Tehokas työmaalogistiikka tuo vähintään 10–30 prosentin kustannussäästöt verrattuna siihen, että vastaava työ tehtäisiin ilman huolellista suunnittelua. Kuvat: Transval Group
Ilmoitus

Rakennuslogistiikan ulkoistus näkyy heti viivan alla

Työmaan logistiikan ulkoistaminen osaavalle kumppanille säästää helposti 10–30 prosenttia logistiikkakuluista. Myös työn tuottavuus nousee uudelle tasolle.

Kirjoittaja(t)

Kustannusten raju nousu pakottaa hakemaan uusia keinoja varmistaa meneillään olevien ja tulevien rakennushankkeiden kannattavuus. Yksi sellainen on logistiikan ulkoistaminen, joka säästää kustannuksia ja muuttaa työmaan kiinteitä kuluja muuttuviksi kuluiksi.

”Tehokas työmaalogistiikka tuo vähintään 10–30 prosentin kustannussäästön verrattuna siihen, että vastaava työ tehtäisiin suunnittelemattomasti”,

Transvalin rakennuslogistiikan palveluja johtava Juho Lappalainen sanoo.

Todellisuudessa päästään usein tätäkin suurempiin kustannushyötyihin, sillä hyvin suunniteltu ja organisoitu logistiikka tehostaa merkittävästi työmaan toimintaa.

Materiaalien toimitusviiveet ja odotusajat poistuvat, läpimenoajat lyhenevät, työn laatu paranee ja materiaaleja säästyy.

Läpinäkyvä hinnoittelu perustuu suoritteisiin

Transvalin rakennuslogistiikan palvelut sisältävät työmaan sisälogistiikan hoitamisen ohella kuljettamiseen liittyvät palvelut ja varastoinnin. Yhtiö suunnittelee tavaran toimitukset, sisäänkannot ja sovittaa ne tarkasti työmaan aikatauluihin.

Näin työnjohtajat voivat keskittyä ydintyöhönsä eli työmaan johtamiseen.

”Myöskään tavaroiden siirtelyyn ei tarvita ylimääräistä aputyövoimaa tai työtä ei tarvitse teettää urakoitsijoiden kovemmilla tuntihinnoilla. Tästä syntyy selvää säästöä”, Lappalainen huomauttaa.

Tuntilaskutuksen sijaan Transvalin hinnoittelu on pääosin suoriteperusteista. Yhtiö on määritellyt standardihinnan kaikille yleisimmille suoritteille kuljetuksista varastointiin ja sisäänkantoihin, oli sitten kyse kalusteista, kodinkoneista, väliovista, laatoista tai kipsilevyistä.

”Logistiikasta voi saada jopa yli neljäkymmentä prosenttia kiinteistä kustannuksista muuttuviksi ja samalla alennettua kokonaiskustannuksia. Kustannusten läpinäkyvyys auttaa urakoitsijoita hankkeen alusta lähtien hahmottamaan logistiikkakulut. Silloin niitä on helpompi hallita ja seurata hankkeen edetessä.”

Transvalin rakennuslogistiikan palveluja vetävä Juho Lappalainen sanoo, että tuntilaskutuksen sijaan suoriteperusteinen hinnoittelu auttaa urakoitsijoita pitämään logistiikkakulut hallinnassa.

Välivarastoinnista monia etuja

Transvalin välivarastointiin perustuva toimintamalli takaa rakennusmateriaaleille hyvät säilytysolosuhteet. Niitä ei tarvitse pitää työmaalla pressun alla syyssateiden tai lumipyryjen armoilla, vaan tavara toimitetaan optimaalisista oloista työmaalle sovittuna aikana ja sovittuun paikkaan.

”Myös kuormien purkaminen ja sisäänkanto sujuvat nopeasti ja turvallisesti, kun työn suorittavat asiansa osaavat logistiikan ammattilaiset oikeine työvälineineen”, Lappalainen toteaa.

Transvalin toimintamalli mahdollistaa kuljetusten tehokkaan yhdistämisen. Välivarastolta tuleviin kuormiin voidaan yhdistää useita pienempiä toimituksia, mikä vähentää kustannuksia ja liikennettä työmaalla.

Tavarantoimittajallekaan ei ole kannattavaa toimittaa työmaalle pieniä eriä. Kustannuksia säästyy, kun ne voivat tuoda täysiä kuormia välivarastoon, josta tuotteet menevät työmaalle yhdistetyissä kuormissa.

”Siksi myös tavarantoimittajat hyödyntävät enenevässä määrin varasto- ja muita logistiikkapalvelujamme.”

Sujuva logistiikka minimoi häiriöt

Rakennushankkeen kannattavuudelle on ratkaisevaa, että urakka saadaan vietyä läpi suunnitellussa aikataulussa.

”Jokaisen hankkeen pitäisi pysyä paperilla budjetissaan ja aikataulussaan. Todellisuudessa pienikin häiriö lisää kustannuksia, sillä myöhästymiset aiheuttavat ryntäyskuluja ja aikatauluja joudutaan ottamaan kiinni ylitöillä. Kalustovuokrat ja kohteen lämmityskulutkin pyörivät koko ajan.”

Sujuvalla logistiikalla on töiden etenemisen kannalta ratkaiseva merkitys. Rakennusmateriaalien välivarastoinnilla häiriöt pystytään minimoimaan.

”Tavarat ovat valmiina varastossa odottamassa, jos työmaan aikataulut syystä tai toisesta muuttuvat ja toimitusta joudutaan siirtämään.”


Transval Group

  • Ulkoistuslogistiikan markkinajohtaja Suomessa sekä Pohjoismaiden suurin sisälogistiikkatalo. Posti Groupin sataprosenttisesti omistama yhtiö.
  • Palveluihin kuuluvat varastointi- ja sisälogistiikkaratkaisut, teollisuuslogistiikka, myymälälogistiikka, rakennuslogistiikka ja logistiikan henkilöstövuokraus.
  • Yhtiössä yli 5000 logistiikan ammattilaista.
  • Suomessa 320 000 neliömetriä varastointitilaa.

www.transval.fi

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi