Kuva: Skanska
Järjestöjulkaisu

Elementtien uusi elämä

Betonielementtien purkaminen ehjänä kiehtoo monia, ja kuntotutkimukset kannustavat kierrättämään. Kolme ytimekästä näkemystä asiaan.

Kirjoittaja(t)

Inari Weijo, toimialapäällikkö korjausrakentaminen, Ramboll Finland Oy

Tehtäväni Rambollissa on perusliiketoiminnan kehityksen lisäksi katsoa tulevaisuuteen ja kehittää sekä meidän että alan toimintaa vastaamaan tulevia kestävyystavoitteita. Kiertotalous ja päästöjen minimointi ovat sekä työnantajani että oma henkilökohtainen ambitio.

Betonielementtirakentaminen on meille tuttua, ja nyt teemme suunnittelua käytännössä “toisin päin”. Purun ja uudelleenkäytön suunnittelussa käytämme sekä uudis- että korjausrakentamisen osaamista. Näemme irrotettavat runkoelementit hyvinä rakennusosina uusissa kohteissa, niiden kuntotutkimuksissa ei ole havaittu mitään esteitä käytölle.

Timo Kareisto, työnjohtaja, Umacon Oy

Omassa työssäni johdan saneeraus-, peruskorjaus-, kokonais- ja teollisuuden purkukohteita. Työnkuvaani kuuluu työmaatoiminnan johtaminen, töiden suunnittelu, työturvallisuudesta huolehtiminen, urakkalaskenta ja muut tehtävät neuvotteluista työmaan loppuselvitykseen. Parasta työssäni on sen monipuolisuus.

Elementit irrotetaan timanttisahaamalla saumavalut ja kiinnikkeet. Työtä valmistellaan mahdollisimman pitkälle etukäteen muun muassa kiinnikkeiden esiin piikkauksella ja tuennoilla. Varsinaisessa irrotuksessa kappaleet kiinnitetään torninosturiin nostoelimillä, kiinnikkeet katkaistaan ja kappaleet ”esi-irrotetaan” piikkausrobotilla.

Jukka Kivimäki, vastaava työnjohtaja, Skanska

Tehtäviini kuuluu muun muassa työmaan tuotannonsuunnittelu, kustannus- ja aikatauluhallinta sekä työmaan turvallisuudesta ja laadusta vastaaminen. Työni parhaita puolia on sen monipuolisuus ja ihmisten kanssa työskentely.

Betonielementtien ehjänä purkamisessa on paljon yhtäläisyyksiä betonielementtien asennukseen, ja tätä kautta pääurakoitsijana olemme suunnitelleet ja varmistaneet työn turvallista tekemistä. Ehjänä purkua tehdään pitkälti valjastyöskentelynä, ja valjaiden kiinnityspisteiden paikat on täytynyt suunnitella tarkkaan. Torninosturin kuljettajan tarkkaavaisuus on isossa roolissa tässä purkutyössä. Hänen tulee varmistaa, että elementti on varmasti irti kaikista kiinnikkeistään, kun se nostetaan irti.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi