Kuva: Joakim Kröger/NCC
Järjestöjulkaisu

Työkaverista välittäminen on parasta yhteistyötä

Kirjoittaja(t)

Rakennustyömaa on yhteinen työpaikka, jossa työskentelee samanaikaisesti monia erikoistuneita tiimejä. Työ on liikku­vaa, fyysistä ja työympäristö jatkuvassa muutoksessa, mikä asettaa turvallisuuden riman poikkeuksellisen korkealle.

Rakentaminen muistuttaa tiimeineen joukkuepelaamista. Pelikuviot pitää treenata kuntoon ennen jokaista ottelua. Ennen uuden työmaan alkua tulee arvioida vaarat ja haitat sekä kehittää niihin ratkaisuja, jotta kaikki joukkueessa voivat työskennellä turvallisesti ja sujuvasti yhdessä. Suunnitelmien laadintaan pitää osallistua kaikkien, joita kysei­nen asia koskee.

RT:n jäsenille tehtävä tapaturmakysely osoittaa, että sen kaikilla toi­mialoilla tapaturmia on saatu painettua pitkällä aikavälillä tasaisesti alaspäin. Jäsenyritykset ovat puolittaneet tapaturmansa viimeisten run­saan kymmenen vuoden aikana. Tänä vuonna etenkin alalla sattuneet vakavat työtapaturmat saavat miettimään, miten turvallisuutta viedään tästä eteenpäin nolla tapaturmaa -tavoitteen mukaisesti.

Kun saadaan kaikki osallistumaan, huolehditaan joukkuehengestä ja tarpeen vaatiessa uskalletaan ottaa aikalisä, voidaan turvallisuudessa­kin päästä eteenpäin. Perehdytyk­sessä työmaalle tuleva työntekijä saa tietoa yhteisistä pelisäännöistä ja erityisolosuhteista, mutta samalla rakennetaan yhteistä työ­maakulttuuria. Joukkueen treenaa­mista pitää myös jatkaa koko työ­maan keston ajan. Erittäin tärkeällä työhön opastamisella viedään asen­teita turvallisten työtapojen suun­taan: kuka tekee, mitä ja millä väli­neillä, ja miten varmistaa, että rik­kinäisiä koneita ja laitteita ei käytetä, vaan ne välittömästi poistetaan tai korjataan.

Olen eri työtehtävissäni saanut osallistua monipuolisesti rakennus­alan eri tiimien työskentelyyn infra- ja talonrakentamisen sekä suunnit­telun parissa. Turvallisuus paranee vain, kun kaikki hankkeessa työs­kentelevät suunnittelusta luovutukseen saakka saadaan siihen sitoutu­maan.

Urheilussa vain tuomarilla on oikeus puhaltaa pilliin, mutta työ­maalla se on jokaisen velvollisuus. On sitten kyse vaaratilanteista, tur­vallisuushavainnoista tai ohikiitävästä hetkestä työmaan arjessa, olet­han sinäkin tarvittaessa riittävän rohkea puhaltaaksesi pelin poikki ja ottamaan aikalisän. Sillä toisistamme huolehtiminen on parasta yhteis­työtä.

Mika Soini
Rakennusteollisuus RT:n hallituksen puheenjohtaja Senior Advisor, NCC Building Nordics

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi