Kuva: Aki Rask
Järjestöjulkaisu

Sähköinen tuotetieto kestävän rakentamisen takeena

Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistus muuttaa tuotetietojen käsittelyä ja hallintaa koskevaa ohjeistusta. Yrityksille asian hoitamiseen on jo tarjolla valmis ratkaisu.

Kirjoittaja(t)

Lakiuudistuksen päätavoitteisiin kuuluvat hiilineutraali yhteiskunta, laadun parantaminen ja digitalisaatio ovat kaikki aiheita, joissa tuotetiedolla on merkitystä. Viimeistään nyt on aika luopua keskenään yhteensopimattomista tietojärjestelmistä tai verkkosivuilla hankalasti ylläpidettävistä tuotetiedoista, ja keskittää kaikki tieto yhteen paikkaan.

Lakiuudistuksen myötä rakentamisen ohjauksessa tullaan edellyttämään, että rakennushankkeessa käytettyjen tuotteiden tiedot löytyvät helposti hallittavassa digitaalisessa muodossa sisällytettynä rakennuksen tietomalliin. Etenkin suurten hankkeiden suunnittelunohjauksessa ja tuotannossa näin menetellään jo nyt, ja kokemukset ovat olleet hyviä.

Rakennustuoteteollisuus RTT, Talonrakennusteollisuus ja Rakli ovat yhteistyössä Rakennustiedon kanssa kehittäneet rakennusalan yhteistä tuotetietopankkia toiminnan tehostamiseksi ja laadunhallinnan parantamiseksi koko ketjussa. RT tuotetieto -palvelu kokoaa lain edellyttämässä digitaalisessa muodossa tuotetiedot ja -dokumentit rakennuksen suunnittelusta rakentamiseen ja ylläpitoon asti.

Tuotetietoa on jo nyt valtava määrä, ja vaatimukset vielä lisääntyvät lain kokonaisuudistuksen ja ilmastonmuutoksen ehkäisyn myötä. Esimerkiksi vähähiilisyys tuo mukanaan digitaaliset päästötietokannat ja hiilijalanjälkilaskennan, kiertotalous kierrätettäville materiaaleille digitaaliset materiaalipassit. Ilmastonmuutoksella on myös suoria vaikutuksia siihen, millaista tuotetietoa tulevaisuudessa tarvitaan.

Jotta kestävä rakentaminen olisi sellaista tulevaisuudessakin ja rakennusten käyttäjien terveellisyys ja turvallisuus voidaan turvata, on tuotetiedon hyvän hallinnan oltava rakennushankkeen kärkiasioita heti suunnittelusta alkaen.

Juha Luhanka
toimitusjohtaja
Rakennustuoteteollisuus RTT ry

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi