Kuva: Susanna Nordvall
Järjestöjulkaisu

Standardit työmaana

Standardoinnin parissa työskenteleviä kannustaa, kun pääsee vaikuttamaan rakenteiden turvallisuuteen. Eksoottiselta kalskahtavasta nimestään huolimatta standardoinnin haasteet ovat arkisia, ja asioita edistetään askel kerrallaan.

Kirjoittaja(t)

Kuka olet?

Olen Auli Lastunen, 48-vuotias kouluja oikein urakalla kolunnut diplomi-insinööri. Tällä hetkellä työskentelen Rakennustuoteteollisuus RTT ry:ssä, Helsingissä standardoinnin parissa. Vastuualueellani on kantavien rakenteiden suunnittelua määrittävät standardit eli eurokoodit.

Tyypillinen työpäiväsi?

Teen paljon etätöitä, mutta tänä syksynä olen viihtynyt toimistolla jopa enemmän kuin kotona. Toimistolla minulla on tyypillisesti paljon kokouksia ja palavereja, mutta yritän rauhoittaa etätyöpäivien ohjelmaa varsinaiselle työnteolle. Juuri tällä hetkellä eniten työllistää eurokoodien kansallisten liitteiden valmistelu ja sanastojen valmistelu kääntämistä varten.

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa kantavien rakenteiden suunnitteluun?

Ilmastonmuutosta käsitellään kahdella tapaa:

Ensisijaisesti rakentamisesta syntyviä hiilidioksidipäästöjä pitää pystyä vähentämään.  Toissijaisesti suunnittelussa pitää varautua lumi-, tuuli- ja lämpötilakuormien kasvamiseen.

Millaisissa tilanteissa koet onnistuneesi?

Koen onnistuneeni, kun saan eurooppalaisessa standardoinnissa tuotua Suomen kannan esiin ja vieläpä niin, että muitakin maita seuraa mukana. Suomen on vaikea vaikuttaa standardointiin äänestämällä, mutta osallistumalla keskusteluihin hyvin perustelluilla argumenteilla voidaan Suomen etua ajaa myös standardoinnissa. Viimeksi näin tapahtui keväällä, kun italialainen puheenjohtaja halusi tuoda standardin EN 1990 liitteeksi tekstin numeeristen menetelmien käytöstä. Teimme kovasti töitä sen eteen, että tekstin kehitystä jatketaan ennen sen tuomista standardin osaksi. Lopulta äänestettiin ja päätettiin lykätä tekstin mukaan ottamista ja jatkaa sen kehitystä.

Miten selvität työssäsi hankalat tilanteet?

Hankalista keskusteluista selviää, kun on valmis kuuntelemaan muiden mielipiteet ja muuttamaan omaansa perusteluiden arvioinnin jälkeen. Lähes kaikki ongelmat johtuvat vaillinaisesta kommunikaatiosta.

Mikä on sinulle työssäsi tärkeää?

Omassa työssäni koen, että tärkeintä on rakenteiden turvallisuuteen vaikuttaminen.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi