Kuva: Adobestock
Järjestöjulkaisu

Kauhaan tarttunutta

Kirjoittaja(t)

”All in” – ja tiet paranevat!

Teitä päällystetään tänä kesänä riittävästi, mutta nykypäätöksin vauhti lopahtaa jo ensi vuonna.

INFRA tarjoaa All in -ratkaisua: ”Käytetään hallituksen koko korjausvelkapaketti vuosina 2024 ja 2025. Näin saamme kaksi hyvää vuotta peräkkäin, pääsemme toteamaan riittävän ja hieman pitkäjänteisemmän väylärahoituksen vaikutukset ja voimme vetää johtopäätökset päällystysrahoituksen kehitystarpeista”, INFRAn hallituksen puheenjohtaja Juha Arvola esittää.

Tänä vuonna päällystetään 4 000 tiekilometriä, kun määrä on viime vuosina usein jäänyt 1 500–2 500 kilometriin. Hyvää lukemaa selittää hallituksen korjausvelkapaketti. Puolet reilun puolen miljardin euron paketista otettiin käyttöön 2024, mutta toinen puolisko on jakautumassa usealle vuodelle. Jo ensi vuonna päällystysmääräraha laskisi tutulle, riittämättömälle tasolle.

”Tiivistämällä rahankäyttöä saamme kaksi perättäistä hyvää vuotta, jolloin tiestön korjausvelka ei kasva. Urakoitsijan kannalta rahoituksen ailahtelu riskeeraa investoinnit henkilöstöön, kalustoon, laatuun ja innovaatioihin. Suomalainen osaaminen ja kilpailukyky kärsii”, vetoaa Arvola.

Asiantuntija-arvioiden mukaan 4 000 kilometriä vuodessa riittää pitämään tiestön korjausvelan kurissa. Viimeksi tavoitteeseen päästiin perättäisinä vuosina 20 vuotta sitten.

Kuva: Pexels

Tutkimuksella tuloksia

INFRA ry esittää väyläinfraan seitsemänvuotista tutkimusohjelmaa.

”Nyt haetaan ratkaisuja teiden, ratojen ja päällysteiden nykyisiin ja tuleviin haasteisiin. Valtion talousarviosta rahoitettavan ohjelman kustannukset voisivat olla suuruusluokaltaan noin viisi miljoonaa euroa vuodessa. Ohjelmaa tulisi täydentää myös muulla julkisella ja yksityisellä rahoituksella”, INFRAn johtava asiantuntija, tekniikan tohtori Nina Raitanen sanoo.

Ilmastonmuutos, kuljetuskaluston koon kasvu sekä yhteiskunnalliset ja geopoliittiset muutokset haastavat väyläinfraa. Korjausvelka kasvaa, mutta väylärahoitusta ei voi rajattomasti kasvattaa.

”Jotta infran kunto vastaisi esimerkiksi Liikenne 12 -ohjelmassa asetettuja tavoitteita, meidän on innovoitava uusia tuotteita, materiaaleja ja tapoja toimia. Huonokuntoinen infra tulee kalliiksi, sillä se heikentää huolto- ja toimintavarmuutta ja lisää tavaroiden sekä palveluiden kustannuksia kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla.”

Hallitus on sitoutunut parlamentaarisen TKI-työryhmän ehdotukseen Suomen T&K-rahoituksen nostamiseksi neljään prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

”Myös väyläinfran on tärkeä saada tästä osansa, sillä infran huono kunto on merkittävä kansallinen ongelma. Emme ratkaise vain infran, vaan koko yhteiskunnan ongelmaa”, Raitanen muistuttaa.

”1990-luvun vaihteessa ASTO-tutkimusohjelmalla saatiin tiestön nastarengaskuluminen hallintaan ja ymmärrettiin kiviaineksen vaikutus kulumiseen. Tutkimus tuo keinoja muuttaa tapaamme toimia – jos aina toimitaan samalla tavalla, ei kannata odottaa erilaista lopputulosta.”

Nina Raitanen. Kuva: Rakennusteollisuus RT

Paljasta kesätyömaasi

Oletko niitä onnellisia, joilla on infratyömaa alla kesällä 2024? Älä piilota onneasi, vaan kerro somessa muillekin, mitä työmaallasi touhuat!

#Kesätyömaani-somehaaste houkuttelee kertomaan infra- ja miksi ei muistakin kesäisistä työmaista.

Erityisesti toivomme postauksissa vastauksia kolmeen kysymykseen. Millainen kesätyömaasi on? Miten työmaan turvallisuus pidetään hanskassa? Entä missä on rakentajan kesäparatiisi – luonnon keskellä vai sittenkin kylillä, kesätapahtumien keskiössä?

Ryyditä postauksesi iloisin kuvin ja vaikka videoin, muista aihetunniste #Kesätyömaani ja tägää mukaan INFRA ry. Muista haastaa kaveritkin paljastuksiin!

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi