Juha Laurila, johtaja, elinkeinopolitiikka INFRA ry. Kuva: INFRA ry
Järjestöjulkaisu

Teemoittain kestäväksi

Rakennusteollisuus haluaa venyttää kestävyysloikkansa yhä pidemmälle laatimalla kestävän rakentamisen toimintaohjelman.

Kirjoittaja(t)

Juha Laurila, olet kestävän rakentamisen toimenpideohjelman projektipäällikkö. Mistä on kyse?

EU:lla ja Suomella on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, jotka kohtaavat rakennussektorilla hajanaisen toimijakentän. Jokainen on mielellään vihreän siirtymän avainpeluri, mutta iso laiva kääntyy vasta, kun yrityskenttä on laajasti mukana. Sen näkemys, kokemus ja teollisen tuotannon reunaehdot on saatava päätöksenteon taustaksi. Tarkoituksenamme on laatia Rakennusteollisuus RT:ssä kesään 2023 mennessä toimenpideohjelma rakennusalan teollisuuslähtöiseksi uudistamiseksi.

Kuulostaa kunnianhimoiselta. Miten näin iso norsu palastellaan?

Etenemme teemoittain. Pian esitellään vähähiilisyyden laskennan nykytilannetta ja siinä tunnistamamme kehitystarpeet. Tulossa on myös raportti biodiversiteetin tukemisen mahdollisuuksista alalla. Kesän aikana paneudumme siihen, miten rakentaminen uudistuu julkisilla hankinnoilla ekologisesti kestäväksi.

Keitä ohjelmatyössä on mukana?

Kaikki RT:n toimialaliitot, myös INFRA ry. Emme kuitenkaan halua käpertyä sisäänpäin, vaan haastamme ympäristöministeriötä ja vaikkapa Väylävirastoa sekä muita sidosryhmiämme keskusteluun. Teemojen ympärillä järjestetään foorumeita, joihin rakennusala on laajasti tervetullut mukaan.

Haluavatko yritykset itse uudistua?

Päästöt ja luonnonvarojen hyödyntäminen pohdituttavat rakennusalan yrittäjää aivan yhtä paljon kuin ketä tahansa kansalaista, ja luultavasti vielä paljon enemmän, koska olemme niin tietoisia toimintamme vaikutuksista. Alan sisältä lähtevän uudistumisen perimmäisenä tavoitteena on varmistaa, että kestävät valinnat ovat yrityksille aina se järkevin toimintatapa. Kun kestävä valinta tuo kasvua, muutos on nopea.

Millaisia mahdollisuuksia alan kestävyyden kehittämiseen liittyy?

Valtavia. Rakennetun ympäristön kokonaispäästöt edustavat meillä noin 30:tä prosenttia kaikista päästöistä. Kun liikenne lasketaan mukaan, osuus energiankäytöstä ja päästöistä on yli puolet. Lisäksi rakentaminen tuottaa Suomessa jätettä 13,8 miljoonaa tonnia vuodessa, noin 11 prosenttia kokonaisjätemäärästä. Pääosa, 12 miljoonaa tonnia, on jätteiksi luokiteltuja maamassoja. Tarvitsemme toimintaympäristön, joka mahdollistaa massojen uudelleenkäytön ja päästövähennykset.


Haluatko osallistua kestävän rakentamisen ohjelman foorumeihin? Ilmoita meille, niin saat kutsun: info@infra.fi

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi