Ilmoitus

Sähkökäyttöisyys on kesän 2022 trendi – asiantuntija kertoo mökkeilyn murroksesta

Polttoainekäyttöiset moottorit ja aggregaatit korvataan tänä kesänä sähkömoottoreilla, aurinkovoimalla ja ladattavilla virta-asemilla. Myös pihan ylläpito hoituu sähkökäyttöisillä apureilla. EVX Storen asiantuntija kertoo, miksi sähkökäyttöisyys on nyt valttia.

Kirjoittaja(t)

Mökkeily on murroksessa, kertoo Teemu Vaalio, EVX Store -verkkokaupan sähkökäyttöisten kodin ja mökkeilyn tarvikkeiden asiantuntija.

Vaalion mukaan vuoden 2022 mökkeilyn ja rakentamisen trendi on ehdottomasti moottoreiden ja käyttöesineiden sähkökäyttöisyys. Sähkö lunastaa ekologisuutensa ja muiden hyvien käyttöominaisuuksiensa vuoksi yhä useammin paikkansa suomalaisissa koti- ja mökkitalouksissa.

– Käyttäjät havahtuvat siihen, että mökillä asiat voikin nykyään tehdä uudella tavalla. Vanhoista totutuista tavoista ja niihin liittyvästä epämukavuudesta uskalletaan nyt päästää irti.

Mökin ylläpito helpottuu

Vaalio antaa esimerkin: monen mökkikesää on aiemmin värittänyt ainainen ruohonleikkuu, joka perinteisellä, polttoainekäyttöisellä ruohonleikkurilla on tunnetusti oma operaationsa.

Nyt polttoainekäyttöisistä ruohonleikkureista luovutaan kovaa vauhtia. Tilalle valitaan sähkökäyttöinen robotti, jolloin kovaääninen pörinä ja polttoaineiden hankinta, kuljetus ja varastointi jätetään historiaan.

– Robottiruohonleikkurin ehdoton hyöty on, että koska se hoitaa ruohonleikkuun itsenäisesti, perinteiseen leikkuuseen aiemmin kulutettu aika vapautuu nyt mökin muihin askareisiin – tai ihan vain rentoutumiseen, Vaalio kertoo.

– Pihoja hoitavat tietävät, että nurmi voi parhaiten, kun se saa säännöllistä huolenpitoa. Perinteisin menetelmin siinä on iso työ.

Askeettinen elämä ei enää houkuttele

Sähkön voittokulku näkyy Vaalion mukaan myös perinteisten mummonmökkien uudelleenvarusteluna. Vaikka osa mökkeilijöistä nauttiikin askeettisuudesta ja mökille paetaan kaupungin hälinää, suurin osa haluaa kuitenkin selviytyä mökkikesästä helpolla. Kaikista mukavuuksista ei haluta luopua.

– Kaikissa kesämökeissä ei välttämättä ole ollut sähköjä tai juoksevaa vettä. Nyt hankitaan aurinkopaneelit ja parhaassa tapauksessa ne kytketään vielä sähkövirtaa säilöviin virta-asemiin. Tällä tavalla virtaa riittää vähintään tärkeimpiin laitteisiin ja esimerkiksi etätyöhön, Vaalio kuvailee.

Aurinkopaneelit ja virta-asemat houkuttelevat Vaalion mukaan myös niitä, joiden loma-asunnoilla on jo aiemmin ollut käytössä sähköt. Omavaraisuus sähköntuotannon osalta houkuttelee Vaalion mukaan kuluttajia etenkin ostetun sähkön hinnan ollessa historiallisen korkealla.

Myös veneily muuttuu

Sähkökäyttöisyys on valttia myös veneilyssä ja kalastuksessa. EVX Storen tuotteiden myynnin kehityksen perusteella Vaalio kertoo, että mökkeilijät arvostavat nyt entistä enemmän luonnon rauhaa ja hiljaisuutta, mihin kovaääniset, bensakäyttöiset moottorit eivät sovi.

Moni hankkiikin nyt veneeseensä sähkökäyttöisen perämoottorin.

– Sähköisellä perämoottorilla pärjää esimerkiksi kalastuksessa vähintään yhtä hyvin kuin bensakäyttöisellä. Uudenaikaiset digitaaliset ominaisuudet, esimerkiksi mahdollisuus seurata moottorissa olevasta näytöstä virran riittämistä, helpottavat harrastamista, Vaalio kertoo.

– Lisäksi nämä moottorit ovat niin hiljaisia, ettei tarvitse pelätä kalojen tai muiden luontokappaleiden säikkymistä, kun aamuvarhain lipuu järvelle mökkilaiturista, hän jatkaa.

– Se näissä sähkökäyttöisissä laitteissa onkin parasta: mökille tullaan nauttimaan. Ei mökkikesän tarvitse olla bensamoottorin pörinän ja polttoaineen katkun sävyttämä. Sen vuoksi tällaiset ratkaisut ovat nyt huippusuosittuja.

EVX Store on osa SB Ecommerce Group Oy -konsernia, jonka muita kuluttajille tuttuja verkkokauppoja ovat esimerkiksi markkinointitarvike.fi ja sauso.com

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi