Kuva: Jyrki Vesa
Järjestöjulkaisu

Joogakin voi olla työmaaperehdytystä

Jokainen työmaa on erilainen, ja sinne saapuvan työntekijän työhön perehdyttäminen on yksi tärkeimpiä keinoja ennaltaehkäistä tapaturmia. Kehuttu perehdyttäjä ei ujostele mitään konsteja, jotta oppi menee perille.

Kirjoittaja(t)

Kuka olet?

Olen Johanna Pakarinen ja työskentelen nykyään Skanskassa HSE-asiantuntijana. Asun Helsingissä ja työskentelen työturvallisuuden, työn terveellisyyden ja ympäristöasioiden parissa koko maan laajuudelta.

Mistä työhön perehdyttäminen on tullut sinulle tutuksi?

Työskentelin aiemmin kymmenen vuotta Skanskan Etelä-Suomen asuntorakentamisen työmailla pääkaupunkiseudulla. Viimeisim­mässä suuressa korttelikohteessa perehdytin kahden ja puolen vuoden aikana noin 1 800 henkilöä noin kolmestasadasta eri yrityksestä. Henkilöt edustivat 55:ttä eri kansalaisuutta.

Miten oppi saadaan perehdytyksessä perille?

Haluan, että jokainen perehdytyksestäni lähtevä henkilö aloittaa työnsä oikeanlaisissa suojava­rusteissa, tarvittavin tiedoin ja luottavaisin mielin siitä, että hänen ja muiden turvallisuu­desta oikeasti välitetään työmaalla. Pitää myös osata huolehtia itsestään ja muista. Haluan perehdytyksissäni keskustellen välittää viestiä yhteistyöstä ja siitä, että henkilö on tervetullut työmaalle ja että häntä arvostetaan. Työnjohta­jien on pystyttävä luottamaan siihen, että pereh­dytys on käyty tarvittavin tiedoin läpi. Omilla perehdytettävilläni oli mahdollisuus osallistua myös esimerkiksi työmaan yhteiseen aamu­jumppaan ja perjantaisin aamujoogaan, mikä loi hyvää tunnelmaa aamuun ja samalla perehdytet­tävä pääsi tutustumaan porukkaan sitäkin kautta.

Mistä tietää, että on onnistunut perehdy­tyksessä?

Palaute onnistuneesta perehdytyksestä ei aina tule heti, vaan joskus mutkan kautta. Kerran kävin moikkaamassa työntekijää työtapa­turman jälkeen sairaalassa ja hän kiitteli siitä, että suojalasien käyttöä on työmaahenkilöstön toimesta painotettu ja vaadittu niin vahvasti. Hänen näkökykynsä pelastui niiden ansiosta.

Miten selvität työssäsi hankalat tilanteet?

Haastavissa tilanteissa auttaa useimmiten parhaiten yhteistyön ja yhteisen ymmärryksen löytäminen sekä tiedon lisääminen. Tulee mieleen yksi hankala tilanne, jossa jouduin keskeyttämään työntekijän työskentelyn ja pois­tamaan hänet työmaalta uudelleenperehdytyk­seen. Keskustelin hänen kanssaan kahvikupin ääressä ja pääsimme yhteisymmärrykseen siitä, että työturvallisuudesta huolehtiminen on työmaan ykkösasioita.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi