen mestari tavanomaisesta rakennusyrityksestä palkitaan näin, tuntuuhan se hyvältä”, Ryhänen sanoo.

”Olli Ryhänen on päämäärätietoinen, uusia haasteita hakeva ja itseään kehittävä nuori osaaja, joka on varhaisessa vaiheessa uraa saanut todella vastuullisia tehtäviä”, Rakennusmestarit ja -insinöörit amk RKL ry:n puheenjohtaja Jukka Lintunen kuvailee.

Vuoden nuori rakennusmestari/-insinööri on RKL:n huomionosoitus, joka jaetaan vuosittain ansioituneelle nuorelle osaajalle.

Vesikatemateriaalien toimittajalla vilkas aamupäivä

Protan oy:n toimitusjohtaja Teemu Tuuli luonnehti messuaamua kiitettävän vilkkaksi. (Kuva: Jouni Ranta)

Finnbuildissa on mukana myös kattokorjauksiin erikoistunut helsinkiläinen Protan Oy. Yhtiön toimitusjohtaja Teemu Tuuli kertoi aamupäivän olleen kiitettävän vilkas.

”Selkeästi on nyt tarvetta tavata myös kasvokkain”, hän totesi.

Lisää kattomarkkinoiden ja Protanin näkymistä oheisella videolla.

Finnbuild jatkuu torstaihin saakka

Rakennus- ja talotekniikka-alan perinteinen päätapahtuma Finnbuild käynnistyi koronatauon jälkeen tänään Messukeskuksessa Helsingissä.

Tiistaista torstaihin (4.-6.10.) kestävä ammattilaistapahtuma tarjoaa perinteiseen tapaan kattavan katsauksen alan uusimpiin tuotteisiin ja palveluihin sekä työmenetelmiin ja ratkaisuihin. Lisäksi Messukeskuksen ohjelmalavoilla on runsaasti erilaista asiantuntijaohjelmaa.

Menossa on vahvasti mukana myös Rakennuslehti, joka kertoo messupäivien tapahtumista verkossa.

Finnbuildin avajaispäivänä messuilla vierailevat myös rakennusalan opiskelijat. (Kuva: Jouni Ranta)

Rakennuslehden kanssa samalla kumppaniosastolla ja ohjelmalavalla ovat messupäivien aikana Protan, Purkupiha, Vertex, Rala ja Recticel Insulation sekä RIA, RIL ja RKL. Ohjelmalavan kumppaniseminaareissa pureudutaan  muun muassa osaamiseen, rakentamisen laatuun sekä kestävään kehitykseen.

Aiempien vuosien tavoin messuilla palkitaan alan osaajia sekä vuoden työmaa. Keskiviikkoilta huipentuu Finnbileisiin, joiden pääesiintyjänä on Raskasta iskelmää-kokoonpano.

Finnbuild on järjestetty jo vuodesta 1974 ja se on rakennusalan suurin tapahtuma Suomessa niin osallistuvien yritysten, kävijöiden lukumäärällä kuin näyttelypinta-alalla mitattuna. Vuonna 2018 Finnbuildissä vieraili yhteensä 25 253 kävijää.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi