Kuva: Jyrki Vesa
Järjestöjulkaisu

”Huomennakin olen lähdössä jauhamaan geopolymeerin raaka-ainetta”

Kiertotalousinsinööriksi ei valmistuta suoraan mistään koulutusohjelmasta, joten annetaan Suomen ensimmäisen kiertotalousinsinöörin kertoa, miten hän päätyi työhönsä ja mitkä ovat ensikokemukset siitä.

Kirjoittaja(t)

Kuka?

Olen Tuomas Kohvakka, 42-vuotias insinööri ja aloittanut vuodenvaihteessa Saint-Gobain Finlandilla kiertotalousinsinöörinä. Ammatiltani olen alun perin huonekalupuuseppä, mutta sain vähän vanhemmalla iällä inspiraation opiskella insinöörialaa. Asun Helsingissä vaimoni sekä kahden lapseni kanssa ja harrastan huonekalujen nikkarointia.

Millainen on työpäiväsi?

Ison osan työpäivästäni syö EU-rahoitteinen WOOL2LOOP-projekti; huomennakin olen lähdössä jauhamaan mineraalivillajätteestä geopolymeerin raaka-ainetta. Myös yhteistyö ja viestintä ovat tärkeässä roolissa, koska toimin eräänlaisena välikappaleena tuotannon ja tuotekehitysportaan välillä. Kehitämme monissa eri projekteissa vaihtoehtoisia rakennusmateriaaleja teollisuuden jäte- ja sivuvirroista konsernin tarpeisiin.

Olet tiettävästi Suomen ensimmäinen kiertotalousinsinööri. Miten päädyit tähän ammattiin?

Työskentelin aikaisemmin laivanrakennusalalla, missä käytetään paljon alumiinia, mutta sen päästövaikutukset saivat aikaan ympäristö­herätyksen. Halusin tehdä töitä tulevaisuuden materiaalien parissa ja lähdin opiskelemaan ­Ammattikorkeakoulu Arcadan materiaali- ja ­prosessitekniikan kansainväliselle linjalle. ­Kiertotalouskurssin ekskursiolla kiinnostuin Saint-Gobainin toiminnasta, hain harjoittelupaikkaa ja sain osa-aikatyön keväällä 2020.

Millaisessa tilanteessa koet olevasi omassa elementissäsi?

Ongelmien ratkaisu on ollut aina lähellä sydäntäni. Esimerkiksi uusiin, vaihtoehtoisiin raaka-aineisiin liittyy paljon hallintoa, sääntöjä ja regulaatiota, eikä moni asia etene sen eikä koronankaan vuoksi niin nopeasti kuin toivoisi. Pienistäkin tavoitteista, mitä saa edistettyä päivän aikana, syntyy silti hyvä fiilis.

Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä työssäsi?

Työn pitää olla merkityksellistä. Varsinkin kaikki ilmastonmuutoksen hillinnän eteen tehtävä työ säväyttää, koska rakennusala on iso hiilipäästöjen tuottaja. Nyt pääsen itse vaikuttamaan alaan sisältäpäin.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi