Ilmoitus

”Haluan vahvistaa alan vetovoimaa ja sytyttää kipinän nuoriin”

Oman Peab-opettajan palkkaaminen oli Peabilta konkreettinen teko ammattioppilaitosten työn tukemiseksi ja alan tulevaisuuden turvaamiseksi.

Kirjoittaja(t)

Rakennusyhtiö Peab kantaa oman vastuunsa rakennusalaa puhuttavasta työvoimapulasta. Alan isona työllistäjänä ja kasvuyrityksenä Peab on huolestunut rakennusalan vetovoimasta ja osaavan työvoiman saannista.

Niinpä yhtiö palkkasi ensimmäisenä rakennusalan yrityksenä oman nimikko-opettajan riveihinsä kesällä 2020. Peab-opettaja Jari Tyni kiertää ammattioppilaitoksia ja yläkouluja ja toimii linkkinä työmaiden ja oppilaitosten välillä.

”Olen kasvatustieteen maisteri ja rakennusmestari ja Peab-opettajana pääsen yhdistämään kokemukseni molemmilta aloilta. Olen ennen kaikkea innostaja. Toivon kipinän tarttuvan alan opiskelijoihin, opettajiin, opinto-ohjaajiin, alanvaihtajiin ja niihin nuoriin, jotka eivät ehkä vielä ole tehneet uravalintaansa”, Tyni sanoo.

Miksi nuoria on tärkeä innostaa alalle?

”Rakennusalan yhteishaun tulokset ovat tänä keväänä ilahduttavan hyviä: alalle haki lähes 4400 nuorta. Nyt rakennetaan paljon, ja siksi alalle on mukavasti tulijoita, enemmän kuin vuosiin.

On tärkeää, että alan koulutus on innostavaa ja laadukasta. Työpaikat ovat tärkeä oppimisympäristö. Yhteydenpidon tulee olla saumatonta, ja opiskelijat ovat keskiössä. Työni on järjestää harjoittelupaikkoja ja olla tukena niin työnjohdolle, ohjaajille, opettajille kuin opiskelijoille.

Rakentaminen on äärettömän tärkeää työtä. Siihen tarvitaan iso määrä ammattilaisia. Jos emme saa tarpeeksi nuoria alalle, se vaikuttaa kaikkien suomalaisten elämään. Tähän haluan vaikuttaa kiertäessäni oppilaitoksissa. Rakennusalalla on helppo viihtyä. Täällä työskentelee mielettömän mukavaa porukkaa.”

Mitä nuoret haluavat tietää alasta?

”Olen vieraillut esimerkiksi yläkoulujen opinto-ohjauksen tunneilla. Monet eivät tiedä alasta juurikaan, mutta kiinnostus herää ja kysymyksiä satelee.

Eniten minulta kysytään palkkatasosta, työllistymisestä, onko raksalla turvallista ja olisiko ala sopiva myös naisille. Kerron, että rakennusala on monipuolinen ja kiinnostava ala. Jokainen motivoitunut ja hyvä tekijä tienaa oikein mukavasti ja löytää oman paikkansa. Työtehtävien kirjo on laaja.

Meillä Peabilla toivotaan, että naisia hakeutuisi alalle enemmän. Teemme kovasti töitä sen eteen, että niin tytöt kuin pojat innostuisivat laadukkaasta rakentamisesta.”

Mitä alaan liittyviä myyttejä olet kohdannut?

”Yhä monet uskovat, että talonrakentajan työ on raskasta. Onhan se fyysistä, mutta jokainen pystyy siihen. Nosturit ja monet apuvälineet auttavat kuormien siirtämisessä, ja työmailla hyödynnetään uusinta teknologiaa.

Työmailla on turvallista ja siistiä. Turvallisuutta valvotaan jatkuvasti ja mahdolliset puutteet korjataan heti.”

Miksi rakennusala on loistovalinta?

”Rakennusalalla on loistavat mahdollisuudet työllistyä, kehittyä ja edetä. Hyvät tekijät työllistyvät nopeasti. Digitalisaatio, uudet työtavat ja materiaalit, kestävä kehitys ja vastuullisuus mullistavat alaa voimakkaasti. Tämä on kehittyvä ala, mutta myös ala, joka ei koskaan katoa. Suhdanteet vaihtelevat, mutta rakentaminen ja vanhan korjaaminen eivät lopu ikinä.”


KUKA?

  • Peab-opettaja Jari Tyni. Aloitti kesällä 2020 rakennusalan lähettiläänä Peabilla. Koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri ja rakennusmestari.
  • Vahvistaa rakennusalan oppilaitosten ja työelämän yhteyksiä ja pitää koulutuksia, kursseja ja luentoja.
  • On kouluttanut Peabille yli 30 uutta työpaikkaohjaajaa. Ohjaajien saaminen yrityksiin on tärkeää, sillä ammattiopetuksen painopiste on siirtynyt yhä enemmän työmaille.

www.peab.fi

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi