Kuva: 123RF
Järjestöjulkaisu

Juureva arki työn voimalla

Juuri kun koronasta oli selvitty, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Miten kipparoida oma yritys kriiseistä selville vesille?

Kirjoittaja(t)

”Moni kokee, että meihin kohdistuu uhkaa. Se on hyvin raskas asia. Se, että lähinaapurissa tapahtuu jotain täysin arvojemme vastaista – pelkästään se saa ihmisen pohtimaan ja pelkäämään tilannetta”, Elon johtava asiantuntijalääkäri ja psykiatrian erikoislääkäri Jyrki Varjonen sanoo.

Miten kriiseihin tulee suhtautua työpaikalla? Tulisiko vaikeita asioita käydä läpi vai keskittyä tietoisesti töiden tekemiseen? Varjosen mielestä tarvitaan tasapainoa.

”Välillä on hyvä purkaa ja puhua. Sen sijaan asioissa vellominen tai niiden paisuttelu voivat viedä huonompaan suuntaan. Tunteet kuuluvat työpaikalle, mutta työaikana fokus tulisi pitää perustehtävän hoitamisessa.”

Pandemiaa seurasivat Venäjä-pakotteet, hintojen nousu ja sumuiseksi muuttunut tulevaisuus. Pitkittynyt poikkeustilanne on kuormittanut infrayrittäjiä.

”Yrittäjien haasteet eivät ole toistaiseksi voimakkaasti näkyneet työkyvyttömyysratkaisuissa, mutta jaksamista on varmasti vaadittu poikkeuksellisen paljon. Työllistävillä yrittäjillä on huoli itsensä lisäksi työntekijöiden terveydestä ja toimeentulosta. Suhdanteista riippuvaisella alalla yrittäjä joutuu tasapainoilemaan myös työvoimapulan kanssa”, Varjonen pohtii.

”Sanonta Tehkäämme työtä, jotta saisimme rauhan itseltämme on kuvaava. Ei ole hyvä koko ajan miettiä, mitä maailmalla tapahtuu. Suomalaiset ovat ylipäätään porukkaa, joka ei anna periksi. Keskitymme tekemään niitä asioita, jotka ovat mahdollisia. Tämä pätee niin kotiin kuin työpaikallekin.”

Jos yrittäjän tai työntekijöiden omat selviytymiskeinot eivät enää riitä ja huolet käyvät liian isoiksi, kannattaa matalalla kynnyksellä hakeutua terveydenhuollon pakeille.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi