Ilmoitus

Työmaiden parempaa ennustettavuutta tavoitellaan nyt IT-ratkaisuilla

Haastava suhdanne näkyy rakennusalan järjestelmätoimittajille erityisellä tavalla: ratkaisuja haetaan nyt työmaiden ennustettavuuteen ja reagointikykyyn. Rakennusyrityksiä kiinnostavat oman käytön alvin ja kassavirtaennustamisen kaltaiset toiminnallisuudet, joilla tuetaan kassanhallintaa lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Erityisen vahvaa kiinnostus on gryndausta harjoittavissa yrityksissä, joissa halutaan valmistautua noususuhdanteeseen.

Kirjoittaja(t)

Mitä haastavampi markkina, sitä tärkeämpää on ennustettavuus

EG Jydacomin tuotepäällikkö Hanna Harran mukaan asiakkaat haluavat tällä hetkellä parantaa työmaiden ja kassan ennustettavuutta. Tavoitteena on kassakriisien välttäminen ja hankesuunnittelun helpottaminen.

– Asiakkaat tekevät tällä hetkellä paljon skenaariotyötä. Halutaan nähdä ennalta, kannattaako tiettyjä hankkeita aloittaa ja mihin suuntaan liiketoiminta voi kehittyä eri tilanteissa. Rakennusalalla liikkuu isoja euroja, joten ennustettavuus on kriittisen tärkeää, Harra kertoo.

Asiakkaille on keskeistä pystyä luomaan hankkeille luotettava ja realistinen tavoitearvio sekä seuraamaan toteumaa ja päivittyvää ennustetta hankkeen edetessä riskien minimoimiseksi. Ennustettavuus korostuu erityisesti hankalassa markkinassa, jossa pienikin laskentavirhe voi tuntua isosti ja rahoitustarpeen arviointi on arkipäivää. Liikaa ei voi korostaa myöskään tiedon reaaliaikaisuutta.

– Tuotannonhallinta ja litteratason ennustaminen luovat pohjan kaikelle kannattavuusseurannalle. Ennuste tarkentuu hankkeen aikana jatkuvasti, kun kulut ja yrityksen saatavat realisoituvat. Hyvä järjestelmäratkaisu tarjoaa laajan, 360 asteen näkymän niin yrityksen toimintoihin kuin ajallisestikin, Harra sanoo.

> Riskityömaiden tunnistaminen on nyt kriittisen tärkeää

Kassanhallinnalla on erityinen rooli gryndauksessa

Kassanhallinnan merkitys korostuu gryndauksessa, jota kutsutaankin toisinaan kassavirtapeliksi.

– Kassanhallinnan osaltahan gryndaus on pitkälti tasapainottelua yhtiölainojen, rakennusrahastojen, urakkalaskutuksen ja osakemyynnin välillä. Tulevat notkahdukset on pystyttävä ennakoimaan, jotta voidaan reagoida riittävän ajoissa ja hakea tarvittaessa lisärahoitusta. Myös kustannusten ennustamisella on iso vaikutus, ja hyöty kertaantuu, kun esimerkiksi oman käytön alvin ennakointi helpottuu samalla. Jos nämä kustannukset pääsevät tulemaan yllätyksenä, otetaan isoja riskejä.

Rakennusalalle erikoistunutta toiminnanohjausjärjestelmää kehittävällä EG Jydacomilla on nähty konkreettisesti, miten reagointikyvyn kehittäminen auttaa asiakkaita välttämään karikkoja ja hyödyntämään mahdollisuuksia.

– Tunnelin päässä on aina valoa, sillä mikäänhän ei ole poistanut uusien asuntojen tarvetta nykyisessä matalasuhdanteessakaan. Monet asiakkaat haluavat päivittää IT-järjestelmänsä juuri nyt ja optimoida sen toiminnallisuudet hyvään iskuun. He haluavat olla täydessä valmiudessa nousun alkaessa, Harra toteaa.

Rakennusalan tietojärjestelmiltä haetaan nyt liiketoiminnan ennustettavuutta, kassanhallintaa ja reagointikykyä, kertoo EG Jydacomin tuotepäällikkö Hanna Harra.

Lyhyesti EG Jydacomista

  • Suomen johtava rakennusalan toiminnanohjausjärjestelmä
  • osa pohjoismaista EG-konsernia
  • käytössä yli 400 suomalaisessa rakennusliikkeessä
  • yli 40 vuoden kokemus rakennustoimialalta

Lue lisää:

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi