Marko Vuoriheimo on kehittänyt Chabla-mobiilitulkkauspalvelun, joka mahdollistaa kuuroille samanlaiset mahdollisuudet kommunikoida 24/7 kuin kuulevilla jo on. Kuva: Vanessa Riki
Järjestöjulkaisu

Ei päivää ilman infraa – elämää ja infraa viittomakielellä

Viittomakielinen hiphop-artisti Signmark eli Marko Vuoriheimo olisi pulassa ilman tietoliikenneverkkoa. Mutta mikä on artistin lempi-infraa?

Kirjoittaja(t)

1

Infraa ei tule mietittyä, kun elää Suomessa. Jos olisi pakko valita yksi monien joukosta, se olisi puhdas vesi.

2

Joku kuoppa tiessä saattaa ärsyttää, mutta kun on liikkunut Afrikassa, Australiassa, Amerikassa ja Japanissa, saa perspektiiviä. Etiopiassa 200 kilometrin matkaan meni kuusi tuntia ja kun Mosambikissa missasi junan, seuraava saattoi tulla parin päivän päästä.

3

Infra merkitsee paljon: voi juoda vettä hanasta ja lähteä lasten kanssa puistoon sen sijaan, että pitäisi hakea kaupasta juotavaa tai rakentaa takapihalle oma leikkipaikka.

4

Infra vaikuttaa myös hyvinvointiin. Jos terveys pettää, infra ratkaisee, miten nopeasti saa apua ja pääsee hoitoon.

5

Itse en soittele puhelimella vaan käytän videopuheluja, sähköpostia sekä Chabla-palvelua. Jos tietoliikenneverkko katoaisi elämästäni, olisin pulassa!

6

Innokkaana hiihtäjänä arvostan latuverkostoa. Toivoisin Etelä-Suomeen lisää hyväkuntoisia rullahiihdolle tarkoitettuja teitä.

7

Infra mietityttää erilaisten liikkujien näkökulmasta: ovatko reitit valaistuja, onko kävelysiltoja riittävästi, pääseekö pyörätuolilla kiskojen yli? Ihmiset, joilla on vamma, kohtaavat vaikeuksia yksinkertaisten tehtävien hoitamisessa päivittäin. Esimerkiksi hätäpuhelut ovat kuuroille avoinna klo 8−20, vaikka elämä rullaa 24/7.


Signmark tunnetaan maailman ensimmäisenä kansainväliselle levy-yhtiölle levyttäneenä viittomakielisenä kuurona hiphop-artistina. Tällä hetkellä Marko Vuorenheimo keskittyy juontokeikkoihin sekä tekee edelleen satunnaisesti livekeikkoja.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi