Kuvassa vasemmalla toimitusjohtaja Mikko Mäkelä Asfalttikallio Oy:stä ja oikealla toimitusjohtaja Joonas Kilpinen Kiviset Oy:stä. Kuvat: Mikko Mäkelä ja Heska Korhonen
Järjestöjulkaisu

Infra-vuosi vuoristoradalla

Infrarakentaja löytyy sieltä, missä tapahtuu. Hän rakentaa, korjaa ja parantaa kaiken aikaa, tekee tarjouksia ja suunnittelee tulevaa. Missä hän on tänään? Otetaan selvää.

Kirjoittaja(t)

Tampere perjantai 10.11. kello 8.15

Puhelimessa: toimitusjohtaja Mikko Mäkelä, Asfalttikallio Oy

Missä menet juuri nyt? Tänään olen Tampereen konttorilla, mutta paljon tulee käytyä myös pääkonttorilla Vantaalla ja kiertämässä työmailla eri puolella Suomea.

Mitä on työn alla? Valmistaudumme kauden päätökseen. Pöydällä on ensi vuoden suunnitelmia ja jatkuvan liiketoiminnan kehittämiseen liittyviä asioita.

Miten vuosi on mennyt? Olosuhteisiin nähden hyvin. Määrärahojen niukkuus tiedettiin jo vuosi sitten, joten olemme puhuneet välivuodesta. Hyvää on, että olemme saaneet rauhassa rakentaa uutta pakettiamme yrityskauppojen myötä. Huonoa on työmäärien väheneminen 25 prosentilla. Olemme pyrkineet tasaamaan töitä siten, että saisimme pidettyä kaikki ammattilaisemme.

Mitä muuttaisit Suomessa? Kaikki tykkäävät vuoristoradasta, mutta liiketoiminnan kannalta se on hankala huvi. Työmäärät eivät saisi vaihdella näin paljon vuosittain. Valtion tulisi olla sitoutuneempi pitämään huolta liikenneinfrasta. Tavoitteena on parantaa tieverkostoa 4000 kilometrillä vuosittain. Tänä vuonna päästiin noin 1500 kilometriin eli päällystettiin suunnilleen saman verran kuin 1960-luvulla. Tästä on helppo laskea, miten korjausvelka kasvaa.

Millä mielellä ensi vuoteen? Luotamme tulevaisuuteen ja hallituksen lupauksiin liikenneinfran rahoituksen merkittävästä kasvusta. Odotamme vilkasta vuotta ja olemme valmiita kasvaviin työmääriin uusin kuvioin.

Kerro ympäristötyöstänne. Ympäristöön liittyvät asiat ovat tärkeitä. Olemme asfalttialan kärkipäässä kierrätysmateriaalien käytössä. Panostamme energiatehokkaaseen kalustoon ja vaihtoehtoisiin energialähteisiin.

Oletko luontoihminen? Tietenkin. Luontoharrastuksiin kuuluvat mökkeily ja siellä kalastaminen.

Joko on joulu mielessä? Ei vielä. Aatonaattona paistetaan kinkku, laitetaan laatikot ja lahjat kuntoon, ja aattona sitten rauhoitutaan.


Ylöjärvi 14.11. kello 12.00

Puhelimessa: toimitusjohtaja Joonas Kilpinen, Kiviset Oy

Missä olet? Konttorilla Ylöjärvellä urakkalaskentaa tekemässä ja tulevia töitä tuumailemassa.

Millainen on työtilanne? Vuosi 2023 on ollut meille kasvuvuosi: isoja ja pienempiä työmaita on riittänyt monipuolisesti. Tulos pysyy positiivisena, joten olemme tyytyväisiä. Lempäälässä teemme juuri nyt Saikan Asuntomessualueella katua sekä kunnallistekniikkaa ja Vantaalla kevyen liikenteen väylää.

Miltä vuosi 2024 näyttää? Hyvillä mielin siirrymme uuteen vuoteen. Talveksi riittää töitä, joilla mennään pitkälle kevääseen ja kesäänkin.

Miten talvi vaikuttaa? Pieni pakkanen ja lumimäärä eivät haittaa, mutta jos lunta tupruttaa oikein reilusti,  puomit kannattaa pitää suorina. Kun pakkaslukemat huitelevat 20 asteen tienoilla, on fiksua jäädä kannattavuussyistäkin kotiin.

Mitä muuttaisit infra-alalla? Vuosikelloa voisi rukata siten, että urakat laskettaisiin loka–joulukuussa ja työt aloitettaisiin maaliskuussa. Kun hommat saadaan käyntiin toukokuussa, hyvästä työajasta on menetetty jo pari kuukautta. Mitä enemmän tehdään epäedullisten säiden aikana, sitä enemmän kustannukset nousevat ja kannattavuus laskee.

Mikä hiertää? Kustannukset ovat nousseet ja budjetit tiukentuneet. Pirkanmaalla ei vielä tiedetä ensi vuoden määrärahoja eikä käynnistettäviä hankkeita. Toivoisin polttoaineiden hintojen tasoittumista. Sodan myötä polttoöljyn hinta nousi viikossa eurosta kahteen, mikä tarkoitti isoa kustannusten nousua.

Mietittekö ympäristöasioita? Vastuullisuus on tätä päivää, jossa teemme osamme: ei tuhlata kiviainesta eikä kuskata massoja ympäri kyliä, kierrätetään ja uusiokäytetään. Kun tehdään kustannustehokkaasti ja materiaaleja säästävästi, se on yleensä myös ympäristöystävällistä. Tätä edellyttävät asiakkaatkin.

Millainen luontoihminen olet? Olen maalta kotoisin ja tykkään uida puhtaassa järvessä sekä liikkua luonnossa. Kierrätys on tuttua kotona ja töissä.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi