Viestintäpäällikkö Emmi Piispanen, markkinointipäällikkö Tarja Karhu ja markkinointijohtaja Johanna Harila esittelevät tänä keväänä markkinoille tullutta hiilineutraalia PAROC® Natura Lana -kivivillaa. Asentajalle se on muun kivivillan tavoin kevyt liikuteltava. Kuva: Suvi Suovaara / Cuvaya
Ilmoitus

Kivivillasta hiilineutraali vaihtoehto rakentamiseen

Kilpailu hiilineutraaleista rakennusmateriaaleista kiihtyy, kun asumisen ja rakentamisen hiilijalanjälkeä yritetään pienentää. Kivivillaeristeen kehitys kelpaa tästä esimerkiksi.

Kirjoittaja(t)

Mikä on rakennuksessa näkymättömissä julkisivujen takana ja katteiden alla, mutta vaikuttaa ratkaisevasti asumisen mukavuuteen ja rakennuksen energiatehokkuuteen. Eriste!

Lämmöneristeet kuuluvat rakennustuotteisiin, joiden valmistajat ovat viime vuodet kilpailleet entistä energiatehokkaampien tuotteiden ja tuotantoprosessien kehittämisessä. Kivivillaeristeiden valmistaja Paroc toi tänä keväänä markkinoille ensimmäisen hiilineutraalin lämmöneristeensä, joka valmistetaan Paraisten tehtaalla.

”Tuotteen valmistuksessa käytetään vähähiilistä sulatusteknologiaa, vihreää sähköä ja kierrätettyä kivivillaa. Jäljelle jäävän vähäisen päästömäärän kompensoimme Gold Standard -sertifikaattijärjestelmän kautta”, kertoo Paroc Suomen markkinointipäällikkö Tarja Karhu.

Eristämisellä energiatehokkuutta

Eristäminen on yksi tehokkaimpia tapoja vähentää hiilidioksidipäästöjä. Suhdeluku 1:200 tiivistää muutamaan numeroon olennaisen: jokaista mineraalivillaeristeen valmistuksessa syntynyttä hiilidioksiditonnia kohti säästyy noin 200 tonnia hiilidioksidipäästöjä 50 vuoden aikana.

”Rakennukset tuottavat yli kolmasosan EU-alueen hiilidioksidipäästöistä. Meidän kaikkien kodit ovat osa tätä kokonaisuutta, ja vastuullisemmalla eristämisellä pystymme lisäämään merkittävästi energiatehokkuutta. Tätä arvostaa yhä useampi kuluttaja ja rakennuttaja”, Parocin Euroopan eristeliiketoiminnan viestintäpäällikkö Emmi Piispanen toteaa.

Euroopan rakennuseristeliiketoiminnan markkinointijohtaja Johanna Harila korostaa, että asiakkaat ovat Parocille tärkeitä yhteistyökumppaneita uusien innovaatioiden kehittämisessä. He myös osaavat vaatia vastuullisuutta.

Eristeet kiertotalouden edistäjinä

Hiilidioksidipäästöjen alentamisen lisäksi rakennusteollisuus tekee töitä EU:n kiertotaloustavoitteiden saavuttamiseksi. Paroc muun muassa kierrättää tehtaillaan valmistuksen sivuvirrat. Lisäksi kierrätyspalvelut asiakkaille korostuvat nyt ja tulevaisuudessa.

”REWOOL -kierrätyspalvelu on tärkeä osa työtämme kiertotalouden ja kestävän tulevaisuuden saavuttamiseksi. Nyt myös purkuvillan voi kierrättää Suomessa. Rakennuksista purettavat villat saadaan kierrätettyä uusiomateriaaliksi teollisuuteen”, Tarja Karhu kertoo.

Käytettyä mineraalivillaa kertyy Euroopan unionin alueella arviolta 2,5 miljoonaa tonnia vuodessa, ja määrä kasvaa, kun korjausrakentaminen yleistyy entisestään tulevina vuosina.

”Ympäristövastuullisuudessa riittää yhä tekemistä, sen edistäminen on pitkäjänteistä työtä. Tarkoitus on, että vuoteen 2030 mennessä tehtailtamme ei synny enää jätettä ja pyrimme puolittamaan hiilidioksidipäästömme”, Harila sanoo.

Kivivilla ilmastokilpenä

Luonnonmateriaali kivivillaa on käytetty eristeenä jo yli 80 vuotta, ja Paroc valmistaa sitä Paraisten tehtaallaan suomalaisesta kivestä.

Kivivillasta 2–5 prosenttia on kivikuitua ja jopa 95–98 prosenttia ilmaa. Palamaton, tehokkaasti lämpöä eristävä kivivilla on täysin kierrätettävä materiaali. Se ei myöskään ime ympäristöstään kosteutta.

”Käyttäjälle kivivilla on ilmastokilpi, joka vähentää lämmitykseen ja viilennykseen tarvittavaa energiaa eli säästää paitsi ympäristöä myös rahaa”, Harila täsmentää.


Owens Corning Paroc

  • Valmistaa rakennuseristeitä Paraisten tehtaalla.
  • Tuotantoa lisäksi Liettuassa, Puolassa, Ruotsissa ja Venäjällä.
  • Osa yhdysvaltalaista Owens Corning -konsernia.
  • paroc.fi

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi