Kuvassa vasemmalla yrittäjä Jasmin Orpana Työmaapalvelu Orpana Oy:stä ja oikealla yrittäjä Jarmo Ikonen Lakaisutekniikka Infra Oy:stä ja E.P.T. Ikonen Oy:stä. Kuvat: Jasmin Orpana ja Ainokaisa Ikonen
Järjestöjulkaisu

Kesä ei keiku vaan kukoistaa

Infrarakentaja löytyy sieltä, missä tapahtuu. Hän rakentaa, korjaa ja parantaa kaiken aikaa, tekee tarjouksia ja suunnittelee tulevaa. Missä hän on tänään? Työmaalla vain toimistolla? Otetaan selvää.

Kirjoittaja(t)

Espoo maanantai 3.6. kello 8.45

Puhelimessa: yrittäjä Jasmin Orpana, Työmaapalvelu Orpana Oy

Miten menee? Viime talvi oli ennätyksellisen hiljainen ja kevään tulo antoi odottaa itseään, mutta nyt ollaan tilanteessa, jossa työtunnit alkavat loppua vuorokaudesta. Olemme yrittäjinä iloisia tilanteesta.

Mitä Orpana tekee? Olemme pieni perheyritys, joka toimii yrittäjäpariskunnan, kolmen työntekijän ja kaluston voimin Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kirkkonummella. Tarjoamme maarakennus- ja maansiirtopalveluja, uponneiden pienalusten nostoja sekä laiturien kuljetuksia ja asennuksia.

Mitä teet itse? Toimin hallinnollisella puolella ja juuri tällä hetkellä kirjanpidon parissa kahvikuppi kaverina. Autan tarpeen mukaan myös puolisoani Aria työmailla ja veneiden nostotöissä.

Miltä tulevaisuus näyttää? Maarakennusalalla rakentamisen suhdannevaihtelut tuntuvat pienyrittäjän elämässä vahvasti, mutta uskomme tulevaisuuteen. Vaikka rakentaminen on ollut pitkään jäissä, se ei voi loppua. Parempaan suuntaan mennään pikkuhiljaa ja uusia hankkeita saadaan vauhtiin.

Onko teillä kesätyövoimaa? Olemme pieni yritys, mutta pyrimme aina antamaan mahdollisuuksia nuorille. Niin tänäkin kesänä. On tärkeää tarjota töitä ja mukavia kokemuksia tulevaisuuden työntekijöille.

Joko odotat kesälomaa? Meillä on tapana ladata akkuja talvella ja tehdä töitä kesäkausina minkä ehtii. Jokaiseen kesäämme kuuluu silti parin viikon loma, joka vietetään Saaristomerellä. Veneily on sielun ruokaa.

Joko grillikausi on korkattu? Todellakin on. Parasta ovat grillivartaat, joista löytyy jokaiselle jotakin.


Vantaa tiistai 4.6. klo 7.55

Puhelimessa: yrittäjä Jarmo Ikonen, Lakaisutekniikka Infra Oy ja E.P.T. Ikonen Oy

Missä olet? Varikolla ollaan, omalla toimistolla Vantaalla.

Mitä on menossa? Tänään lähden hakemaan varaosia koneisiin. Käyn myös työmailla tapaamassa kesätyöntekijöitämme ja kysymässä, miten hommat ovat käynnistyneet.

Onko kiirettä? Vuosi on mennyt työmäärien osalta hyvin. Puhdistamme katuja ja pihoja lumesta, pölystä ja hiekasta, joten tekemistä riittää. Kovan talven ja lumitöiden jälkeen keväällä siirryttiin nopeasti puhdistustöihin. Kesällä työn alla on muun muassa jyrsinlakaisua asfalttityömailla.

Eli puuhaa piisaa? Kunnossapitoa säätelee laki, jonka mukaan tiet pitää aurata, hiekoittaa, pestä ja harjata. Ala on vakaa, mutta hyvin kilpailtu. Koneet maksavat paljon ja polttoainekustannukset vaihtelevat. Kustannuspaineiden kanssa taistellaan enenevässä määrin.

Miltä tulevaisuus näyttää? Samalla tavalla mennään eteenpäin kuin tähänkin asti: töitä tehdään kustannuspaineiden alla.

Mitä muuttaisit alalla? Vakautta pitäisi olla enemmän. Tänä vuonna maanteitä päällystetään, mutta ensi vuodesta ei ole tietoa. Jos voisimme luottaa siihen, että kunnossapitoa tuetaan tasaisesti vuodesta toiseen, uskaltaisimme investoida koneisiin pitkällä aikavälillä tulevaisuuteen katsoen.

Miten yrittäjä lomailee? Perinteisesti ja virallisesti joulun aikaan kaksi viikkoa. Kesäaika menee etätöissä Keski-Suomen vapaa-ajan paikassamme, jossa päivystän puhelimen ja läppärin kanssa. Työn jatkuvat, mutta kesällä on toisenlainen työympäristö ja työmoodi.

Joko grillikausi on startattu? Ehdottomasti. Grilliin menee lihaa ja kyytipojaksi otetaan olut.


ONKO sinulla infratyömaa, josta haluat kertoa – pieni, suuri, tavanomainen tai tavaton? Vinkkaa meille: info@infra.fi

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi