Kuva: Betoni
Järjestöjulkaisu

Betonirakenteiden kosteudenhallinta on tietolaji

Päivitetty opas antaa eväitä myös uuden lainsäädännön noudattamiseen.

Kirjoittaja(t)

Avainasemassa betonirakentamisen kosteudenhallinnassa ovat työmaaolosuhteet. Sitä mieltä on betonirakentamisen kosteudenhallinnan asiantuntija Tarja Merikallio.

”Työmaaolosuhteiden hallinta olosuhteita mittaamalla ja ohjaamalla on helpompaa kuin betonirakenteiden kosteuden tarkka mittaaminen”, hän sanoo.

Merikalllio on mukana Betonilattiarakenteiden kosteudenhallinta ja päällystäminen -oppaan päivittämisessä. Vanha opas on vuodelta 2007.

Uudistettu kirja keskittyy betonilattiarakenteiden kosteudenhallintaan ja nimestäkin jää päällystäminen-sana pois.

Talonrakennusteollisuus ry:n asiamies Jani Kemppaisen mukaan päivitetty kirja on ”hyvä pläjäys” kaikille betonirakentamisen parissa työskenteleville. Siihen on koottu tärkein tieto, joten sitä ei tarvitse etsiä monesta eri lähteestä.

”Tähän asti olemme toimineet aika pitkälti olettamuksien varassa. Toivoneet, että jospa betonilattian kuivaus olisi osunut kohdalleen ennen jatkotoimia”, Kemppainen kuvaa.

Rakennesuunnittelijoita, työmaatoimijoita ja miksei myös vaatimuksia määritteleviä tilaajatahoja palveleva kirja vaati päivittämistä jo lainsäädännön vuoksi.

Päivittämisessä on huomioitava muun muassa lainsäädännössä esitetyt hankkeen kosteudenhallinnan vaatimukset. Kosteusvaurioiden välttämisen lisäksi kirjan opit varmistavat, ettei aikaa ja resursseja tuhota myöskään liialliseen kuivattamiseen, Merikallio sanoo.

Myös Kemppainen pohtii, että betonirakentamisessa on tärkeää ymmärtää olosuhteiden merkitys. On tunnistettava, mitkä tekijät mahdollistavat betonirakenteen kuivumisen ja myös se, millaisissa olosuhteissa kuivuminen ei todennäköisesti etene.

Kirjan päivittämistyö on sisällön osalta loppusuoralla. Valmistuminen viivästyi hieman, koska muovimatolla päällystettävien betonilattioiden osuus paisui omaksi Terveet tilat 2028 -toimenpideohjelman julkaisuksi. Nyt Muovimatolla päällystetyt betonilattiat -opas on ladattavissa hankkeen sivuilta.

Betonilattiarakenteiden kosteusmittauksesta väitöskirjansa tehnyt Merikallio tietää, että kirjaan on toivottu seikkaperäisempiä ohjeita muun muassa siitä, mistä kohtaa rakennetta kosteutta pitäisi mitata.

”Sellaisia ohjeita on kuitenkin mahdotonta antaa. Tämän vuoksi on onneksi vihdoin käynnistynyt hanke, jossa asiaan tartutaan”, Merikallio kommentoi.

Kyseessä on Suomen Betoniyhdistys ry:n Vähähiiliset ja toimivat betonilattiat – rakennusaikaisen kuivattamisen optimointi -hanke. Hanke on saanut tukea ympäristöministeriöltä Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (RFF).

Tavoitteena on luoda työmaa-aikaisen kuivattamisen optimointiin uusi menetelmä, jonka avulla saadaan vähennettyä työmaan hiilidioksidipäästöjä, hallittua aikaisempaa paremmin työmaan aikataulua ja parannettua siten toiminnan tuottavuutta. Samalla halutaan edistää betonirakenteiden kosteudenhallintaa nimenomaan lisäämällä ymmärrystä työmaaolosuhteiden optimoinnista.


Opas by 76 Betonilattiarakenteiden kosteudenhallinta 2023 julkaistaan Betoniyhdistyksen tekniset oppaat sarjassa. Julkaisu tulee myyn­tiin Rakennustiedon verkkokauppaan.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi