Instagidin Soile Motsakov ja NRC:n Paavo Onkinen sanovat, että Kruunusiltojen kymmenen kilometrin työmaa on hyvä esimerkki kohteesta, jossa kannettava virtalähde pääsee oikeuksiinsa. Kuvat: Sini Pennanen
Ilmoitus

Kannettava virtalähde siirtää aggregaatit historiaan

Instagridin kannettavilla virtalähteillä työmaa pääsee eroon päästöjä aiheuttavista aggregaateista. NRC Groupin raidehankkeissa niistä riittää sähköä koko työpäiväksi.

Kirjoittaja(t)

NRC Group Finlandin työntekijät käyttävät kookasta mittalaitetta Kruunusiltojen työmaalla Helsingissä. Tavallisesti laitteen sähköistämiseen tarvittaisiin polttomoottorilla käyvä aggregaatti, mutta nyt sähköjohto on kiinni lentolaukun kokoisessa laitteessa.

Tämä on Instagridin kannettava virtalähde, josta työmaan sähkötyökaluihin riittää virtaa koko työpäivän ajaksi.

”Infrahankkeissa on tyypillistä, että verkkosähköä ei ole joka paikassa saatavilla. Kruunusiltojen kymmenen kilometrin pituinen työmaa on hyvä esimerkki kohteesta, jossa kannettava virtalähde pääsee oikeuksiinsa”, NRC Group Finlandin työmaapäällikkö Paavo Onkinen sanoo.

Kruunusillat-allianssissa NRC rakentaa yhdessä kumppaneidensa kanssa Laajasalon ja Hakaniemen välisen raitiotieyhteyden, Merihaansillan ja tähän liittyviä katurakennushankkeita. Instagridin virtalähteitä NRC käyttää esimerkiksi ratarakenteiden rakentamisessa hitsaus- ja mittalaitteiden sähköistämiseen. Niillä ladataan myös akkukäyttöisiä työkaluja ja pyöritetään uppopumppuja.

”Kannettava virtalähde tehostaa työskentelyä. Aggregaattien tankkaus ja polttoaineiden kanssa vehtaaminen jäävät historiaan”, Onkinen kertoo.

Virtalähde korvaa aggregaatin työmaalla

Instagridin virtalähteet sopivat kaikkeen liikkuvaan työhön paikkoihin, joissa verkkovirtaa ei ole sähkötyökaluihin saatavilla.

”Virtalähteemme on nimenomaisesti suunniteltu korvaamaan rakennustyömaiden polttomoottorigeneraattoreita. Laitteita käyttävät myös esimerkiksi tapahtuma- ja filmiteollisuus sekä pelastuslaitokset,” Instagridin Pohjoismaista vastaava johtaja Soile Motsakov sanoo.

Kannettava Instagrid ONE painaa 20 kiloa. Virtalähteen teho on 3,6 kW ja piikkiteho 18 kW.

”Korkean piikkitehonsa ansiosta virtalähteellä voidaan sähköistää esimerkiksi hitsauslaitteita, porakoneita ja sahoja, jotka vaativat käynnistyäkseen paljon tehoa”, Motsakov sanoo.

Instagridin virtalähteet on suunniteltu toimimaan vaativissa olosuhteissa. IP54-luokituksen saaneet laitteet on suojattu vesiroiskeilta ja pölyltä. Pakkasella niitä voi käyttää -20 asteeseen saakka.

Laite pystyy varastoimaan sähköä 2,1 kWh, mikä useimmissa työmaan töissä riittää yhden työpäivän tarpeisiin.

”Esimerkiksi Raide-Jokeria rakentanut hitsaustiimi kertoi, että yhdellä latauksella sähköä riitti hyvin koko työvuoron ajaksi”, Motsakov havainnollistaa.

Instagridin virtalähteitä käytetään esimerkiksi ratarakenteiden rakentamisessa hitsaus- ja mittalaitteiden sähköistämiseen.

Päästöt putoavat murto-osaan entisestä

Motsakovin mukaan Instagridin tuotteiden kysyntää kasvattavat ennen muuta ympäristöhyödyt. EU-rahoitteisen tutkimuksen mukaan kannettavien virtalähteiden elinkaaren mittaiset hiilidioksidipäästöt ovat vain 13 prosenttia bensiiniaggregaatin ja 8 prosenttia dieselaggregaatin päästöistä.

Samalla työmaalta poistuvat terveydelle haitalliset typpioksidi-, pienhiukkas- ja hiilimonoksidipäästöt.

Myös Kruunusiltojen työmaalla painotetaan ympäristöhaittojen minimointia ja hiilijalanjäljen pienentämistä. Kruunusillat-allianssilla on erittäin kunnianhimoiset vastuullisuustavoitteet, ja allianssi hakee itselleen kansainvälistä infran Breaam-vastuullisuussertifiointia. Paavo Onkinen huomauttaa, että työmaan päästöjen vähentäminen nousee esille myös tarjouskilpailuissa.

”Hankkeen tilaaja saattaa edellyttää sähkökäyttöisten työkalujen käyttöä”, Onkinen sanoo.

Äänetön virtalähde vähentää myös työmaan melua.

”Työntekijöiden ohella se on positiivinen asia lähiympäristölle, sillä teemme usein töitä tiiviisti rakennetussa kaupunkiympäristössä.”

NRC Groupilla on kokemusta Instagridin kannettavista virtalähteistä jo pikaraitiotie Raide-Jokerin rakennustyömaalla. Yhtiöllä on nyt käytössään noin kymmenen kannettavaa Instagridiä.

Virtalähteet kehittyvät vauhdilla

Instagrid myy laitteita suoraan loppuasiakkaille, mutta virtalähteitä voi myös vuokrata rakennuskonevuokraamoista.

Motsakovin mukaan suurten rakennusyhtiöiden ohella Instagridin virtalähteitä käyttävät monet pk-yritykset. Vain mielikuvitus on rajana laitteiden käytölle työssä ja harrastuksissa.

”Tiedän esimerkiksi maatiloilla hevosia hoitavan eläinlääkärin, joka käyttää Instagridiä. Myös eräällä mehiläishoitajalla on laite käytössään.”

Motsakovin mukaan kannettavien virtalähteiden teknologia kehittyy nopeasti. Seuraavan sukupolven laitteet pystyvät esimerkiksi tuottamaan myös kolmivaihevirtaa ja ne varastoivat entistä suurempia määriä energiaa.

”Alan teknologian kehitystä kannattaa seurata ja pohtia, miten uutta teknologiaa voi hyödyntää omassa liiketoiminnassaan”, Motsakov kannustaa.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi