Järjestöjulkaisu

Lataa verkosta käyttöösi 33 ohjekorttia kvartsipölyn hallintaan

Kirjoittaja(t)

Kvartsipöly on yksi keskeisistä syöpävaaraa aiheuttavista tekijöistä rakennusalalla. Kvartsipöly on kivipölyä, jota muodostuu monissa rakennusalan työvaiheissa. EU:n syöpädirektiivin päivityksen myötä kvartsipölylle asetettiin sitova raja-arvo vuoden 2020 alussa. Niinpä pölynhallinnasta rakennusalalla tuli kerralla entistäkin tärkeämpää.

Pöly sisältää aina  erikokoisia hiukkasia ja mitä pienempiä ne ovat, sitä haitallisempia. Pölyhiukkaset leviävät ilmaan helposti ja leijuvat pitkään. Suurin karhunpalvelus työkavereille on poistaa pölyä paineilmalla puhaltamalla. Hankalimmat hienojakoiset kvartsipölyhiukkaset eivät pääse keuhkorakkulasta pois. Altistumisen jatkuessa keuhkorakkulat täyttyvät kiviaineksesta ja aiheuttavat keuhkosairauden.

Kvartsipölyn hallintaan on monia hyviä keinoja. Keskeisessä roolissa ovat olleet  työn hyvä suunnittelu sekä oikeiden työmenetelmien ja -tapojen valinta. Pölynhallinnan avuksi ja yritysten hyödyksi  on nyt  julkaistu Työterveyslaitoksen toteuttamana  33 käytännön ohjekorttia. Kortit on jaoteltu rakentamisen työvaiheiden mukaan. Rakennusten purku, monttuvaihe ja muu infrarakentaminen, runkotyövaihe, sisätyövaihe sekä purkuvaihe ovat saaneet omat ohjekorttinsa.

Työturvallisuus on myös yksi tuottavuuden tärkeimmistä tekijöistä.  Pölynhallinnalla voidaan muun muassa vähentää sairauspoissaoloja. Hyvät ja turvalliset työolot myös vahvistavat työntekijöiden sitoutumista työpaikkaan.

RT järjestää yhdessä viranomaisten ja yhteistyökumppaneidensa kanssa kvartsipölyn hallinnan infotilaisuuksia viidellä paikkakunnalla kevään ja alkukesän aikana. Tämän lehden ilmestyessä jäljellä olevat tilaisuudet ovat Tampereella 24.5., Oulussa 6.6. ja Kuopiossa 12.6.

  • 33 käytännön  ohjekorttia kvartsipölyn hallintaan on ladattavissa ttl.fi-osoitteesta hakusanalla ”Ohjeet kvartsipölyn hallintaan”
  • Ilmoittautuminen Näin torjut kvartsipölyä rakennustyömaalla -infotilaisuuksiin ja lisätietoa osoitteessa tyosuojelu.fi. Sivulta löytyy myös infotilaisuuden videonauhoite.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi