Kati Kaskiala, elinkeinopoliittinen asiantuntija, INFRA ry. Kuva: INFRA ry
Järjestöjulkaisu

Johda työmaasi kohti turvallisuutta

Turvallisuuden järjestelmällinen johtaminenläpi koko arvoketjun kuulostaa hienolta, mutta mitä se tarkasti ottaen on?

Kirjoittaja(t)

Kuka ja miten voi johtaa turvallisuutta koko arvoketjulla?

Rakennuttaja on avainasemassa asettaessaan vaatimuksia hankkeen eri osapuolille. Paras lopputulos tulee yhteistyössä eri toimijoiden kanssa; yhteistoiminnallisissa urakoissa on usein alitettu budjetti ja tavoiteaikataulu ja onnistuttu turvallisuudessakin.

Kun työt suunnitellaan huolellisesti, resurssit määritellään oikein ja työntekijöillä on tarvittava osaaminen ja oikeat varusteet käytettävissä, on mahdollista keskittyä turvalliseen työsuoritukseen ilman ylimääräisiä häiriötekijöitä. Hyvin suunnitellussa ja johdetussa hankkeessa jokainen tietää, mitä ja miten ollaan tekemässä ja vaaranpaikat osataan tunnistaa.

Mikä on yksittäisen yrityksen rooli?

Yksittäisen työnantajan vastuulla on opastaa ja ohjata työntekijöitään hallitsemaan rakennustyön keskeiset vaaratekijät ja olosuhteet sekä varmistaa työntekijöidensä riittävät koulutukset ja pätevyydet. Työnantajan velvollisuus on selvittää työn vaarat, hankkia henkilö-

suojaimet ja varusteet, huolehtia koneiden ja laitteiden asianmukaisuudesta ja tarkastuksista sekä raportoida turvallisuuspuutteista omalle tilaajayritykselleen.

Millaisia onnettomuuksia rakennusalalla tapahtuu?

Kaatumistapaturmat korostuvat. Niistä iso osa liittyy kulkemiseen ja kulkuteihin. Näitä parantamalla ja oikeaoppisesti kiristetyillä nilkkurimallisilla turvakengillä on tehokkaasti pystytty vähentämään tapaturmia. Työkoneesta laskeutuessa kannattaa muistaa kolmipisteote: kolme raajaa on kiinni koneessa koko ajan. Turvallisuus paranee myös erottamalla toisistaan henkilöliikenne ja ajoneuvoliikenne.

Mitä tämän jutun lukija voi tehdä työturvallisuuden eteen heti seuraavaksi?

Jos olet esihenkilö, pohdi johtamistasi turvallisuuden näkökulmasta. Johdatko esimerkilläsi arjen turvallisuutta, onko turvallisuus korkealla agendallasi ja luotko luottamuksen ilmapiiriä, jossa jokainen voi olla oma itsensä kaikkine ajatuksineen?

Jos olet työntekijä, huolehdi niin omastasi kuin työkavereidenkin turvallisuudesta ja terveydestä. Mikäli huomaat vikoja tai puutteita, ilmoita niistä työnantajallesi tai työsuojeluvaltuutetullesi silloinkin, kun kykenet korjaamaan tilanteen itse. Jos eteen tulee laiterikko tai muu ongelmatilanne, tuumaa hetki ennen toimeen ryhtymistä. Hyvä suunnittelu luo turvallisuutta.


Uudenmaan työturvallisuuskilpailun infrasarja oli korkeatasoinen − lue tulokset ja ilmoittaudu tämän vuoden kisaan: Infra.fi

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi