SRV:n kehitysjohtaja Miimu Airaksinen, 49, vetää Rakennusteollisuus RT:n talvella käynnistettyä kestävän rakentamisen toimenpideohjelmaa. Vapaa-ajalla Miimu on innokas purjehtija ja viihtyy muutenkin veden äärellä. Teini-ikäisen pojan harrastukset ja koira varmistavat, ettei vapaa-aika ole liian joutilasta. Kuva: Miimu Airaksisen kotialbumi
Järjestöjulkaisu

Kolme pointtia

Miten rakentajat voivat auttaa ilmastonmuutoksen ja luontokadon hillinnässä ja niihin sopeutumisessa, Miimu Airaksinen?

Kirjoittaja(t)

1.

Rakennustyömaat ovat täyttä päätä menossa päästöttömämpään suuntaan, ja infratyömaat ovat olleet tässä edelläkävijöitä. Meillä SRV:llä kaikki työmaat ovat olleet päästöttömiä tämän vuoden alusta. Tuoreimpana esimerkkinä Niittykummun infratyömaalla sähkö on päästötöntä ja kaikki työkoneet käyttävät biopolttoainetta. Työmaalla on myös yksi sähköllä käyvä Kramer.

2.

Rakentaminen on hyvin materiaali- ja energiaintensiivistä. Käytämme paljon luonnonvaroja ja muokkaamme luontoa. Juuri siksi meillä on myös ratkaisun avaimet siihen, miten päästöt ja luonnonvarojen kulutus pienenevät. Esimerkiksi maa-aineksia käytetään jo laajasti uudestaan. Infra-alalla kiertotaloudessa on menty liiketoiminta edellä. Se on nopein tapa saada muutos aikaan, sääntely selvästi hitaampi. Suomen strateginen kiertotalousohjelma korostaa rakennusalan merkitystä hiilineutraaliuden saavuttamisessa.

3.

Huolellisesti suunnitellut infrarakenteet ehkäisevät ilmastonmuutoksen haittoja. Oikeilla ratkaisuilla runsastuneet sateet ohjataan luonnon kiertokulkuun, eivätkä ne jää heikentämään päällysteiden kuntoa. Rakennusprojekteissa annetaan takaisin eikä olla vain ottamassa; rakennuspaikka pyritään jättämään monilajisempana kuin mitä se oli rakentamisen alkaessa.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi