Kuva: RT
Järjestöjulkaisu

Vieraslajit osaksi luontokadon torjuntaa

Vesakkoja on osattu torjua tienvarsilta vuosikymmeniä, mutta uudenlainen suunnitelmallinen ajattelutapa vieraslajien torjuntaan tekee nyt tuloaan rakennusalalle.

Kirjoittaja(t)

Aggressiivisia vieraslajeja on levinnyt ja leviää Suomeen tulevaisuudessakin, huomaamme kaikki niitä esimerkiksi maanteiden varsilla runsaslukuisina kasvamassa. Viheliäiset vieraslajit valtaavat tilaa kotoperäisiltä lajeilta.

Vieraslajien torjunta on erittäin ajankohtainen aihe rakentajille. Rakennusteollisuus RT julkisti lokakuussa yhteisen biodiversiteettitiekartan, johon haitallisten vieraslajien torjunta sisältyy ja josta rakentajat saavat hyvää tietoa aiheesta.

Luontokadon pysäyttäminen koskettaa kaikkia työmailla työskenteleviä. Ennakointi ja ennaltaehkäisy ovat vieraslajien torjunnan lähtökohtia ja myös kustannustehokkain torjuntakeino. Esimerkiksi maamassojen hallintaan liittyy paljon kiertotalouden mahdollisuuksia. Ilmastovaikutuksia voidaan minimoida lyhyillä kuljetusmatkoilla sijoittamalla massat lähelle alkulähdettä. Samalla on oltava kuitenkin hereillä siitä, millaista kasvillisuutta kuormaan voi sisältyä.

Jos vieraslajia ennakoinnista ja suunnittelusta huolimatta kuitenkin alueella esiintyy, on sen havaitseminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tärkeää, ennen kuin laji ehtii levitä laajemmalle. Kun rakennustyömaa tulee valmiiksi, tulee kaikille olla itsestään selvää, että vihertöissä käytetään puhtaita ja turvallisia materiaaleja. Torjunta koskee myös eläimiä, kuten vaikkapa espanjansiruetanoita, joiden munia voi kulkeutua maamassojen mukana.

Rakennusalan vastuulliset toimijat haluavat rakentaa viihtyisää ja toimivaa ympäristöä luonnon monimuotoisuuden ehdoilla. Vieraslajien torjunta ei vaadi yrityksiltä isoja panostuksia, kun se otetaan mukaan heti suunnitteluvaiheessa. Lainsäätäjien tulee välttää ylilyöntejä, sillä kaikki vierasperäiset lajit eivät ole haitallisia ja luonnossa tapahtuu myös ihmisestä riippumatonta lajien siirtymistä. Olen täysin vakuuttunut, että rakennusala on erittäin halukas omaksumaan keinot vieraslajien torjuntaan, kunhan tietoa asiasta saadaan riittävästi.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi